Φαίνεται να ξεδιπλώνεται το κουβάρι

225

Της Άννας Μισιαούλη

Φαίνεται να ξεδιπλώνεται το κουβάρι σιγά σιγά στην υπόθεση της Αργάκας. Με σωρεία ανακοινώσεων που εκδίδονται σε καθηµερινή βάση µετά την αποκάλυψη της επίθεσης του κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκων της περιοχής ενάντια στην οµάδα εµπειρογνωµόνων, στην παρουσία εκπροσώπου του Συµβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριµένα της Μόνιµης Επιτροπής της Σύµβασης της Βέρνης για τη ∆ιατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων και στην οµάδα ξένων εµπειρογνωµόνων, που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραµµα προστασίας των θαλασσίων χελωνών που υλοποιείται στην Κύπρο για λογαριασµό του Τµήµατος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, σε συνεργασία µε το Συµβούλιο της Ευρώπης.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης και ένδειξης αλληλεγγύης στους εµπειρογνώµονες είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Όπως η χθεσινή ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου, που καταγγέλλει ότι από την επίθεση διαπιστώνεται ότι «ορισµένα άτοµα, έχοντας διασφαλισµένες τις πλάτες τους από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόµµα, έχουν αποθρασυνθεί»

Οι κοινές συνισταµένες όλων είναι το πόσο εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο τα συγκεκριµένα γεγονότα, προφανώς εξαιτίας της σύνθεσης της οµάδας που δέχθηκε την επίθεση, αλλά και η στάση της Αστυνοµίας, αφού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά µεταξύ άλλων η Οµοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, «αντί να επιβάλει το νόµο και την τάξη, ζήτησε από τα θύµατα της απρόκλητης επίθεσης να εγκαταλείψουν το χώρο» της επίθεσης! Η Οµοσπονδία ζητά, µάλιστα, την παραδειγµατική τιµωρία όσων παραβίασαν τους νόµους παρεµποδίζοντας το έργο των εµπειρογνωµόνων.

Άλλο κοινό στοιχείο τον ανακοινώσεων είναι και η αναγνώριση του Προγράµµατος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και επιτυχηµένα προγράµµατα προστασίας της άγριας ζωής, κάτι που ούτως ή άλλως αποδεικνύεται και µε τη βράβευσή του.

Οι ξένοι εµπειρογνώµονες ήδη υπέβαλαν παράπονο στην Αστυνοµία για την επίθεση που δέχθηκαν, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της «Χαραυγής», ενώ ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας για οδηγίες ως προς το χειρισµό της υπόθεσης.

Το τραγικό είναι ότι µαζί µε το παγκόσµιο ρεζίλεµα -δεν είναι η πρώτη φορά- είναι και το ότι τέτοιες συµπεριφορές δεν εκδηλώνονται για πρώτη φορά. Προ εβδοµάδων, το ίδιο άτοµο συµπεριφέρθηκε ανάλογα στη Βουλή. Αλήθεια, από πού παίρνει τόσον αέρα; Που για να κάνει το κοµµάτι του ή να περάσει το δικό του, ρεζιλεύει ένα κράτος που δεν δείχνει να νοιάζεται;