Γιατί όχι και στους συνταξιούχους του ΤΚΑ;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να επιφέρει και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, με βάση στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, το κράτος αναμένεται να έχει όφελος μέχρι 58 εκατ. ευρώ, αφού η αποχώρηση των εργαζόμενων, οι οποίοι εμπίπτουν στα κριτήρια, θα έχει κόστος 48 εκατ. ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά αναμένεται να προκύψουν εξοικονομήσεις ύψους 106 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε σχέση με το κοινωνικό σκέλος, το οποίο είναι πιο σημαντικό, αναμένεται να προκύψουν οφέλη από την αντικατάσταση των εργαζόμενων, οι οποίοι θα αποχωρήσουν με νεαρότερους εργαζόμενους. Μάλιστα με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να αυξηθεί και η παραγωγικότητα, αφού οι νεαρότεροι εργαζόμενοι είναι πιο εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας και αναμένεται να φέρουν φρέσκες ιδέες. Δηλαδή θα υπάρξει ένας συνδυασμός με άτομα τα οποία έχουν εμπειρία και τα οποία θα αναλάβουν να καθοδηγήσουν τους νεότερους εργαζόμενους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσθέσουν νέο αέρα.

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει το μέτρο, ώστε να καλύψει και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα; Γιατί επιμένει στο πέναλτι του 12% για όσους αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο; Άλλωστε η δαπάνη η οποία απαιτείται για επέκταση του μέτρου μπορεί να καλυφθεί από τον ίδιο κορβανά από τον οποίο θα καλυφθεί το σχέδιο για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει, επιτέλους, ένα μικρό ποσοστό τόκου πάνω στα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία οφείλει στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τον τρόπο αυτό να καλυφθεί η δαπάνη η οποία απαιτείται.

Το κόστος το οποίο απαιτείται για επέκταση του μέτρου και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι σχετικά μικρό, αφού οι υπό αναφορά εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν εφάπαξ από το κράτος. Επίσης, η πρόσθετη δαπάνη η οποία απαιτείται δεν αναμένεται να επιφέρει άμεσο κόστος, αλλά μια μικρή αύξηση στις μηνιαίες συντάξεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει εκ νέου το θέμα με το πέναλτι 12% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η κατάργηση του πέναλτι ενδέχεται να επιφέρει και άλλα οφέλη, όπως η μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Γιατί είναι διαφορετικό να πρέπει να ανέβεις στη σκαλωσιά φορτωμένος με βάρος 50 κιλά και να είναι 25 – 30 ετών και είναι διαφορετικό να είσαι 63-65 ετών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy