Φαίνεται ποιος θέλει λύση

93
Secretary General Antonio Guterres meeting with Greek Community leader H. E. Nicos Anastasiades and Turkish Community leader H.E. Mustafa Akinci. The Secretary General read statement after the meeting.

Της Μαρίας Φράγκου

Για να προχωρήσει το Κυπριακό, για να σπάσει το αδιέξοδο, για να επέλθει η κανονικότητα –µιας και είναι της µόδας η λέξη στην Ελλάδα και δη για τους νεοδηµοκράτες– στις διαπραγµατεύσεις, χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών. Κάτι που αποδεικνύεται, καθηµερινά, πως λείπει από την πλευρά µας. Η οποία πλευρά µας αρκείται στην επανάληψη της θέσης «εκφράζουµε την ετοιµότητά µας για συνέχιση των διαπραγµατεύσεων από εκεί που έµειναν στο Κραν Μοντανά». Και όσες φορές κι αν το επαναλάβει δεν πείθει.

Και το ζήτηµα δεν είναι πως δεν πείθει εµάς. Το ουσιαστικό είναι πως δεν πείθει τον Αντόνιο Γκουτέρες. Γιατί αν τον έπειθε, τόσους µήνες τώρα, ο Γενικός Γραµµατέας θα καλούσε τις δύο πλευρές στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης.

Ανεξαρτήτως της ουσίας, των παραµέτρων και των επιχειρηµάτων της πρότασης Ακιντζί για την κοινή επιτροπή διαχείρισης των υδρογονανθράκων, ένα κρατώ. Πως ο Τ/κ ηγέτης δεν ικανοποιείται µε τη στασιµότητα. Και ενοχλείται από το αδιέξοδο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ. Με την οποία ζητά σύγκληση άτυπης πενταµερούς συνάντησης υπό τον ΟΗΕ, για διασαφήνιση της διαδικασίας για συνολική λύση στο Κυπριακό. Για να «εκλείψει το θολό τοπίο» στο Κυπριακό. Για να ξεκαθαρίσει εάν όλοι συµφωνούν σε µια λύση διζωνικής, δικοινοτικής οµοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας και να επιβεβαιωθεί εάν όλα τα εµπλεκόµενα µέρη έχουν τον ίδιο στόχο. Αυτά λέει ο Μουσταφά Ακιντζί στην επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Κι ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ’ αντίθεση µε την πρότασή του για το θέµα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. των Η.Ε. ηµεροµηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά». Και µάλιστα, ο κ. Ακιντζί, υιοθετεί στην ουσία «µία εκ των προτάσεων» που ο κ. Αναστασιάδης «έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον Γ.Γ. στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», µας λέει στην γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έρχεται µέσα σε µια εβδοµάδα µε δύο προτάσεις, µε δύο πρωτοβουλίες ο Τ/κ ηγέτης, αλλά η δεύτερη –που είναι θετική– είναι πρόταση της πλευράς µας. Και προϋπήρξε µάλιστα. Αυτό µας λέει ο κ. Προδρόµου, τώρα που επιβεβαιώθηκε, ακόµα µια φορά, η ατολµία της. Και ο αποπροσανατολισµός. Πλαίσιο 30ής Ιουνίου ή 4ης Ιουλίου, πρακτικά που έκαναν φτερά, έγγραφα –άτυπα ή προφορικά– αποκεντρωµένη οµοσπονδία, χαλαρή οµοσπονδία, κοινοβουλευτική δηµοκρατία, Πρόεδρος και αντιπρόεδρος, πρωθυπουργός και αναπληρωτής του…

Σε άλλα µήκη κύµατος οι δύο ηγέτες. Ο Ακιντζί, που δηλώνει πως πρέπει να ξεκαθαρίσει αν στόχος όλων κι αν όλοι συµφωνούν σε µια λύση διζωνικής, δικοινοτικής οµοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας και ο δικός µας ηγέτης που τη µια έτσι, την άλλη αλλιώς.

Υλοποίηση της πρότασης –της καλής που συµφωνεί και ο κ. Αναστασιάδης– θα καταδείξει πόσα απίδια χωρεί ο σάκος. Και ποιοι θέλουν και ποιοι όχι. Και της τ/κ πλευράς θα φανεί η ειλικρίνεια των θέσεών της και της δικής µας.