Για να αξιοποιηθεί απρόσκοπτα το φυσικό αέριο

Της Νίκης Κουλέρμου

Καλές οι διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. ∆εν αρκεί ο κ. Ερντογάν, ο όποιος Τούρκος Πρόεδρος να µιλά για «δικαιώµατα της Τουρκίας και των Τ/κ οµογενών» και να λέει ότι δεν τα χαρίζει. Χρειάζεται πρώτα να τα κοτσιανιάσει και για να τα κοτσιανιάσει αυτά τα δικαιώµατα θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του. Για να είναι στο τέλος της ηµέρας το φυσικό αέριο ευλογία και όχι κατάρα για τους λαούς της γειτονιάς.

∆εν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές των διαφόρων πρέσβεων που έγιναν τις τελευταίες ηµέρες και παρέπεµπαν στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωµάτων στην ΑΟΖ µε βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχει µια Σύµβαση των Ηνωµένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας που συνιστά εργαλείο για τον καθορισµό και την οριοθέτηση των δικαιωµάτων ενός εκάστου κράτους, διεθνώς. Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία υπέγραψε αυτή τη Σύµβαση και βάσει αυτής έχει προχωρήσει σε συµφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της µε τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Κανονικά και µε το νόµο δηλαδή µπορεί να εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώµατα σ’ αυτές τις περιοχές. ∆εν υπάρχουν συµφωνίες οριοθέτησης µε την Ελλάδα και την Τουρκία, µε τις οποίες µπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει διάλογο αν και εφόσον φυσικά εγκαταλειφθεί η πρακτική της κανονιοφόρου και των απειλών, όπως συνηθίζει η Τουρκία. Εύκολα και απλά. Θεωρητικά. Γιατί επαναλαµβάνουµε: η πολιτική «καλής γειτονίας» προϋποθέτει τον αµοιβαίο σεβασµό στα κυριαρχικά δικαιώµατα ενός εκάστου όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Ακόµα και ο κ. Ντάνκαν, τον οποίο τα κυπριακά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσίασαν λίγο πολύ ότι «επανόρθωσε» τις αρχικές του δηλώσεις, αναφέρεται ακριβώς σε «διάλογο σύµφωνα µε το διεθνές δίκαιο» και όχι «βία, στρατιωτικοποίηση ή εξαναγκασµός». Από τη µια δηλαδή η βρετανική κυβέρνηση, όπως και οι ΗΠΑ, καλούν την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο µε βάση το διεθνές δίκαιο για να µπορέσει να κατοχυρώσει τα όποια δικαιώµατα της αναλογούν βάσει αυτού του διεθνούς δικαίου και όχι µε την κανονιοφόρο.

Και αυτό ακριβώς δικαιώνει το ΑΚΕΛ που υποδεικνύει φορτικά ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό για να µπορέσει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να αξιοποιήσει προς όφελός του και «ακριβοδίκαια» το φυσικό αέριο και τα κοιτάσµατα υδρογονανθράκων.

Αν η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της δεν αντιληφθεί την ουσία αυτής της προϋπόθεσης τότε πολύ απλά παίζει αυτό τον πλούτο στα ζάρια! Καµιά εταιρεία-κολοσσός, καµία αµερικανική ή άλλη κυβέρνηση από αυτές µε τις οποίες κτίζει «στρατηγικές συνεργασίες» δεν θα µπουν µπροστά από καµιά κανονιοφόρο για να υπερασπιστούν την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, για χάρη µας. Ας µην κοροϊδεύουν τον κυπριακό λαό µε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy