Ευρωτουρκικός διάλογος, αποκλιμάκωση και επίλυση του Κυπριακού

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Είτε κάποιοι δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα, είτε συνειδητά επιλέγουν το δρόμο της ρητορείας για εσωτερική κατανάλωση. Η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή δεν πρόκειται να τερματιστεί ούτε με τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες που επισυνάπτει η Κύπρος με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ούτε με τον νόμο Μενέντεζ, ούτε με τις φραστικές καταδίκες από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο. Υπάρχει, είπε, ανάγκη «για ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας». Την ίδια στιγμή από την Αθήνα ανακοινώθηκε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συμφώνησαν να αποκαταστήσουν το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, σημειώνοντας ότι η ένταση, η οποία έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν.

Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης δεν συνειδητοποιήσουν ότι η επίλυση των προβλημάτων θα εξευρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και συνεχίσουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του κυπριακού λαού ότι είμαστε «θωρακισμένοι», θα μας οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους.

Μετά από επτά χρόνια παλινδρομήσεων χρειάζονται αξιόπιστες πρωτοβουλίες που να στοχεύουν:

Πρώτο, στην προετοιμασία για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με την εκλογή του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεύτερον, πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής για να αξιοποιήσουμε τον ευρωτουρκικό διάλογο.

Τρίτο, με αφορμή τις συζητήσεις που ξεκινούν για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να δώσουμε δείγματα γραφής, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις του για τα «ανοιχτά» θέματα που είχαν συζητηθεί στο Κραν Μοντανά και ταυτόχρονα να ζητηθεί η ενεργή παρέμβαση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με προοπτικές συμφωνίας και λύσης.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News