Εξορθολογίζονται με «μοριοδότηση» αντί απαλλαγών

Τελευταία πρόσκληση-πρόκληση απευθύνει ο Υπ. Παιδείας στους εκπαιδευτικούς

93

Με μία νέα πρόταση, στη βάση της φιλοσοφίας της κυβέρνησης για εξορθολογισμό, επανήλθε χθες ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Συγκεκριμένα η «Χαραυγή» εξασφάλισε μεταξύ άλλων την τρισέλιδη πρόσκληση σε διάλογο προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όπου ο κ. Χαμπιαούρης σημειώνει ότι ανανεώνει την έκκλησή του κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αυτή είναι και η τελευταία δεδομένης της χρονικής συγκυρίας πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Τώρα σε ό,τι αφορά την ουσία του διαλόγου έτσι όπως αυτός καθορίζεται μέσα από την πρόσκληση-πρόταση, σημειώνεται ότι με «δεδομένη την απόλυτη ανάγκη για τον εξορθολογισμό του συστήματος μείωσης του διδακτικού χρόνου λόγω αρχαιότητας ή εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων, αλλά και λαμβανομένων υπόψη των σχετικών συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή, η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει τις «απαλλαγές» στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

ypoyrgiopaideias

Γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, όπως ξεκαθαρίζεται, είναι οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες να αντικατασταθούν από ένα μελετημένο και αντικειμενικό σύστημα «μοριοδότησης», στο πλαίσιο ενός γενικού συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού καθώς επίσης και με τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων προαγωγών όπως για παράδειγμα Εκπαιδευτικού Α’. «Παράλληλα, μπορεί, λόγω των χρόνων υπηρεσίας-αρχαιότητας ή/και πρόσθετων καθηκόντων που πιθανόν να αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί μας, να τυγχάνουν επιδόματος, ως αντιστάθμισμα».

Επίσης, όπως ξεκαθαρίζει, ο εκπαιδευτικός που θα αναλαμβάνει εξωδιδακτικό έργο, «θα τυγχάνει αναγνώρισης με την ανάλογη θετική αξιολόγηση και θα ανταμείβεται με αυξημένες δυνατότητες ανέλιξης, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου». Σημειώνει ακόμη ότι ο διάλογος για το σύστημα αξιολόγησης μπορεί να αρχίσει άμεσα και θα εισαγάγει κριτήρια αριστείας (αντί της σημερινής απαλλαγής από διδακτικό έργο), προσφέροντας και πρόσθετες δυνατότητες ανέλιξης στους εκπαιδευτικούς.

Ακόμη ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρεται και στους γονείς ως ένα σημαντικό εταίρο, οι οποίοι επίσης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο διάλογο.

Hambiaouriis

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρει ότι οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από τον εξορθολογισμό θα δοθούν σε συγκεκριμένες δράσεις/τομείς, που αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο και αφορούν στα πιο κάτω:

Ασφάλεια και Υγεία στα Σχολεία
Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Βίας και Παραβατικότητας
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και Πρόληψη/Καταπολέμηση Περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης
Πρόληψη Χρήσης Ουσιών
Αντιμετώπιση της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου
Στήριξη Μαθητών / Ενισχυτική Διδασκαλία
Ένταξη των Παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα (τάξεις υποδοχής)
Επιμόρφωση και Επαγγελματική Μάθηση Εκπαιδευτικών.

20-21 Αυγούστου οι συναντήσεις

HambiaourisEkpaideftikoi

Σε ό,τι αφορά το διάλογο, η πρόσκληση είναι για τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, όπου θα δει ξεχωριστά τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και έπειτα τους γονείς, και για την Τρίτη 21 Αυγούστου, όπου θα δει μόνο τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Θα μελετήσουν και θα τοποθετηθούν επίσημα…
Τέσσερα πολυσέλιδα έγγραφα στο σύνολο μαζί με την πρόσκληση για διάλογο στάληκαν ηλεκτρονικά στους προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων από το Υπουργείο Παιδείας νωρίς χθες το απόγευμα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σημείωσε ότι «τα έγγραφα είναι πολυσέλιδα, χρήζουν μελέτης προσεκτικής και ασφαλώς αξιολόγησης στα συλλογικά μας σώματα, κάτι που θα γίνει τη Δευτέρα από τις γραμματείες σαν μια πρώτη αξιολόγηση».

Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα συντονιστούν και, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, το πιθανότερο είναι να δώσουν κοινή απάντηση στο Υπουργείο όταν θα είναι έτοιμες.
Ωστόσο, πέραν της επίσημης τοποθέτησης εκ μέρους του κ. Φυλακτού, άρχισαν ήδη οι διαμαρτυρίες από πλευράς εκπαιδευτικών οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους.

Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους εκφράζοντας την προσωπική του άποψη σημείωσε ότι η επιστολή του Υπουργείου Παιδείας είναι μια επιστολή με πάμπολλες επαναλήψεις σε σχέση με την προηγούμενη.

Με μια πρώτη ανάγνωση, πρόσθεσε, φαίνεται ότι δεν έχει αποσύρει καμία απόφαση του Υπουργικού ενώ μπλέκει και ένα σχέδιο αξιολόγησης απλά για ροκάνισμα του χρόνου.
Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους, δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει την κρίση, και χαρακτήρισε την επιστολή ως απαράδεκτη, που έγινε μόνο για σκοπούς εντυπώσεων.