ΓΓ ΑΚΕΛ: Τέρμα σε παλινδρομήσεις για μορφή λύσης και πλαίσιο Γκουτέρες

Θετικό βήμα χωρίς κατάληξη στους όρους αναφοράς

 

Θετικό χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι ξεκαθαρίστηκε και ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ η βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού, δηλαδή η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του χθες. Ωστόσο, σημείωσε πως παραμένει προβληματικό το ότι δεν έχουμε καταλήξει στους όρους αναφοράς.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι αρνητικό είναι και το γεγονός ότι η σύγκληση άτυπης πενταμερούς μάλλον τοποθετείται μετά τον Απρίλη του 2020 και τις εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Α. Κυπριανού, με επιφύλαξη ενώπιον της ενημέρωσης που αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει αποφασιστεί από τη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα στο Βερολίνο, τόνισε πως μετά το ξεκαθάρισμα της λύσης ΔΔΟ ελπίζει πως «θα τερματιστεί οριστικά η οποιαδήποτε σκέψη, το οποιοδήποτε φλερτάρισμα από όλους τους εμπλεκόμενους ανεξαιρέτως για το ποια θα είναι η βάση λύσης του Κυπριακού. Ελπίζουμε να τερματιστεί η συζήτηση για λύση δύο κρατών ή για λύση συνομοσπονδίας». Σημείωσε ακόμη πως συμφωνήθηκε ότι οι όροι αναφοράς συναποτελούνται από την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις τις οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα της 30ής του Ιούνη. «Και σε αυτό το θέμα ελπίζω να τερματιστεί πλέον η οποιαδήποτε συζήτηση», ανέφερε, αφήνοντας σαφή αιχμή για την παραφιλολογία της κυβέρνησης γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες.

Είπε, επιπρόσθετα, πως είναι θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση του Κυπριακού εντός του προβλεπτού ορίζοντα έχει ύψιστη σημασία. «Δεν πρέπει να πάει σε βάθος δηλαδή η λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε ακόμη αρνητική τη μετάθεση σύγκλησης άτυπης πενταμερούς μετά τον Απρίλη του 2020 και τις εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη ηγέτη της τ/κ κοινότητας.

Όπως είπε ο Α. Κυπριανού, το αποτέλεσμα της Τριμερούς του Βερολίνου συνιστά επιβεβαίωση ότι η νέα προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί από κει που έμεινε στο Κραν Μοντανά. «Αυτό βέβαια ήρθε με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό, ένεκα παλινδρομήσεων και αντιφάσεων» που έφεραν νέα αρνητικά τετελεσμένα. Κάλεσε σε συνέπεια και συνέχεια όλους τους εμπλεκόμενους.

Ως ένα πρώτο θετικό και σημαντικό μήνυμα από το Βερολίνο, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα της Τριμερούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αβέρωφ, «οι προσπάθειες του Προέδρου είχαν αποτέλεσμα, συνέβαλε και η στάση του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ, παρά το ότι δεν είχε γίνει κατορθωτή η κατάληξη στους όρους αναφοράς». Για την πολιτική ισότητα εκτίμησε ότι η παραπομπή σε σχετικά ψηφίσματα διευκρινίζει το θέμα και ότι «πρώτον, πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα». Δεύτερον, πρόσθεσε, πως δεν μπορούν «να υπάρχουν ερμηνείες από κάποιους -και δεν αναφέρομαι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιους στην ε/κ πλευρά- να θεωρούν ότι μπορεί αυτό να γίνει εφικτό με το να αποφασίζει η πλειοψηφία για όλα τα ζητήματα και απλώς η μειοψηφία να ακολουθεί».

Το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε θετική την «επαναβεβαίωση του στόχου της λύσης Ομοσπονδίας», αλλά επανέλαβε τη θέση του για σωστό περιεχόμενο, ενώ αρνητική χαρακτήρισε την υιοθέτηση του πλαισίου Γκουτέρες. Επιπλέον μεικτές έως αρνητικές εκτιμήσεις έκαναν και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy