Φωνές να μείνουν κλειστά τα οδοφράγματα και ο Πρόεδρος σιωπά!Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως παρουσιάζονται στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, επιτρέπουν τις συζητήσεις για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Εδώ και κάποιες συνεχόμενες ημέρες δεν παρουσιάζονται νέα κρούσματα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, ενώ χθες αποθεραπεύτηκε και ο τελευταίος ασθενής που βρισκόταν στην εντατική μονάδα θεραπείας. Η εξάπλωση του κορονοϊού είναι υπό έλεγχο και στη δική μας πλευρά, αφού από την ερχόμενη εβδομάδα προχωρούμε στην επόμενη φάση, κατά την οποία θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις και θα αρθούν τα μέτρα διακίνησης των πολιτών. Συνεπώς, δικαιολογημένες οι συζητήσεις για τα οδοφράγματα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι που φοιτούν και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές. Υπάρχει η ανάγκη των κοινών συναθροίσεων και κοινών πρωτοβουλιών για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Σήμερα συνέρχεται η δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία και θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις που θα οδηγούν στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων κάτω βέβαια από τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας όλων, όπως αυτά θα αποφασιστούν στη βάση επιδημιολογικών δεδομένων και αναλύσεων.

Εκείνο το οποίο ανησυχεί είναι οι φωνές που ακούγονται για να παραμείνουν κλειστά τα οδοφράγματα με εθνικιστικά και διχοτομικά ελατήρια. Η σιωπή του Προέδρου Αναστασιάδη -όφειλε να βγει μπροστά και να δώσει απαντήσεις- απέναντι σε αυτές τις φωνές είναι εθνικά επικίνδυνη. Αφήνει έδαφος στα εθνικιστικά και φασιστικά στοιχεία να καλλιεργούν μίσος και σοβινισμό. Να σπέρνουν την έχθρα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. Όσο σιωπά ο Πρόεδρος, τόσο αυξάνεται η δική του ευθύνη. Εκτός κι αν ο Πρόεδρος το σκέφτεται… να αφήσει κλειστά τα οδοφράγματα. Καλείται να βγει δημόσια και να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η κοινή ανακοίνωση ΑΚΕΛ – ΡΤΚ αποτελεί ελπίδα φωτός. Τα δύο κόμματα ανέλαβαν πρωτοβουλία να ετοιμάσουν κοινές προτάσεις για τα θέματα υγείας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων. Στέλνουν το μήνυμα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα έτσι ώστε οι δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά και να δημιουργηθούν προοπτικές για λύση και επανένωση, όπου Ε/κ και Τ/κ θα ζουν σε μια κοινή ομόσπονδη πατρίδα.