Φέρατε τη νοημοσύνη μας… τούμπα!

353

Του Τάσου Περδίου

Στο υποθετικό σενάριο που ο Ιβάν Σαββίδης λάμβανε θέση επίτιμου προσκεκλημένου στην τελετή διαβεβαίωσης του Δημήτρη Χριστόφια, αφήστε τη φαντασία να ταξιδέψει. Προσωπικά βλέπω τα συνθήματα στα πανό έξω από το Προεδρικό και στις εκδηλώσεις οργής και αγανάκτησης στο facebook και στο twitter μπροστά μου: “Έκανες το θεσμό κερκίδα”, “Έξω οι μπράβοι απ’ το Προεδρικό”, “Ντροπή για την τιμή της Κύπρου”. Και τα πιο εμπνευσμένα: “Έφερες το Προεδρικό… τούμπα” και “Στην τελετή διαβεβαίωσης ο Τζον Γουέιν”.

Φανταστείτε να έβγαινε τότε ο Στέφανος και να έλεγε ότι ο Σαββίδης έτυχε να βρίσκεται στην Κύπρο και μη ξέροντας πώς να σκοτώσει το χρόνο του, πήρε τηλέφωνο στο Προεδρικό και ζήτησε να παραστεί στην τελετή. Και οι υπεύθυνοι, έχοντας προφανώς μια καρέκλα ορφανή, τον έκατσαν εκεί για να γεμίσει. Θα καλούσε ο Λουκής τους κάμεραμεν και τους ρεπόρτερ Προεδρικού και θα τους έταζε υπερωρίες 1-1,5 για 24ωρη παρακολούθηση του λόφου.

Η δε Βουλή θα ενέκρινε σε χρόνο ντετέ συμπληρωματικό προϋπολογισμό για μετάκληση πολιτικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, να μας καθιστούσαν σαφές ότι η προσβολή για το κύρος του θεσμού ήταν άνευ προηγουμένου.

Βλέπω τα πρωτοσέλιδα μπροστά μου. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, τη θέση της Ομόνοιας θα είχε ο ΠΑΟΚ. Διερευνητική δημοσιογραφία σε τρελό οίστρο.

Έκτακτες εκπομπές, παρουσιαστές με οργίλο ύφος, μη ανεχόμενοι μύγα στο σπαθί της ηθικής τους, ο κακός χαμός.

Η καταρράκωση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σήμερα δεδομένη. Αλλά, ποιος είδε, ποιος άκουσε και ποιος παρακολούθησε το περιστατικό; Τι άλλο από μη γενόμενο είναι το γεγονός όταν το γνωστό πέπλο της σιωπής έχει σκεπάσει τα, κατά τα άλλα, υπερευαίσθητα ΜΜΕ μας; Είναι σαν να διαπράττεται φόνος αλλά δεν υπάρχουν ούτε μάρτυρες ούτε αποτυπώματα ούτε τεκμήρια. Caseclosed. Μπορεί λοιπόν τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου να έτρεχαν πρώτη είδηση την εισβολή του Προέδρου του ΠΑΟΚ και των μπράβων του με πιστόλια στο γήπεδο, αλλά η σύνδεση της είδησης με την παρουσία του ίδιου ανθρώπου, δύο εβδομάδες πριν, στην τελετή διαβεβαίωσης ενός νεοεκλεγέντος προέδρου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπήρξε ποτέ. Φρόντισε γι’ αυτό, εκείνο που στη δημοσιογραφική γλώσσα αποκαλούμε “θάψιμο” της είδησης.

Το μήνυμα της νέας σκανδαλώδους ενέργειας της κυβέρνησης είναι απλώς επανάληψη των μηνυμάτων της πρώτης πενταετίας. Με τον σημερινό χάρτη των μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο και την αιμομικτική τους σχέση με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, περιστατικά τύπου Σαββίδη θα ίπτανται πάνω από τα ραντάρ της αντίληψης της κοινής γνώμης με ταχύτητα φωτός. Ακόμα και αν τα αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη από αυτές εδώ τις σελίδες, το μαγειρείο του λόφου θα φροντίζει. Ένα δυο πρωτοσέλιδα κατά παραγγελία, δυο τρεις παρουσίες στελεχών της κυβέρνησης στα κανάλια περισσότερο σικέ και από το Calciopoli και η κοινή γνώμη έχει έτοιμο κουτόχορτο να μασήσει.