Εξοικονόμηση χρημάτων με… κλείσιμο τριών νεκροτομείωνΝεκροψίες θα διενεργούνται μόνο στα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού.

Λουκέτο σε τρία νεκροτομεία του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, Πάφου και Λάρνακας βάζει το Υπουργείο Υγείας, με πρόσφατη απόφασή του. Θα λειτουργούν μόνο δύο νεκροτομεία, παγκύπρια, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και σε αυτό της Λεμεσού στα οποία θα μεταφερθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός / μηχανήματα / αναλώσιμα κ.τ.λ. από τις άλλες πόλεις. Τα ψυγεία των νεκροτομείων θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια παγκύπρια για διατήρηση των νεκρών μέχρι να παραδοθούν στους οικείους τους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χ», ήδη στα χέρια των διευθύνσεων των νοσοκομείων έχουν φτάσει οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη της 22ας Μαρτίου 2018 υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου και των τεσσάρων ιατροδικαστών. Στη σύσκεψη εξετάστηκε ενδελεχώς η σκοπιμότητα της λειτουργίας των πέντε νεκροτομείων στην Κύπρο (Παραλίμνι, Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο) δεδομένων των μικρών αποστάσεων στο νησί. Όπως πληροφορούμαστε, κατά τη συζήτηση εκφράστηκε η άποψη ότι η λειτουργία λιγότερων νεκροτομείων θα εξοικονομήσει χρήματα, τόσο από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων όσο και από τις υπερωρίες των ιατροδικαστών.

Διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η διασπορά των ιατροδικαστών σε πέντε διαφορετικούς χώρους -όπως συμβαίνει σήμερα- δυσχεραίνει την εποπτεία τους, δεδομένου ότι κάθε μέρα απουσιάζει κάποιος/οι σε άλλη πόλη.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε όπως δοθούν ειδικά έντυπα στους ιατροδικαστές τα οποία να συμπληρώνονται σε κάθε ιατροδικαστική έκθεση βάσει βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών, ενώ αυτά τα έντυπα θα αποστέλλονται δειγματοληπτικά για αξιολόγηση σε «Ομάδα Επίβλεψης» (συνήθης πρακτική σε άλλες χώρες). Έχει ακόμη αποφασιστεί όπως η αυτοψία του χώρου γίνεται μόνο με το φως της ημέρας, ενώ σε δύσκολα περιστατικά θα μεταβαίνουν δύο ιατροδικαστές (ύστερα από απόφαση της Αστυνομίας ή του θανατικού ανακριτή). Οι διευθυντές των νοσοκομείων, με επιστολή που έλαβαν και η οποία τους ενημέρωνε για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, κλήθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου 2018 να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την υλοποίησή τους.

Πάντως εξ όσων η εφημερίδα «Χαραυγή» είναι σε θέση να γνωρίζει, στους διευθυντές των νοσοκομείων, πέραν της επιστολής, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες. Οι απόψεις σε ό,τι αφορά την απόφαση για το κλείσιμο των τριών νεκροτομείων διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με το Νόμο και κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτή είναι μια σωστή πρακτική που θα «νοικοκυρέψει» τα ιατροδικαστικά θέματα. Την απόφαση του Υπουργείου Υγείας ενστερνίζεται ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος σε δήλωσή του στη «Χ» έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, μια χώρα με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Κύπρο, στην οποία λειτουργεί ένα μόνο ιατροδικαστικό τμήμα, στο Τελ Αβίβ. Όπως είπε, αυτή τη θέση διατυπώνει ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος στην Κύπρο να λειτουργεί ένα νεκροτομείο σε κάθε επαρχία».

Μαρίνα Κουμάστα

 

 

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.