Εξ αµελείας ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα

227
ΟΜΗΡΟΥ - ΑΗΚ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΑΚΕΛ: Τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη µη έλευση ΦΑ

Την ελπίδα αυτή τη φορά να στεφθεί µε επιτυχία η προσπάθεια των κυβερνώντων για την έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής από την ΑΗΚ, εξέφρασε το ΑΚΕΛ. Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σηµειώνει πως «αφού οι κυβερνώντες, όταν ήταν στην αντιπολίτευση σκότωσαν την προοπτική έλευσης ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής το 2011, από τότε που ανέλαβαν την εξουσία συνεχώς ανακοινώνουν νέες ηµεροµηνίες και στόχους, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις δεσµεύσεις τους».

Σηµειώνεται ότι αυτή η διαδικασία που τρέχει είναι η 5η από το 2011, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακούσει άλλες προτάσεις όπως η έλευση φυσικού αερίου απευθείας από το «Αφροδίτη». Μάλιστα ο δρ Χαράλαµπος Έλληνας στην τελευταία παρέµβασή του στη «Χαραυγή» (9/6/2019) παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έκανε που έκανε υποχωρήσεις στο θέµα του επανακαταµερισµού εσόδων από το «Αφροδίτη», αλλά δεν ζήτησε ούτε ένα αντάλλαγµα. Τέτοιο αντάλλαγµα θα ήταν η κατασκευή ενός αγωγού από το «Αφροδίτη» για τις ανάγκες της ΑΗΚ και άρα η προµήθεια φθηνού αερίου προς όφελος των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχία και για την άρνηση της κυβέρνησης να µελετήσει προτάσεις, οι οποίες σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα στον Τύπο είναι πιο φθηνές από αυτήν που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την έλευση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος από την ΑΗΚ. Ξεκαθαρίζει ότι σε καµία περίπτωση δεν υιοθετεί τους ισχυρισµούς της όποιας εταιρείας για φθηνότερο ΦΑ, ούτε και θέτει θέµα για αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τη µετατροπή της Κύπρου σε αναδυόµενη αγορά και της ∆ΕΦΑ σε ηµικρατικό οργανισµό µε µονοπωλιακό καθεστώς. Ωστόσο επειδή το θέµα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει άµεσα το µέλλον των καταναλωτών και της οικονοµίας του τόπου, καλεί την κυβέρνηση να µελετήσει όλα τα ενδεχόµενα και να σχεδιάσει µια ολοκληρωµένη στρατηγική για έλευση φθηνού ΦΑ στον τόπο µας, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη µείωση του κόστους του ηλεκτρισµού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ανίκανη η κυβέρνηση

Το ΑΚΕΛ καλεί παράλληλα την κυβέρνηση αφού δεν εισακούει τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις του κόµµατος για αντιµετώπιση του αυξηµένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, να ακούσει επιτέλους την απόγνωση των πολιτών και των επιχειρήσεων του τόπου για την αύξηση 11% σε ένα χρόνο στους λογαριασµούς της ΑΗΚ. Σηµειώνει ιδιαίτερα ότι η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ έχει ανακηρύξει την Κύπρο σε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση των τιµών ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΑΚΕΛ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερµού για την απογείωση της τιµής ηλεκτρικού ρεύµατος. «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να διευθετήσει το θέµα εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. ∆εσµεύσεις και εξαγγελίες πολλές, επί της ουσίας τίποτα», αναφέρει ο Στ. Στεφάνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο θέµα της ρύθµισης της αγοράς ηλεκτρισµού και στην ένταξη των ΑΠΕ µε στόχο τη µείωση του κόστους του ηλεκτρισµού.

 

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.