Ευθύνες στον ΟΚΥπΥ για αδράνεια

223

Έτοιµοι να λάβουν µέτρα οι γιατροί για την κατάσταση στα νοσοκοµεία

Ο κόµπος έφτασε στο χτένι για τους γιατρούς των δηµοσίων νοσηλευτηρίων, διεµήνυσε χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούµας, αναφέροντας πως η συντεχνία δεν θα παραµείνει µε σταυρωµένα χέρια µπροστά στα προβλήµατα.
Ο κ. Κούµας επανέλαβε πως τα προβλήµατα που ταλανίζουν τα νοσοκοµεία δεν έχουν επιλυθεί, αντίθετα επιδεινώνονται. Επίσης σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ σηµειώνεται πως τα προβλήµατα είναι αποτέλεσµα πράξεων ή και παραλείψεων από πλευράς του ΟΚΥπΥ, καθώς και της στάσης ανοχής που επιδεικνύει το Υπουργείο Υγείας.

Για ακόµη µια φορά τίθεται το θέµα της υποστελέχωσης µε την ΠΑΣΥΚΙ να αναφέρεται σε αδράνεια που δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει το κύµα φυγής ιατρών.
Την ίδια στιγµή, αναφέρει, είναι πλέον έκδηλη η αδυναµία που παρουσιάζει ο ΟΚΥπΥ στην προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών στα ΤΑΕΠ και σε άλλες κλινικές, αφού οι προκηρύξεις θέσεων είναι τέτοιες που επανειληµµένως δεν καταφέρνουν και που πιθανότερα ουδέποτε θα καταφέρουν να προσελκύσουν έγκαιρα τον αναγκαίο και απαραίτητο αριθµό ιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, που θα διασφαλίζει ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόµενων ιατρικών υπηρεσιών υγείας.

Η ΠΑΣΥΚΙ προσθέτει ότι καµία προσπάθεια δεν έχει πραγµατοποιηθεί και υλοποιηθεί για την αποκατάσταση των φθαρµένων κτιριακών και υλικοτεχνικών δοµών: «Οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβληµα, τη στιγµή που πολλές υπηρεσίες (π.χ. των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεµεσό) στεγάζονται σε τρώγλες, ενώ παράλληλα απαιτούν “ανταγωνισµό” µε τον ιδιωτικό τοµέα», σηµειώνεται. Αναφέρει ότι οι ιατροί του ∆ηµοσίου χρησιµοποιούν ταυτόχρονα χάρτινους και ηλεκτρονικούς φακέλους, µε αποτέλεσµα οι ασθενείς συχνά να φεύγουν µε δύο συνταγές για να παραλάβουν κάποια φάρµακα από το ιδιωτικό και κάποια άλλα από το κυβερνητικό φαρµακείο.

«Υποβάλλονται δηλαδή οι ιατροί του ∆ηµοσίου σε αχρείαστες διπλές διαδικασίες, διπλή δουλειά, µε επακόλουθη ταλαιπωρία για ασθενή και γιατρό, σπατάλη ανθρώπινων πόρων και αύξηση πιθανότητας ιατρικού λάθους», αναφέρεται.
Εξάλλου χθες και η συντεχνία των συµβασιούχων ιατρών ΠΑΣΕΣΙ σε ανακοίνωσή της καταγράφει τη διαφωνία της µε τα µέτρα που προτείνονται στην έκθεση της ad hoc επιτροπής για τα ΤΑΕΠ. Ενδεικτικά σηµειώνει πως οι ειδικευόµενοι ιατροί δεν δύνανται να αποφασίζουν µόνοι τους εάν ένα περιστατικό χρήζει εισαγωγής στο νοσοκοµείο ή απόλυσης από τα ΤΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η παρουσία τους στα ΤΑΕΠ έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευσή τους υπό την επιτήρηση ειδικού γιατρού της αρµόδιας ειδικότητας.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, µιλώντας στην κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για µια προσπάθεια εκ µέρους της ΠΑΣΥΚΙ να παρουσιάζει µια τραγική εικόνα για τα δηµόσια νοσηλευτήρια. Μάλιστα, όπως είπε, οι γιατροί του ∆ηµοσίου πολεµούν οι ίδιοι τα δηµόσια νοσοκοµεία. Ωστόσο σηµείωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις από πλευράς ΟΚΥπΥ και πως θα πρέπει να αναπτύξει εκείνους τους µηχανισµούς για να επιλύει πιο γρήγορα τα όποια προβλήµατα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάµπος Χαριλάου, σηµείωσε πως υπάρχουν διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων και πως η ΠΑΣΥΚΙ το γνωρίζει πολύ καλά. Επίσης διερωτήθηκε γιατί ένας ιατρός να ενδιαφερθεί να εργαστεί στα νοσηλευτήρια όταν ακούει όλα αυτά που λέει η ΠΑΣΥΚΙ.
Να υπενθυµίσουµε πως την ερχόµενη Παρασκευή Υπουργείο Υγείας, ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΥΚΙ θα συναντηθούν ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για τα κίνητρα που αφορούν τους ειδικούς ιατρούς.

Παραµένει το µονοασφαλιστικό λένε οι ασθενείς…

Με τους οργανωµένους ασθενείς άρχισε χθες τον κύκλο των συναντήσεων που αφορούν τα θέµατα του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι ασθενείς δήλωσαν την ικανοποίησή τους αφού εκτιµούν ότι το Προεδρικό συνεχίζει να στηρίζει τον µονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρώτες 100 µέρες λειτουργίας του ΓεΣΥ. Ωστόσο ο κ. Ιωάννου σηµείωσε πως υπάρχουν και κάποια προβλήµατα όσον αφορά τους Προσωπικούς Ιατρούς.

«Ο Οργανισµός Ασφάλισης Υγείας είναι ενήµερος για αυτά και θα προβεί και προβαίνει συνεχώς σε αναβαθµίσεις του λογισµικού και διάφορες άλλες βελτιώσεις. Μου έχει δοθεί και ένας σχεδιασµός την προηγούµενη εβδοµάδα µε διάφορες άλλες ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν τις επόµενες 30-40 µέρες για να ξεπεραστούν διάφορα άλλα προβλήµατα». Οι οργανωµένοι ασθενείς παρέδωσαν υπόµνηµα στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας στο οποίο τονίζουν πως θα «πρέπει επιτέλους να τερµατιστεί οποιαδήποτε συζήτηση περί τροποποίησης της νοµοθεσίας του ΓεΣΥ». «∆εν µπορεί να συνεχίζεται ο διάλογος πάνω σε µια βάση η οποία δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί αυτό µόνο καθυστερήσεις µπορεί να επιφέρει στην επιτυχή και ολοκληρωµένη εφαρµογή του συστήµατος», σηµειώνουν.

Οι ασθενείς καλούν τον Πρόεδρο να παραµείνει προσηλωµένος προστατεύοντας την ασθενοκεντρική προσέγγιση του σχεδιασµού του ΓεΣΥ. Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, κ. Μάριος Κουλούµας, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση µετέφεραν στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας τη θέση ότι όλοι πρέπει να συστρατευθούν και να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση της αυτονόµησης. «Τα κυβερνητικά τµήµατα, αυτοί όλοι που εργάζονται στα δηµόσια νοσοκοµεία, θα πρέπει όλοι να συστρατευθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία της αυτονόµησης, η οποία πραγµατικά θα προσφέρει µεγάλες υπηρεσίες στο ΓεΣΥ», συµπλήρωσε.

Με τις δικές τους προτάσεις κλινικάρχες και ιδιώτες

Να σηµειώσουµε πως την ερχόµενη Πέµπτη στο Προεδρικό θα βρεθούν οι κλινικάρχες και οι ιδιώτες ιατροί οι οποίοι επιθυµούν αλλαγές στην υφιστάµενη φιλοσοφία του Συστήµατος, ώστε να συναινέσουν στο να συµβληθούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια µε το ΓεΣΥ κατά τη β’ φάση. Χθες η ΕΝΙΚ έδωσε στη δηµοσιότητα για ακόµη µια φορά τις θέσεις της για τους προσωπικούς ιατρούς, τους ειδικούς ιατρούς, την κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθµια φροντίδα και την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον ασθενή. Ενδεικτικά να αναφέρουµε ότι προτείνει την κατάργηση του προσωπικού ιατρού, µε τον ασθενή να µπορεί να επιλέγει όποιον ιατρό θέλει.

Στόχος η οµαλοποίηση του ΓεΣΥ

Συνάντηση µεταξύ ΟΑΥ και Συνδέσµου Ιδιωτών Ιατρών Συµβεβληµένων µε το ΓεΣΥ

Ως στόχο την προστασία και την οµαλοποίηση του Συστήµατος έχουν ο ΟΑΥ και οι ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι είναι συµβεβληµένοι µε το ΓεΣΥ.
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν την περασµένη Παρασκευή και όπως προκύπτει διαπίστωσαν ότι: α) Το ΓεΣΥ υπήρξε όνειρο γενεών και αξιολογώντας τους πρώτους 3 µήνες εφαρµογής του κρίνουν µε θετικό πρόσηµο τη λειτουργία του,

β) ήταν αναµενόµενο ότι κατά τη µεταβατική περίοδο έναρξης και εφαρµογής του θα παρουσιαστούν προβλήµατα και δυσλειτουργίες,

γ) ότι µε καλή θέληση, βούληση και στενή συνεργασία όλα τα προβλήµατα µπορούν να αντιµετωπιστούν και δ) όλες οι προσπάθειες πρέπει να εστιάζονται στην προστασία των βασικών αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση όλων σε υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.

Τα δύο µέρη συµφώνησαν ότι σε πρώτη φάση οι συζητήσεις τους θα εστιαστούν στις πιο κάτω παραµέτρους: α) προβλήµατα / βελτιώσεις του λογισµικού, β) µελέτη / βελτίωση θεσµού των προσωπικών ιατρών, γ) θέµατα λειτουργίας των ειδικών ιατρών, δ) θέµατα εγγραφής των ιατρών, ε) προετοιµασία της 2ης φάσης & θέµατα νοσηλευτηρίων, στ) θέµατα ποιότητας και ελέγχου προς αποφυγή της σπατάλης και ζ) θέµατα νοµοθεσίας. Σηµειώνεται ότι ο Σύνδεσµος υπέβαλε στον Οργανισµό υπόµνηµα που περιλαµβάνει εισηγήσεις για επίλυση των προβληµάτων που διαπιστώνονται στο παρόν στάδιο.

Ενίσχυση του έργου των Τεχνικών Επιτροπών

Αξιοποίηση του µηχανισµού στήριξης και γραµµατειακή υποστήριξη

Η ενίσχυση και στήριξη των Τεχνικών Επιτροπών, καθώς και ο συντονισµός του έργου τους, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον διαπραγµατευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η σύσκεψη, στην οποία µετείχαν Ε/κ επικεφαλής και µέλη Τεχνικών Επιτροπών, αποσκοπούσε στο συντονισµό και στην ανταλλαγή απόψεων, µε στόχο την επίλυση ζητηµάτων που αντιµετωπίζουν οι Τεχνικές Επιτροπές.

Επίσης, έγινε ανασκόπηση του έργου που υλοποιήθηκε εντός του έτους, ενώ µπήκαν οι βάσεις και για µια ενεργότερη συµµετοχή στο µέλλον. Κατά τη σύσκεψη, ο Ε/κ διαπραγµατευτής προέβη σε ενηµέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η µεγαλύτερη έµφαση δόθηκε στα θέµατα που αντιµετωπίζει η κάθε Τεχνική Επιτροπή, µέσα και από σύντοµες παρεµβάσεις των εκπροσώπων τους.

Τονίστηκε παράλληλα η ανάγκη αλληλοενηµέρωσης και οριζόντιας συνεργασίας µεταξύ των Τεχνικών Επιτροπών, καθώς και η αξιοποίηση του µηχανισµού στήριξης, ενώ ιδιαίτερα απασχόλησε το θέµα της γραµµατειακής υποστήριξης.

Αναφορά έγινε και στο κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηµατοδοτική διευκόλυνση προτάσεων των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, ύψους 1 εκ. ευρώ, το οποίο είναι σε ισχύ για την περίοδο 2019-2020. Η απορρόφηση των κονδυλίων θεωρείται στο παρόν στάδιο ικανοποιητική, αν και βρίσκεται ακόµη στα πρώτα στάδια, ενώ θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός ο τρόπος αξιοποίησής της και από άλλες Τεχνικές Επιτροπές. ∆εν αποκλείεται τέλος να γίνει χρήση των κονδυλίων της χρηµατοδοτικής διευκόλυνσης και για σκοπούς ενίσχυσης της γραµµατειακής υποστήριξης.

Ελένη Κωνσταντίνου