Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τον Συνεργατισµό

Τα κόµµατα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για έλλειψη ευθιξίας

203

Έλλειψη ευθιξίας καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα κόµµατα (πλην του ∆ΗΣΥ), για τη διαχείριση του πορίσµατος της Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο αποδίδει «βαρύτατες ευθύνες» στον Υπουργό Οικονοµικών, Χάρη Γεωργιάδη, για την κατάρρευση του Συνεργατισµού, αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος δεν τον αποµάκρυνε από τη θέση του.

Οι αντιδράσεις των κοµµάτων φούντωσαν µετά και την παραίτηση του Γεώργιου Αρέστη από µία ακόµη Επιτροπή στην οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο, λόγω των απαξιωτικών αναφορών από πλευράς στελεχών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Οικονοµικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι οποίες στρέφονται εναντίον τόσο του πορίσµατος της Ερευνητικής Επιτροπής όσο και των µελών της.

Το πόρισµα της Ερευνητικής δόθηκε στη δηµοσιότητα στις 7 Μαρτίου, καταλογίζοντας «βαρύτατες ευθύνες» στον Υπουργό Οικονοµικών, αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην πρώτη του αντίδραση ο Χ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι «άλλο η πολιτική ευθύνη κι άλλο η πολιτική υπευθυνότητα», ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για εξαιρετική δουλειά από πλευράς της Ερευνητικής προσθέτοντας ωστόσο ότι το πόρισµα καταλήγει σε λανθασµένα συµπεράσµατα. Ακολούθησε έντονη κριτική από το σύνολο των πολιτικών κοµµάτων (µε εξαίρεση τον ∆ΗΣΥ), τα οποία ζήτησαν επιτακτικά την παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονοµικών. Παρά ταύτα ο Χ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη την οποία του καταλογίζει το πόρισµα, ενώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στήριξε τον Υπουργό Οικονοµικών δηλώνοντας ότι χαίρει της εµπιστοσύνης του. Αυτό προκάλεσε ακόµη µεγαλύτερες αντιδράσεις από τα κόµµατα, τα οποία ζήτησαν εκ νέου την παραίτηση του Υπουργού Οικονοµικών. Ωστόσο ο Χ. Γεωργιάδης αρνήθηκε και πάλι να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες, ενώ στις 15 Μαρτίου (σ.σ.: µία εβδοµάδα µετά τη δηµοσιοποίησή του) αµφισβήτησε ανοικτά το πόρισµα και επιτέθηκε στα µέλη της Ερευνητικής. Μάλιστα ακολούθησε προσπάθεια απαξίωσης του πορίσµατος από το σύνολο της κυβέρνησης και τον ∆ΗΣΥ, κάτι που ανάγκασε τελικά τον Γεώργιο Αρέστη να υποβάλει παραίτηση από µια ακόµη Επιτροπή στην οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συµβούλιο και συγκεκριµένα την Πειθαρχική Επιτροπή της Αρχής ∆ηµόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλµατος. Σηµειώνεται ότι ο Γ. Αρέστη παραιτήθηκε προηγουµένως και από την Επιτροπή Αποκλεισµού, η οποία ασχολείται µε σκάνδαλα δωροδοκίας τύπου ΣΑΠΑ, καταγγέλλοντας και πάλι την κυβέρνηση για υπόσκαψη του θεσµού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κληθείς χθες να σχολιάσει την παραίτηση του Γ. Αρέστη υπέδειξε ότι µετά τις απαξιωτικές αναφορές της κυβέρνησης εναντίον των µελών της Ερευνητικής είναι φυσιολογικό να παραιτηθούν από θέσεις στις οποίες τους διόρισε η κυβέρνηση, ώστε να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους. «Ήταν µια πράξη αξιοπρέπειας αυτό που έχει πράξει ο Γ. Αρέστη», τόνισε. Επίσης, το ∆ΗΚΟ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ίχνους ευθιξίας, προσθέτοντας ότι αντί να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του Συνεργατισµού, παραιτείται αυτός ο οποίος εντόπισε την ευθύνη τους. Επίσης η Ε∆ΕΚ επεσήµανε ότι η απαξίωση του θεσµού της Ερευνητικής και η ατιµωρησία ενισχύει τη δηµιουργία νέων σκανδάλων. Ακόµη, ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για ειρωνικά σχόλια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος και διερωτήθηκε κατά πόσον ο Υπουργός Οικονοµικών είναι «ιερή αγελάδα». Επιπρόσθετα, η Αλληλεγγύη επεσήµανε ότι ο Γ. Αρέστη µε την παραίτησή του έδωσε µαθήµατα ήθους και αξιοπρέπειας, ενώ η Συµµαχία επεσήµανε ότι η στάση του Γ. Αρέστη αποτελεί παράδειγµα ευθιξίας και αξιοπρέπειας.

Αρέστη: Αλά καρτ χρήση του πορίσματος από κυβέρνηση

Ο Γεώργιος Αρέστη είναι ιδιαίτερα ενοχληµένος από τις απαξιωτικές αναφορές των στελεχών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Οικονοµικών, Χάρη Γεωργιάδη, εναντίον του πορίσµατος της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά και των µελών της. Μάλιστα σε δηλώσεις του χθες στον «Άστρα» κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες έκαναν αλά καρτ χρήση του πορίσµατος, δηλαδή χρησιµοποίησαν ό,τι ήθελαν από το πόρισµα.

Ο Γ. Αρέστη τόνισε ότι το πόρισµα βασίστηκε σε έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή από την Κεντρική Τράπεζα, τη Συνεργατική και το Υπουργείο Οικονοµικών. Ανέφερε επίσης ότι «το πόρισµα µιλά από µόνο του».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Πρόδροµου Προδρόµου, ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να παραιτηθεί, ο Γ. Αρέστη υπέδειξε ότι και αυτή η δήλωση είναι απαξιωτική, ενώ κατήγγειλε ότι ο Π. Προδρόµου επιχειρεί να µετατοπίσει το θέµα.

Ο Γ. Αρέστη επεσήµανε ότι µετά τις απαξιωτικές αναφορές από πλευράς της κυβέρνησης δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τον ίδιο από το να υποβάλει την παραίτησή του. Τόνισε επίσης ότι δεν επιθυµούσε να έρθει σε αντιπαράθεση µε κανέναν, αλλά δυστυχώς τα πράγµατα κύλησαν διαφορετικά. Εξέφρασε ακόµη την επιθυµία να ξεχαστεί το θέµα το συντοµότερο δυνατό και να περιέλθει και πάλι στην αφάνεια που βρισκόταν προηγουµένως.

Παλλαϊκό συλλαλητήριο για τον Συνεργατισµό

Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο εξελίσσεται η πορεία διαµαρτυρίας προς το Προεδρικό, την οποία οργανώνουν για σήµερα οι αγροτικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις σε συνεργασία µε την Ένωση Κοινοτήτων, για την κατάρρευση του Συνεργατισµού.

Η εκδήλωση αναµένεται να ξεκινήσει στις 6:30 µ.µ. µε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΠΑΣΥ∆Υ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τις αγροτικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις, καθώς και την Ένωση Κοινοτήτων, ωστόσο αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κοµµάτων της αντιπολίτευσης καθώς και συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις. Μάλιστα και οι οργανώσεις των φοιτητών και µαθητών (ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ αντίστοιχα) κάλεσαν χθες τα µέλη τους να δώσουν δυναµικά το «παρών» τους στην εκδήλωση διαµαρτυρίας, ενώ το ίδιο έπραξαν και οργανώσεις συνταξιούχων όπως η ΕΚΥΣΥ, αλλά και γυναικείες οργανώσεις όπως η ΠΟΓΟ.

Το βασικό αίτηµα των διαδηλωτών είναι η απόδοση των «βαρύτατων πολιτικών» ευθυνών τις οποίες αποδίδει το πόρισµα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισµού, καθώς και η παραδειγµατική τιµωρία όσων ενέχονται σε αστικά και ποινικά αδικήµατα. Επίσης οι διοργανωτές ζητούν την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων τα οποία απέµειναν σ’ αυτούς που τα δηµιούργησαν, δηλαδή στις ΣΠΕ. Ακόµη, ζητούν την προώθηση µέτρων ώστε να δηµιουργηθεί ξανά η ελπίδα για ανασύσταση του Συνεργατισµού.