Για πόσο ηλίθιους μας περνάτε;
  Του Τάσου Περδίου

  Εδώ που φτάσαμε, με τα καμώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές ξεφτίλισμα στο οποίο υποβάλλει τον τόπο διεθνώς, δύο ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Πόσο ηλίθιους θεωρεί όσους τον ακούνε ο Πρόεδρος; Και πόσοι άνθρωποι είναι πραγματικά τόσο ηλίθιοι ώστε να πιστεύουν όσα απίστευτα ξεστομίζει το τελευταίο διάστημα; “Αν παρανόμησα για τα διαβατήρια, παραιτούμαι”, είπε στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» στην τελευταία από τις πολλές εξάρσεις πολιτικής ψευτομαγκιάς.

  Φυσικά δεν πρόκειται να βρεθεί καμία παρανομία στην παραχώρηση διαβατηρίων, αφού αυτό έγινε και γίνεται με βάση νόμο του κράτους. Αλλά εάν πιστεύει ότι επειδή είναι νόμιμο, είναι και πολιτικά ηθικό να παραχωρεί ο ίδιος τα διαβατήρια του τόπου ώστε να αγοράζουν από τον γαμπρό του πανάκριβα διαμερίσματα διάφοροι επενδυτές, εντός και εκτός εισαγωγικών, τότε έχουμε αγγίξει πάτο. Στην ουσία εκείνο που μας λέει είναι ότι επειδή ήταν νόμιμο, δεν υπήρχε καμία πολιτική και ηθική εκτροπή όταν ένας υπουργός του ενέκρινε την παραχώρηση διαβατηρίων σε αιτήσεις που διεκπεραίωνε ο πατέρας του υπουργού.

  Η κατάπτυστη λογική “ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό” υιοθετείται πλέον δημοσίως από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με την ίδια λογική, το κούρεμα των καταθέσεων ήταν νόμιμο, αλλά το ψαλίδι πήρε παραμάζωμα τα λεφτά του Ραδιομαραθωνίου και τα Ταμεία Προνοίας του κοσμάκη. Μέχρι και τα λεφτά από δάνειο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού κουρεύτηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν τα αντιπλημμυρικά στα σχέδια, όπως αποκάλυψε τις τελευταίες μέρες ο τέως δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου.

  Ακόμα και ο καλύτερος δικηγόρος στον κόσμο δεν πρόκειται να βρει ίχνος παρανομίας στη μεταφορά εκατομμυρίων από τους συμπεθέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τρεις μέρες πριν το κούρεμα. Δικά τους λεφτά ήταν και νομίμως τα πήραν όπου ήθελαν. Πολύ απλά, όσο ηλίθιους μας θεωρούσε τότε ο Πρόεδρος, το ίδιο ή και περισσότερο ηλίθιους μάς θεωρεί και σήμερα. Δεν υπάρχει παρανομία στο να ταξιδεύει ο γαμπρός του Προέδρου με τον πεθερό του και να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

  Δεν είναι παράνομο να παραχωρούν ζάμπλουτοι Ρώσοι ή Σαουδάραβες τα ιδιωτικά τους τζετ για να ταξιδεύει ο Πρόεδρος. Δεν ήταν παράνομη η επιλογή ιδιωτικής περιουσίας του Προέδρου για μια μεγάλη επένδυση στη γενέτειρά του. Δεν υπήρξε παρανομία, κύριε Πρόεδρε. Αλλά υπάρχει ηθική εκτροπή και κατάπτωση πρωτοφανών διαστάσεων, ακόμα και για τα δεδομένα τούτου του τόπου. Και δεν φαίνεται και καμία διάθεση να τελειώσει αυτό το απίστευτο κρεσέντο βιασμού της νοημοσύνης μας.

  Ενώ τα ρεζιλίκια μας έφτασαν μέχρι το παγκόσμιο κοινό του Netflix, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήγε να δει τους ψαράδες και τους ελαιοπαραγωγούς. Παριστάνει τον φούρναρη, έπαιξε το ρόλο του κολοκασοπαραγωγού. Έχει πάρει παραμάζωμα όλους όσοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι φτωχοί. Αφού έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να δώσει όλα τα πιθανά και απίθανα όπλα στις τράπεζες να πετούν αυτούς τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους, τώρα είναι, λέει, στο πλευρό τους. Το επίπεδο του εμπαιγμού στη νοημοσύνη μας είναι άνευ προηγουμένου…