Για το καλό μας! Τι να περιμένουμε;

Με νέα κυβέρνηση έκανε αρχή η άνοιξη στην Κύπρο. Κυβέρνηση με νέα και παλιά πρόσωπα. Ευχή όλων μας οι υπουργοί να πετύχουν στο έργο τους, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι κύριο μέλημά τους πρέπει να είναι η προώθηση του κοινού καλού, των συμφερόντων των πολλών και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι βέβαια μια κυβέρνηση που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα του τόπου, τον ΔΗΣΥ, οπότε ίσως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για το τι πρέπει να αναμένουμε ως πολίτες, ως εργαζόμενοι. Τα δείγματα που έδειξε η προηγούμενη διακυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι και τα καλύτερα για τους εργαζόμενους του τόπου.

Η οικονομική κρίση και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της επηρέασαν κυρίως τους απλούς πολίτες, τους εργαζόμενους, που είδαν όχι μόνο τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται και να καταρρέουν. Με τις ευλογίες αυτής της κυβέρνησης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η μεσαία τάξη διαλύθηκε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσες ακόμη φυτοζωούν και δεν έχουν βάλει λουκέτο, καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Ευχή λοιπόν τώρα που μας λένε ότι βγήκαμε από την οικονομική κρίση να λιγοστέψουν οι άνεργοι, να σταματήσουμε να έχουμε εργαζόμενους των 500 ευρώ για αμέτρητες ώρες εργασίας, να μπορούν πλέον οι νέοι επιστήμονες να βρίσκουν δουλειά και να μην ψάχνουν σε άλλες χώρες ένα καλύτερο αύριο για το μέλλον τους και αυτό των παιδιών τους. Ο κύριος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι αυτή η δεύτερη είναι και η τελευταία του πενταετία στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ελπίζουμε αυτή να είναι καλύτερη από την πρώτη και προπαντός ελπίζουμε σε καλύτερους χειρισμούς στο Κυπριακό, το οποίο εδώ και ένα χρόνο σχεδόν βρίσκεται σε ανησυχητική στασιμότητα. Στις προϋποθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για να επαναρχίσει ο διάλογος προστέθηκαν οι προϋποθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν λέει να σταματήσει, νέα – χειρότερα τετελεσμένα δημιουργούνται στο Κυπριακό και το χρέος είναι να βρεθεί εκείνη η διέξοδος που θα επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου, πριν ο στόχος της Άγκυρας για ντε-γιουρε διχοτόμηση επιτευχθεί.

Σε κίνδυνο βρίσκεται και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των τουρκικών σχεδιασμών και ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας είναι υποτυπώδεις και άνευ αποτελέσματος εκεί που έγιναν, καθώς στην περιοχή παίζονται τεράστια συμφέροντα. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα λοιπόν και καλά κάνουν οι κυβερνώντες να σταματήσουν να μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Οι χειρισμοί που θα γίνουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αφορούν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy