«Φτάνει πια, μπουχτίσαμε! Αναλάβετε τις ευθύνες σας»

213

Οργή από τους Λεμεσιανούς σε χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας

Θυμός και αγανάκτηση για τις απανωτές καταστροφές που επέφερε στον τόπο η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και Συναγερμού και για την προκλητική ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών τους διακατείχε τις εκατοντάδες πολίτες που μετείχαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, διατράνωσαν και την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν με κάθε θεμιτό τρόπο σε αυτή την καταστροφική και ανεύθυνη διακυβέρνηση.

Αποκορύφωμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας που πυροδότησε και το λαϊκό ξέσπασμα, ήταν το αποτέλεσμα του πορίσματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, οι σοβαρές ευθύνες που καταλογίζονται στον Υπουργό Οικονομικών και γενικότερα στην κυβέρνηση, τις οποίες οι κυβερνώντες αποποιούνται.

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε η Επ. Επιτροπή του ΑΚΕΛ και άλλα οργανωμένα σύνολα της Λεμεσού. Ξεκινώντας συμβολικά από το χώρο του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου, το οποίο δημιουργήθηκε από τον κόσμο της Λεμεσού και για δεκαετίες κάλυπτε οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και δραστηριότητες, οι διαμαρτυρόμενοι πορεύτηκαν μέχρι την Επαρχιακή Διοίκηση με κυρίαρχα συνθήματα «Φτάνει πια μπουχτίσαμε» και «Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ε.Γρ. του ΑΚΕΛ, Γιώργος Τ. Γεωργίου, τόνισε τις ξεκάθαρες και βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργού Οικονομικών για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Ευθύνες που δεν διαφέρουν σε τίποτε από τις ευθύνες του όποιου μεγαλομέτοχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου. «Είναι η κυβέρνηση που διόρισε διευθυντές και συμβούλους στον Συνεργατισμό και στο διάστημα μέχρι την κατάρρευσή του παραπληροφορούσε την κοινωνία και τη Βουλή για την κατάσταση στον Συνεργατισμό…

Είναι η κυβέρνηση που ξεπούλησε τον Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα στο πλαίσιο μιας κάκιστης συμφωνίας», ανέφερε ο Γιώργος Τ. Γεωργίου, υποδεικνύοντας ότι «η αντίδραση του Υπ. Οικονομικών στο Πόρισμα δεν είναι απλά απογοητευτική, είναι έκφραση μιας πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία ποτέ και για τίποτα δεν έδειξε ευθιξία να αναλάβει έστω και μια φορά ευθύνη για κάτι». Επισήμανε επίσης ότι «οι κυβερνώντες πάντοτε επιχειρούν να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες και εκεί που δεν το μπορούν προσπαθούν να τις αποποιηθούν με τον συμψηφισμό και την ισοπέδωση».

Ο Γ. Τ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στις ευθύνες του Προέδρου. Πρώτον, γιατί δεν απάλλαξε τον Υπουργό από τα καθήκοντά του και δεύτερον, γιατί ήταν ενήμερος αλλά «αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώραν την περίοδο αυτή», όπως σημειώνει το Πόρισμα. Οι εκλογές και η επανεκλογή του, βλέπετε, ήταν πιο σημαντικές για τον Πρόεδρο παρά η τύχη του Συνεργατισμού.

Αν και καθολική είναι η απαίτηση για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ή παύση του από τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι η παραίτηση του Χ. Γεωργιάδη δεν εξιλεώνει, βέβαια, την κυβέρνηση για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα που έγιναν στον τόπο μας, υποδεικνύοντας ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συλλογικές και δεν μπορούν να παραγραφούν.

Χρήστος Χαραλάμπους

«Κοινοί συκοφάντες η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών»

ΓΓ ΑΚΕΛ: Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τις ασήκωτες ευθύνες τους για τον Συνεργατισμό

Κοινούς συκοφάντες χαρακτήρισε χθες την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών σε σχέση με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη, τόνισε ότι στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν από τις βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες τους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, εξελίσσονται σε κοινούς συκοφάντες.

«Λυπούμαι γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα από ανθρώπους οι οποίοι παρέδιδαν μαθήματα σε άλλους όταν τους βόλευαν τα ζητήματα», ανταπέδωσε με νόημα ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σημείωσε ότι το πόρισμα δεν επιδέχεται παρερμηνειών αφού καθιστά υπεύθυνους την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Όπως είπε, ενώ το πόρισμα αναφέρει ότι διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες από το 1960 και μετά, ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι όλα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν μέχρι το 2013 δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε κατάρρευση του Συνεργατισμού.

«Στην κατάρρευση μάς οδήγησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού και οι άνθρωποι στους οποίους ανέθεσε να διοικήσουν τον Συνεργατισμό. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και της κυβέρνησης», σχολίασε ο Α. Κυπριανού, ο οποίος θύμισε επίσης το εύρημα του πορίσματος ότι αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός αντιμετώπιζε πάρα πολλά προβλήματα ιδιαίτερα πριν τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ερωτηθείς σχετικά κατήγγειλε ότι συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για δημοσιοποίηση θεμάτων αποπροσανατολισμού.

Ο Άντρος Κυπριανού προκάλεσε τον Υπ. Οικονομικών να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του δίδοντας όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και ξεκαθάρισε ότι απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι τα αρμόδια όργανα του κράτους να δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις περιπτώσεις δανείων. «Η δική μας απαίτηση είναι να δοθούν όλα στη δημοσιότητα. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε και καταγγέλλουμε ότι οι επιλεκτικές διαρροές γίνονται για να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης και να αποπροσανατολίσουν από το κύριο –τις βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες της για την κατάρρευση του Συνεργατισμού», σημείωσε.

Για το ΡΙΚ

Ερωτηθείς για την κρίση στο ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εγκάλεσε την κυβέρνηση εγείροντας θέμα πολιτικής τάξης. Όπως είπε, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ έχοντας διορίσει τα Δ.Σ. του ΡΙΚ είχαν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μαζί με τα Συμβούλια που διόρισαν.

Σχολίασε δηκτικά ότι ο ΔΗΣΥ ξαφνικά συμπεριφέρεται ως εργατοπατέρας επικαλούμενος τα προβλήματα στο προσωπικό του ΡΙΚ. Αντί όμως να συζητήσουν τα προβλήματα, υπέδειξε, αιφνιδίως προκάλεσαν αυτή τη μεγάλη κρίση με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους.

Τάσος Περδίος

Μας έχεις Like στο Facebook ;