Για ποιο έργο είναι περήφανοι;

Πολιτικές της αρπαχτής και των ηµετέρων ακολουθεί η κυβέρνηση ∆ΗΣΥ

Τα πράγµατα πρέπει να αλλάξουν και στην Κύπρο και στην Ευρώπη, σηµείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερµού για χάριν της αντιπολίτευσης, αλλά ασκεί κριτική, προβάλλει θέσεις και προτάσεις.

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Α. Κυπριανού σηµείωσε πως το Προεδρικό Μέγαρο και ο ∆ηµοκρατικός Συναγερµός, κατανοώντας ότι η υβριστική επίθεσή τους ενάντια στο ΑΚΕΛ δεν πείθει, αναδιπλώθηκαν και επιχειρούν τώρα να µιλήσουν για το «έργο που τάχα παρήγαγαν».
«Ποιο είναι αυτό το έργο που κάνει περήφανο τον Αναστασιάδη και τον ∆ΗΣΥ;» διερωτήθηκε ο ΓΓ, που έθεσε σειρά ερωτηµάτων ξεκινώντας από το εάν αυτό το έργο περιλαµβάνει τα προεκλογικά «δεσµεύοµαι» του Προέδρου.

Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε από τον Άντρο Κυπριανού στα ερωτήµατα για το εάν περηφανεύεται η κυβέρνηση για το έργο της στον τοµέα της ∆ικαιοσύνης, όπως ο διορισµός του «άριστου των αρίστων» Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η υπονόµευση θεσµών και ανεξάρτητων αρχών, οι παρεµβάσεις δικηγορικών γραφείων, η αποδιοργάνωση της Αστυνοµίας και «η ντροπή για τον θεσµικό ρατσισµό και του ίδιου του κ. Αναστασιάδη που επιδείχτηκε στην περίπτωση του καθ’ οµολογία κατά συρροή δολοφόνου».

Ο Α. Κυπριανού στη συνέχεια εστίασε σε ζητήµατα οικονοµίας, όπως τα εγκώµια στον Υπουργό Οικονοµικών, που ελέγχεται για την κακοδιαχείριση και τη διάλυση του Συνεργατισµού και ο οποίος «επιλέγει αν και πότε θα παραιτηθεί», το «φέσι» των 8 δισεκατοµµυρίων στον φορολογούµενο, το ξεπούληµα του Συνεργατισµού «σε φίλους της» κυβέρνησης.

∆ιερωτήθηκε ακόµη εάν ∆ΗΣΥ και Προεδρικό αισθάνονται περηφάνια για το γεγονός ότι χιλιάδες συµπολίτες µας δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές οικονοµικές υποχρεώσεις τους. Χαρακτήρισε την κατάσταση ως µεγέθυνση µιας οικονοµίας – καζίνο χωρίς παραγωγικά αντικρίσµατα που εκτινάσσει κερδοσκοπία και τιµές, αφήνοντας χωρίς στέγη νέα ζευγάρια και οικογένειες. Έκανε λόγο για τα «χρυσά» διαβατήρια και τον πλουτισµό συγκεκριµένων συγγενικών γραφείων από αυτά, την χωρίς ελέγχους ανάπτυξη πύργων, την οικονοµία της αρπαχτής κ.α.

Αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στην εκπαίδευση και στις εθνικιστικές θέσεις για τα σχολικά προγράµµατα µιας κυβέρνησης, «που κατά τα άλλα εµφανίζεται να διαφωνεί µε την ακροδεξιά». Πρόσθεσε µάλιστα πως οι εκποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσµα των νοµοθεσιών που υπερψήφισαν στη Βουλή ο ∆ΗΣΥ µαζί µε το ∆ΗΚΟ και το ΕΛΑΜ.
Αναφερόµενος στην ανάγκη να αλλάξουν τα πράγµατα σε Κύπρο και Ευρώπη, είπε πως το Κυπριακό πρέπει να ξαναµπεί σε τροχιά επίλυσης, ενώ «η ανάπτυξη της οικονοµίας πρέπει να µπει σε γερές βάσεις, να βασιστεί σε µακρόπνοη στρατηγική και να αποβεί προς όφελος των πολλών».

Απαντώντας στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδροµος Προδρόµου είπε πως το ΑΚΕΛ «εκστόµισε τη µεγαλύτερη ύβρη» κατηγορώντας «ψευδώς» τον Πρόεδρο ότι µαζί µε την Τουρκία «έθεσε θέµα δύο κρατών». Αξίζει να σηµειωθεί πως οι αναφορές του ΑΚΕΛ στο εν λόγω ζήτηµα αφορούν τον ίδιο τον κ. Προδρόµου, ο οποίος δηµόσια είχε δηλώσει πως ο κ. Αναστασιάδης βολιδοσκοπούσε την άποψη ξένων διπλωµατών για τη λύση δύο κρατών.

«Σπεύδει συστηµατικά να επιµερίζει και να µειώνει τις ευθύνες της Τουρκίας -αν δεν τη δικαιολογεί κιόλας- προκειµένου να καταλογίσει ευθύνες στον Πρόεδρο», είπε ο κ. Προδρόµου, αφήνοντας βαριές κατηγορίες για την κριτική του ΑΚΕΛ στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Παλµύρης ∆ηµήτρης

Στεφάνου προς ∆ΗΚΟ: Στο σπίτι του κρεµασµένου…

Στο σπίτι του κρεµασµένου δεν µιλάνε για σχοινί, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στην προσπάθεια της ηγεσίας του ∆ΗΚΟ να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ για νεοφιλελεύθερη πολιτική. «Αυτοί που στήριξαν όλες τις βασικές αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ κατηγορούν το ΑΚΕΛ.

Αν το ∆ΗΚΟ αποφάσισε προεκλογικά να τις αντιπολιτευτεί, καλό είναι να κάνει και την αυτοκριτική του. Πάντως, στο σπίτι του κρεµασµένου δεν µιλάνε για σχοινί», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ. Στεφάνου υπενθύµισε τι έλεγε πρόσφατα ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, κ. Παπαδόπουλος, στη Βουλή, εξηγώντας γιατί το κόµµα του υπερψήφισε τους νόµους για τις εκποιήσεις. «Έλεγε ότι µε τα νοµοσχέδια για τις εκποιήσεις αντιµετωπίζονται οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών και εξασφαλίζεται η προστασία της κύριας κατοικίας, η πρόσβαση των δανειοληπτών στα δικαστήρια και η προστασία των εγγυητών».

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ∆ΗΚΟ είχε αναφερθεί στο ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας ότι είναι η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ που κατέθεσε στη Βουλή, µεταξύ άλλων, σωρεία µνηµονιακών νοµοσχεδίων που αφορούσαν περικοπές επιδοµάτων, µισθών και αύξηση άµεσων και έµµεσων φόρων, κάνοντας ορισµένες αναφορές. «Το ∆ΗΚΟ πρωτοστάτησε στη διαµόρφωση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η θέση του δανειολήπτη έναντι των τραπεζών, όταν το ΑΚΕΛ επέλεγε να αφήσει τον κόσµο απροστάτευτο», ισχυρίστηκε ο Άθως Αντωνιάδης.

Κατήφορος ή αλλαγή πορείας

Σ. Στεφάνου: Ερείσµατα στην ακροδεξιά δίνουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Το πραγµατικό δίληµµα τον Ευρωεκλογών είναι αν η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρµόζει τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης ∆εξιάς ή αν θα αλλάξει πορεία, ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου του ΑΚΕΛ. Στέφανος Στεφάνου.
Ο Σ. Στεφάνου απαντούσε σε δηλώσεις του pροέδρου του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νοεφύτου. «Ο κ. Νεοφύτου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, «προσπαθώντας να τροµοκρατήσει τους απογοητευµένους ψηφοφόρους του κόµµατός του, τοyς θέτει ψευδή διλήµµατα».

Μάλιστα ο Στεφάνου σχολίασε πως ακριβώς οι πολιτικές της ∆εξιάς είναι αυτές που ουσιαστικά οδηγούν στη διάλυση της ΕΕ. Ο Σ. Στεφάνου τόνισε την ανάγκη στροφής σε πολιτικές που πολεµούν τη φτωχοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τη διεύρυνση του χάσµατος µεταξύ βορρά και νότου, την αύξηση των κοινωνικών και δηµοκρατικών ελλειµµάτων. «Είναι αυτά τα ελλείµµατα που αξιοποιεί η ακροδεξιά για να λαϊκίζει και να σηκώνει κεφάλι», είπε.
«Θυµίζουµε στον κ. Νεοφύτου, ο οποίος όψιµα επικαλείται τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, ότι οµογάλακτα κόµµατα του ∆ΗΣΥ συγκυβερνούν µε ακροδεξιά κόµµατα σε ευρωπαϊκές χώρες προωθώντας αντιλαϊκές πολιτικές». Πρόσθεσε πως δεν χρειάζεται να εξηγηθούν στους πολίτες ποιες είναι οι συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών, καθώς «γνωρίζουν πολύ καλά από την εφαρµογή αυτών των πολιτικών στην Κύπρο, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ».

«Οι πολιτικές κρίνονται από το αποτέλεσµά τους και όχι από τις διακηρύξεις», είπε. Θύµισε επίσης ότι το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει ο ∆ΗΣΥ, έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της οµοφωνίας στις αποφάσεις. «Αυτό σηµαίνει ότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιβάλλουν τη θέλησή τους σε βάρος των µικρότερων, στις οποίες ανήκει η Κύπρος. Έτσι είναι που υπηρετεί τα συµφέροντα της Κύπρου στην Ευρώπη ο ∆ΗΣΥ; Ή πάλι θα µας πουν ότι έχουν φίλους στην Ευρώπη, για να αποδειχθεί µετά από τις εκλογές ότι µας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο, όπως έγινε το 2013;» διερωτήθηκε.

Ο Σ. Στεφάνου κατέληξε πως το δίληµµα των εκλογών της Κυριακής είναι το ίδιο για την Κύπρο και την Ευρώπη: «Ή συνεχίζουµε στον ίδιο κατήφορο ή αλλάζουµε πορεία ξαναγεννώντας την ελπίδα».
Θεωρίες των άκρων από ∆ΗΣΥ

Νωρίτερα, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθούσε να ταυτίσει την ακροδεξιά µε το ΑΚΕΛ που «πολεµούν λυσσαλέα την Ευρώπη». Υπενθυµίζουµε πως η προεκλογική εκστρατεία του ∆ΗΣΥ πήρε έντονα εθνικιστική χροιά στην προσπάθεια του κόµµατος να αλιεύσει ψήφους από την ακροδεξιά.

«Τι µήνυµα θα πάει στην Ευρώπη, την ερχόµενη Κυριακή, αν η κυπριακή κοινωνία ενισχύσει πολιτικές δυνάµεις όπως είναι η Αριστερά µε τις γνωστές ευρωσκεπτικιστικές θέσεις αλλά και περιθωριακές και παράλληλα πάει στην Ευρωβουλή ευρωβουλευτής που θα ανήκει σε κόµµα των άκρων που µαζί µε την Αριστερά πολεµούν την Ευρώπη». Επέµεινε πως µαζί τα δυο άκρα, Αριστερά και εθνικιστές, πολεµούν λυσσαλέα την Ευρώπη.
Ο κ. Αβέρωφ κάλεσε τους ψηφοφόρους του στην κάλπη για να µην στείλει «αρνητικά µηνύµατα» στις Βρυξέλλες η υψηλή αποχή.

Μένουν εκτεθειµένοι οι κυβερνώντες µετά τη συµφωνία µε τη ΜΕΠΕΥ

Από τη χθεσινή συµφωνία η οποία δικαιώνει πλήρως τους εκπαιδευτικούς οι κυβερνώντες µένουν εκτεθειµένοι αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

«Ουσιαστικά οι κυβερνώντες τράπηκαν σε άτακτη υποχώρηση παίρνοντας πίσω ουσιαστικά το σύνολο των µέτρων, τα οποία µονοµερώς επέβαλαν το περασµένο καλοκαίρι, δηµιουργώντας µια πρωτόγνωρη κρίση στην Παιδεία».

Επίσης, όπως σηµειώνει, µια σειρά από ερωτήµατα παραµένουν:
– Για ποιον ακριβώς λόγο οι κυβερνώντες απαξίωσαν οργανωµένα το σύνολο των εκπαιδευτικών, µε αναφορές περί «λίπους» και «αργόσχολων εκπαιδευτικών»;
-Για ποιον ακριβώς λόγο επιτέθηκαν λυσσαλέα κατά του ∆ηµόσιου Σχολείου;
-Για ποιον ακριβώς λόγο οι κυβερνώντες δηµιούργησαν τη µεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ποτέ η Παιδεία του τόπου µας;
-Για ποιον ακριβώς λόγο οι κυβερνώντες επέλεξαν εδώ και µήνες να κάνουν έναν κύκλο και να επιστρέψουν στο ίδιο ακριβώς σηµείο, αφήνοντας όµως πίσω όλα τα σοβαρά ζητήµατα Παιδείας;

Κατάληξη στη ΜΕΠΕΥ τρεις ηµέρες πριν τις εκλογές

Μετά από µια πολύµηνη διαδικασία συζητήσεων που αφορούσε στα επίµαχα ζητήµατα που προκάλεσαν τη βαθιά και παρατεταµένη κρίση στον χώρο της δηµόσιας εκπαίδευσης το περασµένο καλοκαίρι, ο θεσµικός διάλογος στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ απέδωσε καρπούς τρεις ηµέρες πριν τις ευρωεκλογές. Η κατάληξη του θεσµικού διαλόγου σηµατοδοτεί ουσιαστικά την επαναφορά των ρυθµίσεων που ίσχυαν πριν την 4η Ιουλίου, όταν και ελήφθησαν µια σειρά από µονοµερείς αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης οι οποίες και οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς στους δρόµους.

Σε ό,τι αφορά τις µειώσεις στον διδακτικό χρόνο µε βάση τα έτη υπηρεσίας για τους καθηγητές και τους νεοεισερχόµενους θα παραχωρούνται 2 διδακτικές περίοδοι µείωση στα 8, 16 και 21 χρόνια υπηρεσίας. Μείωση διδακτικού χρόνου των Β.∆. κατά 2 διδακτικές περιόδους στα 5 και στα 11 χρόνια στη θέση. Όλοι οι Β.∆.Α΄ θα παραµένουν σταθερά στις 9 διδακτικές περιόδους καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Σε Γυµνάσια – Λύκεια – Εσπερινές Σχολές 2 διδακτικές περίοδοι µείωση σε κάθε τµήµα, του οποίου ο αριθµός των µαθητών/τριών υπερβαίνει τους 12. Μία διδακτική περίοδος µείωση σε τµήµατα µέχρι 12 µαθητές. Στις Τεχνικές Σχολές 2 διδακτικές περίοδοι µείωση σε κάθε τµήµα, του οποίου ο αριθµός των µαθητών/τριών υπερβαίνει τους 9.

Μία διδακτική περίοδος σε τµήµατα µέχρι 9 µαθητές. Επίσης στα ∆ηµοτικά δύο διδακτικές περιόδους στις τάξεις που οι µαθητές θα είναι περισσότεροι από 12. Στις τάξεις που οι µαθητές θα είναι κάτω από 12 θα ισχύσει η µια περίοδος. Παράλληλα, συµφωνήθηκε η παραχώρηση σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς αναλογιστικές επιβαρύνσεις για όσους και όσες συµπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους ή/και 400 µήνες υπηρεσίας (33 1/3 χρόνια) µέχρι την 31η Αυγούστου 2019.

Μείωση του χρόνου που παραχωρείται για άσκηση των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων, όπως έχει ήδη εφαρµοστεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Παραχώρηση µίας περιόδου πίστωσης στους απλούς εκπαιδευτικούς που δεν έλαβαν τον περασµένο Σεπτέµβριο τις δύο περιόδους µείωσης που προβλέπονταν στα 16 και στα 20 χρόνια υπηρεσίας. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους επεσήµανε πως τώρα επιβάλλεται η τάχιστη προώθηση των αποφάσεων προς την αρµόδια Αρχή και η υλοποίησή τους µε στόχο την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών µονάδων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ελένη Κωνσταντίνου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy