Για την ειρήνη και την πρόοδο

49

Της

Μαρίας Φράγκου

 

Στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο στην Αμμόχωστο έσμιξαν το χθες με το σήμερα. Το παρελθόν με το παρόν. Και αναγέννησαν το μέλλον. Το μέλλον που αξίζει στην Κύπρο και στο λαό μας.

Γιατί εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο. Γιατί εμείς, επιμένουμε να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της ειρήνης, της κοινής συμβίωσης. Επιμένουμε να κρατάμε άσβεστο τον πόθο της λύσης και της επανένωσης του τόπου μας.

Τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι… Πάνε χρόνια τώρα που οι στίχοι του Θοδόση Πιερίδη κοσμούν την κυπριακή λογοτεχνία. Και την Παρασκευή το βράδυ, ο Θοδόσης Πιερίδης κατάφερε για ακόμα μια φορά να σμίξει το χθες με το σήμερα και να προσυπογράψει το μέλλον του τόπου μας.

Εκατοντάδες Ε/κ και Τ/κ έσμιξαν στον προμαχώνα Μαρτινέγκο και συντροφιά με την «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου», από το 1965, ταξίδεψαν σε ένα κόσμο που κτίζει γέφυρες ειρήνης. Που παλεύει για το αύριο με ευημερία, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη.

Κόντρα στο αφήγημα της διχοτόμησης, κόντρα στη ρητορική που προάγει το μίσος για ό,τι δεν είναι «ελληνικό», κόντρα στα δήθεν «θέλω λύση» και στα δήθεν «εργαζόμαστε για λύση», το πιο προοδευτικό κομμάτι αυτού του τόπου, η Αριστερά, επιμένει να ανοίγει δρόμους. Τους δρόμους της προόδου και της ειρήνης. Δρόμους που προάγουν τη συνεργασία και τη συναδέλφωση.

Και ο Θοδόσης Πιερίδης, την Παρασκευή, κατάφερε να ενώσει Ε/κ και Τ/κ. Όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν, αλλά και τόσοι και τόσοι άλλοι που νοερά ήταν μαζί τους, τραγούδησαν για την Κύπρο, την κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ.

Κόντρα σε όλα όσα εμποδίζουν τη λύση, δυσφημούν τη λύση, η Αριστερά και το Λαϊκό Κίνημα του τόπου επιμένουν να ανοίγουν δρόμους.

«Εδώ για λίγο ευτυχήσαμε, εμείς που ποτέ δεν ευτυχούμε, / από ’δώ και πάλι ξεκινήσαμε, / εμείς που πάντα ξεκινούμε, / για άλλα ταξίδια μακρυνά, για λίγα ωραία λιμάνια, / και για πολλές, πάρα πολλές, παντέρημες ακρογιαλιές», έγραφε στις «Πολιτείες του κόσμου», από την ποιητική συλλογή «Ονειροπόληση πάνω στα τείχη της Αμμοχώστου», ο Θοδόσης Πιερίδης. Για την Κύπρο της κοινής συμβίωσης, την Κύπρο του κοινού πολιτισμού. Την κοινή πατρίδα, έγραψε ο Θοδόσης Πιερίδης, στην οποία ευτυχούν τα παιδιά της.

Η Αριστερά και το Λαϊκό Κίνημα κρατούν τα ηνία. Επιμένουν και θα επιμένουν σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Επιμένουν στο φως και όχι στα σκοτάδια. Στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Γιατί τα κύματα της ιστορίας έρχονται και φεύγουν, αλλά ο λαός μας είναι εδώ. Εντεταλμένος να ζήσει και να προκόψει. Να ευημερήσει και να μεγαλουργήσει. Και για αυτή την πρόοδο πάλεψε και πότισε με το αίμα του ο λαός μας…

Αυτή την πρόοδο και αυτή την ειρήνη ύμνησαν οι ποιητές μας και για αυτή την πρόοδο και την ειρήνη γράφουν τα δεφτέρια μας. Για το μέλλον που δικαιούμαστε και το μέλλον που μας αξίζει.