Φούλης και Χάρης ζουν ένα δράμα

70

Του Σπύρου Σωτηρίου

Ένα απίστευτο δράμα ζουν οι Χάρης Γεωργιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου. «Εσείς θα θέλατε το δικό σας παιδί να πηγαίνει σε ένα σχολείο του οποίου οι εκπαιδευτικοί να μην επιλέγονταν με διαδικασία, με αξιολόγηση, με εξέταση, αλλά με τη σειρά, με την ηλικία, με την αρχαιότητα;» διερωτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών λέγοντάς μας ότι ο ίδιος παίρνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο.

Με μία μονοκονδυλιά, ο κ. Γεωργιάδης διέγραψε το δημόσιο σχολείο. Πολύ θα ήθελε βλέπετε να παίρνει τα κοπελλούθκια του στο σχολείο της γειτονιάς, αλλά τον ενοχλεί το σύστημα διοριστέων!

Και κλάμα ο πλούσιος, πρώην ξενοδόχος υπουργός γιατί αναγκάζεται να παίρνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο.

Να απευθυνθούμε και μεις λοιπόν στους πολίτες αυτού του τόπου κατ’ αντίστοιχο τρόπο: Εσείς θα θέλατε το δικό σας παιδί να μεγαλώνει σε έναν τόπο όπου ο υπουργός που αποφασίζει πόσα θα πληρώσει το κράτος για τη δημόσια παιδεία, απαξιώνει με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σχολείο;

Με το συμπάθιο κιόλας, κύριε Γεωργιάδη, αλλά αν μη τι άλλο οι εκπαιδευτικοί διορίζονται αξιοκρατικά. Εσείς, με ποια κριτήρια διοριστήκατε στο πόστο του Υπουργού Οικονομικών; Βάσει ποιας αξιολόγησης ή έστω, ποιας σειράς, επιλεγήκατε;

Το δικό του δράμα όμως περνά και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πήγε σε μνημόσυνο και όπως ομολόγησε με μαύρο δάκρυ στην κάμερα: «Εισερχόμενος σήμερα στο ναό με πλησίασαν δύο γυναίκες. Η μία πολύ ηλικιωμένη. Με πήρε από το χέρι και μου είπε “μην ξεχνάτε ότι είμαστε και εμείς που δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, με τη σύνταξη των 500 ευρώ”. Αυτό είναι καμπανάκι σε όλους μας. Και σε όλους εμάς, που μόνο ασχολούμαστε όταν υπάρχουν κρίσεις, για συγκεκριμένους τομείς…»

Για να φανταστείτε πόσος ήταν ο συγκλονισμός του Φούλη, ακύρωσε την ψαροταβέρνα που είχε προγραμματίσει μετά το μνημόσυνο και πήγε στο σπίτι, έβρεξε μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί, έβαλε ζάχαρη από πάνω και τη μοιράστηκε με τη γυναίκα και το παιδί του. Έτσι για να συμπάσχει με την ηλικιωμένη συνταξιούχα.

Βεβαίως, η συνταξιούχα το είπε στον κ. Νεοφύτου γιατί προφανώς γνωρίζει ότι αυτός και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κούρεψε τη σύνταξη και τις κοινωνικές παροχές!

Το δράμα όμως του Φούλη δεν τέλειωσε εκεί: «… Η άλλη, μια νεαρότερη γυναίκα, μου είπε κάτι εξίσου σημαντικό. Να χαρείτε τα παιδιά μας. Να μη θυσιαστούν και να μη μείνουν όμηροι της οποιασδήποτε κρίσης. Ο γιος μου είναι τελειόφοιτος και δεν θα ήθελα να του στερήσω το δικαίωμα να διεκδικήσει την ανώτερη και ανώτατη μόρφωσή του».

Γιατί, κυρ Φούλη μου, δεν την καθησύχασες; Γιατί δεν την παρηγόρησες λέγοντάς της ότι υπάρχουν και χειρότερα; Γιατί δεν της είπες ότι ο Χάρης αναγκάστηκε να