Έτοιμος με… προϋποθέσεις!

21

Της Νίκης Κουλέρμου

Ποιος είπε ότι δεν κάνει διαβήματα η κυβέρνησή μας για τις παραβιάσεις που συνεχίζει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποιος είπε ότι δεν τα λέμε για να μην τα ακυρώσουμε; Ορίστε που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης… διαψεύδει τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Υπουργό Εξωτερικών! Ο Πρόεδρος τα είπε όλα χθες στο περιθώριο των εγκαινίων των γραφείων της αστυνομικής διεύθυνσης Αμμοχώστου.

Μπορεί (1% πιθανότητα;) να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, αλλά είναι άλλο η επανέναρξη του διαλόγου! «Άλλο είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αναφοράς ή όπως άλλως μπορεί να το ονομάσουμε, και άλλο η έναρξη του διαλόγου, αν και εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Με αυτό εννοώ ακριβώς την παράλειψη των οποιωνδήποτε παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν μια ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου, χωρίς απειλές και χωρίς την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Με λίγα λόγια δεν θα επαναρχίσει ο διάλογος αν δεν τερματιστούν οι απειλές της Τουρκίας… Μπορεί να έχει δίκαιο ο Πρόεδρος ότι δεν μπορεί να διεξάγεται διάλογος υπό τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, αλλά κάποιος θα διερωτηθεί: γιατί τόσον καιρό ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν αντέδρασαν στις προκλήσεις είτε με διαβήματα στα Ην. Εθνη είτε με διαβήματα στην ΕΕ; Μήπως φοβούνταν ότι δεν θα τους έβαζε κανένας αυτί; Μήπως αντιλήφθηκαν ότι η διεθνής κοινότητα -και τα Ην. Εθνη και η ΕΕ- δεν μπορεί (γιατί δεν θέλει) να βγει μπροστά γιατί δεν πιστεύει στις διακηρύξεις του Προέδρου ότι είναι έτοιμος για διάλογο από κει που διεκόπη τον Ιούλη του 2017;

Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η θητεία του κ. Αναστασιάδη, από τότε που με το Μπαρμπαρός είχε «εισβάλει» η Τουρκία στα νότια της Κύπρου, δεν υπήρξε καμία αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, γιατί και τότε ο κ. Πρόεδρος δεν έδειχνε διάθεση για διαπραγματεύσεις και διάλογο.

Μάλιστα στις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται αναφορά και στο φυσικό αέριο χωρίς να καταδικάζονται οι απαράδεκτες, παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια η διεθνής κοινότητα πιέζει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού προκειμένου να αξιοποιηθούν απρόσκοπτα και οι ενεργειακοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που ο Πρόεδρος και η ε/κ πλευρά παρουσιάζονται να θέλουν να αξιοποιήσουν τα ενεργειακά αποθέματα και χωρίς τη λύση… Η εντύπωση που προσπάθησε να δημιουργήσει με τις λεγόμενες τριμερείς συνεργασίες και με τις συμφωνίες που «για πρώτη φορά» κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ασφάλεια, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, καταλήγει να είναι μια πομφόλυγα. Το Μπαρμπαρός σεργιανίζει όχι απλά στα τεμάχια που διεκδικεί, αλλά και στα τεμάχια που είναι αδειοδοτημένα και κανείς τρίτος (μα κανείς!), ούτε «φίλος» μηδέ φίλος, δεν έτρεξε να το βγάλει έξω από την ΑΟΖ μας… Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι αν επιτευχθεί λύση του πολιτικού μας προβλήματος αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο ζήτημα της ΑΟΖ και του φυσικού αερίου. Τουλάχιστον το πρώτο εμπόδιο για διαπραγμάτευση συμφωνίας οριοθέτησης, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα έχει ξεπεραστεί.

Τελικά φαίνεται πως η ετοιμότητα του Προέδρου για συνομιλίες περνά από πολλά «αν και εφόσον», στα οποία δυστυχώς έχει ο ίδιος εγκλωβιστεί γιατί δεν ακούει κανένα. Ούτε καν το ΑΚΕΛ, που ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι το κόμμα της λύσης βάσει αρχών.