Φταίνε οι προηγούμενοι… και για το ταξίδι του Νίκαρου με το τζετ!

145

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο ΔΗΣΥ και η παρέα του βρίσκονται στην εξουσία εδώ και εφτά χρόνια και ακόμη ρίχνουν τις δικές τους ευθύνες στους προηγούμενους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει εάν είναι έτοιμος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η διακυβέρνησή του να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες για τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων, απάντησε: «Όταν αναλάβει το ΑΚΕΛ ευθύνες για διαφόρων ειδών συναλλαγές και απαράδεκτες πολιτογραφήσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, τις οποίες μάλιστα ουδέποτε ανακάλεσε, τότε θα ξαναμιλήσουμε». Γελοίο πραγματικά επιχείρημα. Δεν διαθέτουν το πολιτικό ήθος και ανάστημα και δεν ασκούν εξουσία με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Νέμονται την εξουσία για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο δικός τους στενός οικογενειακός και φιλικός περίγυρος.

Δεν μπορεί να μας λέει ο κ. Προδρόμου ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν αναλαμβάνει τις δικές της πολιτικές ευθύνες –υπάρχει παραδοχή ότι έχουν ευθύνες– γιατί δεν τις ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην εξουσία δεν βρίσκεται η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία μόλις ανέλαβε το 2013 προχώρησε στην τροποποίηση των κριτηρίων παραχώρησης κυπριακών υπηκοοτήτων –τα έκαναν πολύ ελαστικά. Εκείνοι, λοιπόν, που κρίνονται είναι η νυν κυβέρνηση για την αλλαγή των κριτηρίων και η αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να ελέγχει τις αιτήσεις πολιτογραφήσεων, όπως και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έδινε με «κλειστά μάτια» την έγκρισή του. Δεν απαλλάσσονται πολιτικών και άλλων ευθυνών επειδή τώρα υπόσχονται ότι θα διαφοροποιήσουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παραχώρησης υπηκοοτήτων και ότι θα επανεξετάσουν όλες τις υπηκοότητες που παραχωρήθηκαν. Οι πολιτικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες και αγγίζουν υπουργούς και Πρόεδρο. Όλοι αυτοί γνώριζαν –υπήρξαν επιστολές και συστάσεις της Κομισιόν και άλλων ξένων οργανισμών για τη διαφθορά και το ξέπλυμα– για κατάχρηση του προγράμματος και σφυρούσαν αδιάφορα.

Υστερόγραφο: Μήπως κύριε Προδρόμου φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι δόθηκε κυπριακή υπηκοότητα στον Σαουδάραβα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την προσφορά του σεΐχη και έκανε χρήση το ιδιωτικό του τζετ για οικογενειακό ταξίδι μέχρι τις Σεϋχέλλες; Μην υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών…