Γιατί να θέλουν το ΓεΣΥ και να ξηλωθεί το ιατρικό τους κατεστημένο;

44

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στο πρωτοσέλιδο της εφ. «Χαραυγή» πριν ένα περίπου μήνα, στις 4 Ιανουαρίου 2019, παραμονές της συνάντησης της ηγεσίας του ΠΙΣ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, φιλοξένησε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΙΣ κ. Βάσου Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε ότι η επίσημη θέση της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι να «πολεμήσουμε το ΓεΣΥ μέχρις εσχάτων…».

Τότε, η ηγεσία του ΠΙΣ προσπάθησε να διαχωρίσει τη στάση της από την αποκαλυπτική αυτή τοποθέτηση του κ. Οικονόμου και να στείλει εικόνα ότι επιζητεί διάλογο. Βέβαια, δεν το εννοούσαν. Ήταν για επικοινωνιακούς λόγους. Τώρα, ο ΠΙΣ δηλώνει ξεκάθαρα ότι εάν δεν υπάρξει τροποποίηση τη νομοθεσίας δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε διάλογο. Ο ΠΙΣ διαφώνησε με τη φιλοσοφία του σχεδίου και ζητεί πολυασφαλιστικό και όχι μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Η ηγεσία του ΠΙΣ έχει ροκανίσει το χρόνο, πιστεύοντας ότι όσο πλησιάζουν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓεΣΥ θα ασκήσει πιέσεις για να γίνει δεκτό το αίτημά της για πολυασφαλιστικό. Διαπιστώνοντας αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ξεκίνησε πλέον ένας ανοικτός πόλεμος εναντίον του. Έφθασαν σε σημείο μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ να υβρίζουν τον Υπουργό Υγείας και να τον κατηγορούν για πλαστογραφία και για αθέμιτες πρακτικές, ενώ έθεσαν πλέον και επίσημα ως προϋπόθεση νομοθετικές αλλαγές για να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Με την προτροπή επίσης της ηγεσίας του ΠΙΣ, η Ένωση Ιδιωτών Γιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει το δικό της σχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν όσοι ιδιώτες γιατροί δεν θα επιλέξουν το ΓεΣΥ –για να αλληλοϋποστηρίζονται– και να εξυπηρετούν μόνο όσους θα έχουν ιδιωτικές ασφάλειες υγείας. Αυτοί θα είναι όσοι θα έχουν την οικονομική ευχέρεια πέραν από την υποχρεωτική τους εισφορά στο ΓεΣΥ να πληρώνουν και ιδιωτικές ασφάλειες υγείας.

Εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, το μεγάλο λοιπόν στοίχημα για να επιτύχει το ΓεΣΥ είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, οι οποίοι καλούνται να στηρίξουν τους ιατρούς και τα νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν τάχιστα στην αυτονόμηση και εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας να καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να προσφερθούν από την αρχή ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και να εμπιστευθεί ο κόσμος το ΓεΣΥ.