Φταίει ο… Χατζηπετρής!

36

Της Αργύρως Γεωργίου Θωμά

Βγάζει μάτι και προκαλεί η προσπάθεια των κυβερνώντων να μετατοπίσουν τη συζήτηση από την ουσία για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Στην όλη κατάσταση συνηγορεί όμως και η στάση αρκετών μέσων ενημέρωσης, που θεωρούν ότι ξέθαψαν λαβράκι με τις αναφορές για την ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων βουλευτών.

Βέβαια ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, επισημαίνει ότι στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αναδύεται πρόβλημα σύγκρουσης συμφέροντος βουλευτών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την 31η Ιουλίου του 2017 υπήρχαν στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα 91 δανειακές συμβάσεις από μέλη του Κοινοβουλίου, με υπόλοιπο €13 εκατομμύρια, από τις οποίες 36 συμβάσεις κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια για συνολικό ποσό €9 εκατομμυρίων 480 χιλιάδων ευρώ.

Και επειδή τα χλωρά δεν πρέπει ποτέ να καίγονται με τα ξερά, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο η Βουλή πρέπει να συζητήσει και να ξεκαθαρίσει βάζοντας κάποια όρια, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Από την άλλη όμως είναι φανερό πως δεν είναι αυτό το πρόβλημα που προκάλεσε την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η ερευνητική επιτροπή, έστω και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο για τα άτομα που ο ίδιος διόρισε, και διαφώνησε με το πόρισμα της έκθεσης τους, ήταν ξεκάθαρη για τις ευθύνες.

Η απουσία ευαισθησίας ανάληψης ευθυνών είναι ένα επίσης ζήτημα που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία και ίσως, κύριε Πρόεδρε, είναι γι’ αυτό που «χάθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική», όπως ο ίδιος διαπιστώνετε.

Μήπως όμως αυτό ξεκινά και από Εσάς, από την κυβέρνησή Σας, από τα όσα συμβαίνουν και βγάζουν μάτια, αλλά εσείς αρνείστε να τα δείτε; Γιατί εθελοτυφλείτε; Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, ενώ ολόκληρη η κοινωνία άλλα περιμένει;

Δεν πρόκειται, είπατε, να θυσιάσετε την Ιφιγένεια για να διασωθούν οι θεσμοί επειδή έτσι αποφάσισαν τρεις που δεν  θεμελιώνουν αυτά που λένε. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι Αργείοι χρειάστηκε να θυσιάσουν τη δικιά τους Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος και να μπορέσουν να αποπλεύσουν τα καράβια τους για την Τροία.

Η θυσία, βέβαια, της δικιάς σας Ιφιγένειας δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από την ευθύνη, γιατί είχατε δρομολογήσει την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αντί να προσπαθήσετε να τον διασώσετε. Αυτό το αποδεικνύει η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, έστω και αν δεν την σέβεστε.

Ο λόγος πλέον ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και αποφάσισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Η επίρριψη ευθυνών, είτε ποινικών είτε πολιτικών, δεν πρόκειται βέβαια να αναστήσει το «πτώμα», αλλά τουλάχιστον θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.