ΓΓ ΑΚΕΛ: «Πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή»

Το όραμα και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για μια άλλη Κύπρο, άλλη Ευρώπη

Ένα είναι το μήνυμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές προς τους Κύπριους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα προς τους νέους: Η Κύπρος δεν θα αλλάξει από μόνη της, η Ευρώπη δεν θα αλλάξει από μόνη της. Πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή.

Ο Α. Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τονίζει ότι «πρέπει όλοι να επιλέξουμε: θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών κατεστημένων και των οικονομικών ελίτ; Θα αφήσουμε να συνεχίσουν οι πολιτικές που αυξάνουν τις εισοδηματικές ανισότητες, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και μας οδηγούν στη φτωχοποίηση; Θα αφήσουμε την Ευρώπη στο δρόμο που οδηγεί στην αποσύνθεση των κοινωνιών της, στην απαξίωση της δημοκρατίας, στην επιστροφή στην άνοδο της ακροδεξιάς, της εξάπλωσης του αυταρχισμού, της έξαρσης του λαϊκισμού, της επέλασης του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού; Θα ανοίξουμε ή όχι το δρόμο της αλληλεγγύης των λαών και της ισοτιμίας των κρατών; Θα στείλουμε ή όχι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ότι δεν δικαιούται να υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν δικαιούται να παίζει με το μέλλον μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να φροντίζει για τους λίγους, για τους δικούς της και η πλειοψηφία του κόσμου να βυθίζεται στο τέλμα;».

Το ΑΚΕΛ, όπως τόνισε ο Α. Κυπριανού, απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο που αγωνιά για το μέλλον του τόπου, το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. «Απευθυνόμαστε στον κάθε άνθρωπο που αγωνιά για το πώς θα βγει ο μήνας, που βλέπει σιγά-σιγά ό,τι έκτισε ο ίδιος, ό,τι κτίσαμε ως κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες να καταρρέει, που βλέπει τους θεσμούς να καταρρακώνονται από τους ”άριστους”, που αισθάνεται αβεβαιότητα και για το σήμερα και για το αύριο. Του ζητούμε να ενώσει τη φωνή του μαζί μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τη ζωή μας».

Διαφορετική η πρόταση ΑΚΕΛ για την ανάπτυξη

Το ΑΚΕΛ ζητά τη στήριξη του κυπριακού λαού για να συνεχίσει τη δράση του και στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, οι προτάσεις του στοχεύουν σε διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης από τον ακολουθούμενο. Ένα δρόμο που να σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της οικονομίας κάθε κράτους και να δημιουργεί μόνιμες, πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Να ενισχύει την κοινωνική προστασία για τους αδύναμους.

Να αποκαθιστά τις εργατικές κατακτήσεις και να κατοχυρώνει στην πράξη τα εργασιακά, ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, κάνοντας άμεσα βήματα, όπως για παράδειγμα η προσχώρηση της ΕΕ στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. «Χρειαζόμαστε πολιτικές για τη γυναίκα και την ισότητα των φύλων, στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στη δημόσια ζωή. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι η Ομάδα της Αριστεράς, κατά την παρούσα θητεία, έγινε η μοναδική ομάδα στα χρονικά του Ευρωκοινοβουλίου που πέτυχε να απαρτίζεται από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών ευρωβουλευτών, δίχως να έχουμε την ποσόστωση. Πρόκειται για ισχυρό συμβολισμό αλλά και ουσιαστική επιτυχία που δείχνει ότι η έμφυλη ισότητα στην πράξη είναι και παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της Αριστεράς», τονίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Περιγράφοντας την Ευρώπη που θέλει και επιδιώκει το ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι αυτή πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, τα συμφέροντα του κόσμου, της εργασίας και των νέων ανθρώπων. Να προωθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία. Να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη. «Αυτό που έχουμε σήμερα πόρρω απέχει από αυτή την Ευρώπη. Συνεπώς θα πρέπει η κάλπη να αναδείξει τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», τονίζει ο Α. Κυπριανού.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί για τους εργαζόμενους, για την πατρίδα

Το ΑΚΕΛ, όπως τόνισε ο Α. Κυπριανού στη συνέντευξή του, διεκδικεί δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρώνονται στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Διεκδικεί για τους εργαζόμενους νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για διασφάλιση ελάχιστων όρων απασχόλησης. Διεκδικεί την επαναφορά των μισθών και βελτίωση των όρων απασχόλησης. Το ΑΚΕΛ με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα συνεχίσει και αυτή την πενταετία να απαιτεί από την ΕΕ να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής• να παραμείνει σταθερή στη θέση για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να συνεχίσει να συνδράμει, μέσω κονδυλίων προς τη ΔΕΑ, τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και της δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Να συνεχίσει να αξιώνει από την Τουρκία την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Σ. Ασφαλείας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμ/στου στους νόμιμους κατοίκους της. Τέλος το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να απαιτεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέτρα που να απαντούν στις συγκεκριμένες παραβιάσεις.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.