Φτάνει νεκροψίες, ας μάθουμε να ενεργούμε και λίγο προληπτικά

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Μετά από κάθε τραγικό συμβάν ξεκινάμε όλοι να κάνουμε υποθέσεις, να ασκούμε κριτική, να καταθέτουμε προτάσεις και εισηγήσεις και όλοι έχουμε άποψη τι και ποιος φταίει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκε η 31χρονη πολύτεκνη μητέρα από τη Συρία, η οποία μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Το ίδιο απολογητικά και κριτικά συμπεριφερθήκαμε όταν ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση με τον κατά συρροήν δολοφόνο των αλλοδαπών οικιακών βοηθών. Το ίδιο πράξαμε και με την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού, όπως και με τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο 16χρονος Παναγιώτης Στεφανή. Δεν είναι κακό να ανατρέχουμε στους λόγους και στις αιτίες που οδήγησαν σε ένα τραγικό συμβάν.

Αντίθετα, επιβάλλεται να το πράξουμε. Δεν αρκούν, όμως, οι διαπιστώσεις. Απαιτούνται έμπρακτα μέτρα τα οποία θα επιφέρουν ποιοτικές αλλαγές στις διάφορες δομές και Υπηρεσίες του κράτους, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μηχανισμοί για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και οι ίδιες εγκληματικές αμέλειες. Δυστυχώς, μετά από κάθε τραγικό συμβάν δεν βελτιωνόμαστε. Διέρχεται λίγος καιρός, ξεχνούμε, και οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπεύθυνοι επανέρχονται στη ρουτίνα τους μέχρι να συμβεί το επόμενο τραγικό συμβάν. Στην περίπτωση της 31χρονης ακούσαμε τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες να λένε ότι ενήργησαν σωστά και σύμφωνα με το νόμο.

Αν όλοι, όμως, έκαναν το σωστό, δεν θα φτάναμε στο θανάσιμο μαχαίρωμα της 31χρονης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό και ότι δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης για εκτέλεση του δικαστικού διατάγματος, το οποίο υποχρέωνε τον δολοφόνο σύζυγο να μην πλησιάζει την εν διαστάσει σύζυγο και τα παιδιά του. Έπρεπε, όμως, να συμβεί το κακό για να το εντοπίσουμε; Αυτό δείχνει έλλειψη σωστού συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Δείχνει προχειρότητα και έλλειψη προληπτικών μέτρων και απροθυμία να διορθωθούμε. Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός και να μην κάνουμε κάθε φορά νεκροψίες, τότε θα πρέπει όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να δώσουν βάρος στους μηχανισμούς πρόληψης, συντονισμού και ελέγχου. Όπως λέει και μια λαϊκή ρήση, «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Είναι κρίμα και άδικο να επιτρέπουμε τέτοια κοινωνικά εγκλήματα με θύματα αθώες ψυχές…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy