Ευθύνες Υπ. Υγείας και Προέδρου για τη β φάση του ΓεΣΥΤου
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Από την ερχόμενη Δευτέρα εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και η διοίκηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν έχει ακόμη ενημερώσει ούτε τους γιατρούς ούτε και τους ασθενείς για το πώς θα λειτουργήσουν τα πράγματα και τι θα ισχύσει στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο υπουργός Υγείας παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις. Άφησε τους χειρισμούς στον ΟΚΥπΥ. Έχει όμως σοβαρές πολιτικές ευθύνες και οφείλει να παρέμβει. Γνωρίζει ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ότι είναι περιορισμένες οι διοικητικές ικανότητες του ΟΚΥπΥ, το οποίο βρίσκεται συνεχώς σε σύγκρουση με τους επαγγελματίες Υγείας. Το είδαμε αυτό και στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, αλλά το διαπιστώνουμε και σήμερα. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των γιατρών και των νοσηλευτών προς την ηγεσία του ΟΚΥπΥ.

Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και διαφορές που δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς λύσεις και να εισέλθουμε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Ο αρμόδιος υπουργός καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. Άλλωστε είναι αυτή η Κυβέρνηση που έχει αναγνωρίσει, τουλάχιστο φραστικά, το σημαντικό ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως αυτός αναδείχθηκε μέσα από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι ευθύνη του υπουργού Υγείας και του Υπουργικού Συμβουλίου, του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, να δώσουν λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Λύσεις σε θέματα υποδομών και εξοπλισμού. Λύσεις στα μισθολογικά αιτήματα των επαγγελματιών Υγείας. Λύσεις στα θέμα δομών και λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία από την ερχόμενη Δευτέρα εισέρχονται στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, που σημαίνει ότι ξεκινούν πορεία αυτονόμησης, οπότε επιβάλλεται η αναβάθμισή τους ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν και να συναγωνιστούν εφάμιλλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τόσο εκείνα που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ όσο και εκείνα που θα επιλέξουν να μείνουν εκτός.

Η ευθύνη λοιπόν επιτυχίας ή αποτυχίας της ενδονοσοκομειακής φάσης του ΓεΣΥ ανήκει όχι στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος διορίζεται από την Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Κυβέρνηση, στον υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ηρθε η ώρα να δείξουν έμπρακτα πώς και σε ποιο βαθμό στηρίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και την υλοποίηση του ΓεΣΥ.