ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν χάθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες

«Μας δίνει όπλα για να υπερασπιστούμε θέσεις αρχών»

Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν χάθηκε, αυτό που χάθηκε «είναι ένα επιχείρημα ανύπαρκτο», δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι «αντί να δεχθούμε ότι τόσο καιρό λέγαμε πράγματα ανυπόστατα, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε θεωρίες συνωμοσίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά από συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε τη θέση του κόμματος ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν αυτό στο οποίο αναφερόταν ο ΓΓ του ΟΗΕ και ήταν το πλαίσιο που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά. Κάποιοι άλλοι επέμεναν ότι υπήρχε πλαίσιο της 4ης του Ιούλη.

Αποδεικνύεται όμως από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι η συζήτηση για την ύπαρξη ή όχι πρακτικών κατά τη σύσκεψη της 4ης Ιουλίου 2017 (θέμα που ήγειρε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών) «προσβάλλει πρώτα και κύρια τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ και το λέω υπό την έννοια ότι εάν κάποιοι συνεργάτες του έχουν εξαφανίσει το έγγραφο, όπως διατείνονται κάποιοι, αργά ή γρήγορα θα λάμβανε γνώση ο κ. Γκουτέρες». Επεσήμανε συναφώς ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες μάς δίνει πάρα πολλά όπλα και οι συζητήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντανά είμαι βέβαιος ότι μας δίνουν ακόμα περισσότερα για να υπερασπιστούμε τις θέσεις αρχών πάνω στις οποίες στεκόμαστε, οπόταν θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει, είναι αντιπαραγωγική και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τα συμφέροντα της Κύπρου».

Επανέλαβε ότι «είναι πολύ αντιπαραγωγική η συνέχιση αυτής της συζήτησης, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, πρέπει να δεχθούμε ότι υπάρχει το πλαίσιο της 30ής του Ιουνίου, όπως είπε κατ΄ επανάληψη ο ΓΓ του ΟΗΕ στις εκθέσεις του, και πάνω σε αυτό να κτίσουμε, καθώς και στα όσα είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις διάφορες συναντήσεις στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς για τον τρόπο αντίδρασης της πλευράς μας στη δήλωση του Τ/κ ηγέτη σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι προϋπόθεση για συζήτηση των κεφαλαίων ασφάλειας και εγγυήσεων είναι πρώτα η συμφωνία επί της πολιτικής ισότητας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι σε αυτή την τοποθέτηση απαντούμε με «την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, με την πακετοποίηση δηλαδή των έξι κεφαλαίων» που δεν επιτρέπει σε κανένα να προτάξει οτιδήποτε. Πρόσθεσε ότι «και τα έξι κεφάλαια (ΕΕ, οικονομία, διακυβέρνηση, περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια) θα συζητηθούν ταυτόχρονα και ως εκ τούτου ούτε η πολιτική ισότητα θα προταχθεί ούτε τίποτα άλλο». Εξήγησε ότι «στο ένα τραπέζι θα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στο άλλο τραπέζι τα θέματα της εσωτερικής πτυχής, επομένως ούτε ο κ. Ακιντζί νομιμοποιείται να προτάξει το θέμα της πολιτικής ισότητας ούτε ο οποιοσδήποτε μπορεί να προτάξει το οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο, νοουμένου βεβαίως ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «από τη στιγμή που από το 1974 ξεκαθαρίσαμε όλοι μας -και δεν το αμφισβητεί κανένας μας- ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και αν πραγματικά θέλουμε να το λύσουμε, τότε πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Θέλει και «ενυπόγραφες» θέσεις
του ΓΓ του ΟΗΕ η ΕΔΕΚ

Οι όποιες ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες επί του πλαισίου Γκουτέρες θα μπορούσαν να διευκρινιστούν εάν ζητείτο από τον ίδιο τον ΓΓ να δώσει ενυπογράφως τις θέσεις και το πλαίσιό του, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, η οποία, επιχειρώντας να απαντήσει σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, υποστηρίζει ότι «καμία συνωμοσία υπονοήθηκε από τον κ. Σιζόπουλο, αλλά αντίθετα ανέδειξε ένα δεδομένο το οποίο προκαλεί ανησυχία».

Νίκη Κουλέρμου

Κυβ. Εκπρόσωπος: «Δεν απέσυρε τις προτάσεις του ο Πρόεδρος»

Τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις που έθεσε στο Κραν Μοντανά διατύπωσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αν και ο ίδιος σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος στις 5 Ιουλίου κατέθεσε συνολικές προτάσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας, αφού προηγουμένως είχε διευκρινιστεί και το πλαίσιο Γκουτέρες». Ο ισχυρισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Προδρόμου ούτε άκουσε ούτε παρακολούθησε τίποτα κατά την προεκλογική περίοδο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης αλίευε ψήφους από τον ενδιάμεσο χώρο και την ακροδεξιά, επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους ότι είχε αποσύρει τις προτάσεις του. Τώρα λέει ότι ποτέ δεν αποσύρθηκαν και αναμένει μάλιστα και τις θέσεις της άλλης πλευράς πάνω σε αυτές. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πολιτικές που στηρίζονται σ’ αυτά αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετείται κατά πώς του συμφέρει και α λα καρτ στο Κυπριακό. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η διχοτόμηση μάς κτυπά την πόρτα», τονίζει ο Στ. Στεφάνου.

Ο κ. Προδρόμου επέμεινε χθες και στην αξίωση της ε/κ πλευράς για κατάθεση θέσεων από την τ/κ πλευρά επί των έξι παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες. «Θα ήταν υποβοηθητικό -αυτό έχει τονιστεί και στη Λουτ- αν και από τουρκικής πλευράς είχαμε θέσεις και για τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες», είπε. Ο κ. Προδρόμου απαντώντας σε ερωτήσεις επέμεινε να εστιάζει μόνο στα θέματα ασφάλειας.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy