Για πραγματική απελευθέρωσηΟι καιροί ου μενετοί… Η ενότητα στο εσωτερικό είναι εκ των ων ουκ άνευ

Θεωρούμε ότι θάταν περισσότερο χρήσιμο να αξιοποιούμε τέτοιες επετείους, όπως η σημερινή για ενδοσκόπηση και περίσκεψη για το πού ήμασταν και πού οδηγούμαστε με τους αγώνες του λαού μας για την πραγματική απελευθέρωση του τόπου και του λαού, την επανένωσή του, σε ένα σύγχρονο κόσμο, όπου οι διαχωρισμοί και η διαίρεση δεν θάπρεπε να έχουν θέση. Κοιτάζοντας λοιπόν πίσω, στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, η πρώτη διαπίστωση είναι τούτη: Οτι το σαράκι του διχασμού ανάμεσα στο λαό και στις πολιτικές δυνάμεις δεν επέτρεψε να ευοδωθεί η προσπάθεια και ο πόθος του λαού μας για πραγματική απελευθέρωση.

Αυτή την ώρα η προσπάθεια για ειρηνική λύση, επανένωση και πραγματική απελευθέρωση από τα δεσμά τρίτων (τότε ήταν η βρετανική αποικιοκρατία, τώρα είναι η τουρκική κατοχή), βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Υπάρχουν δυσκολίες στις συνομιλίες, παραδέχονται όλοι και ο φόβος είναι να μη χαθεί το θετικό κλίμα και το μομέντουμ… Από την άλλη και η διεθνής κοινότητα μιλά για «τεράστια πρόοδο» προκαλώντας ανησυχία ότι πιθανόν να μην είναι σωστά πληροφορημένη, την ίδια ώρα που τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων διεθνώς συνεχίζουν να σπρώχνουν την Τουρκία προς την ΕΕ χωρίς αυτή να έχει εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις της, ούτε προς την ΕΕ ούτε προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τελευταία συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και η έντονα επαναλαμβανόμενη θέση της ΕΕ ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες», δημιουργούν την εντύπωση ότι η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία. Αυτή ήταν και παραμένει η μόνιμη προσέγγιση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ -ότι δηλαδή η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία και όχι το ανάποδο. Η πραγμάτωση αυτής της θέσης μέσω της συμφωνίας για το προσφυγικό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Μείζων κίνδυνος είναι οι εκπτώσεις από τις αρχές και αξίες, από τις ίδιες τις αποφάσεις της ΕΕ για να ικανοποιηθεί η Τουρκία και οι απαιτήσεις της.

Εν ολίγοις, οι καιροί ου μενετοί. Χρειάζεται ενότητα δράσης για να είναι ενημερωμένη η διεθνής κοινότητα σε όλα τα επίπεδα -κυβερνητικό, διπλωματικό, διακομματικό κ.α.- ώστε η προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να μην εκτροχιαστεί και κυρίως να μην εκτροχιαστεί σε βάρος του λαού μας και των συμφερόντων του. Η ενότητα στο εσωτερικό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αν υπάρχει ενότητα στο στόχο και στη στρατηγική μπορεί να αναληφθεί και διεθνής εκστρατεία από όλους, για ενότητα στη δράση προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε η διεθνής κοινότητα να είναι σωστά ενημερωμένη πριν δράσει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Ούτε η κρισιμότητα των στιγμών ούτε τα μεγέθη της χώρας επιτρέπουν τη διαίρεση και τις καθημερινές συγκρούσεις.