Γνωρίζει… τους εμπόρους των ναρκωτικών ο Ιωνάς!

958

«Θα εκπλήξουν πολλούς και είναι άτομα που θαυμάζουμε ως επιχειρηματίες»

Εξηγήσεις και στοιχεία καλείται να δώσει ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, για τη χθεσινή του δήλωση ότι «στη δομή κάποιων ομάδων μπορεί να είναι και πρόσωπα που θα εκπλήξουν πολλούς. Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί στη δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να βρίσκονται άτομα που θαυμάζουμε για τη σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα». Μπορεί η τοποθέτηση αυτή του κ. Ιωνά Νικολάου να έγινε σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις πολιτικές ευθύνες που έχει ο ίδιος για τη μη αποτελεσματική πάταξη του εγκλήματος και ότι κυκλοφορούν ελεύθερα εγκληματικά στοιχεία τη στιγμή που η κυπριακή κοινωνία ζει μια κατακόρυφη αύξηση του εγκλήματος, αλλά ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός έχει υποχρέωση να τεκμηριώσει αυτά που είπε και αν ισχύουν να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν συλλαμβάνονται…

Η δήλωση του υπουργού δημιουργεί επιπρόσθετα ερωτήματα κατά πόσον οι Διωκτικές Αρχές και ο ίδιος γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και αδυνατούν ή δεν θέλουν να προχωρήσουν σε δίωξη των εγκληματιών.

Ο Ιωνάς Νικολάου μιλούσε μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα. Αναφέρθηκε στις περιβόητες «οδηγίες» προς την Αστυνομία να «γίνει η σκιά του οργανωμένου εγκλήματος». Κανείς δεν θα διαβεβαιώσει ότι το οργανωμένο έγκλημα θα εξαλειφθεί, αλλά θα εντατικοποιήσει η Αστυνομία τις προσπάθειες πρόληψης και ας την κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι πολλοί θα εκπλαγούν για τα άτομα που υπάρχουν στις δομές των ομάδων που σχετίζονται με την εμπορία ναρκωτικών.

Επί της ουσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετακύλησε -πάλι- τις δικές του ευθύνες στη Βουλή και περιορίστηκε στο να αναφερθεί στη θέση της Αστυνομίας υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων να φτάσουν, όπως ισχυρίστηκε, στην κορυφή της πυραμίδας της εμπορίας ναρκωτικών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «ό,τι έχει ζητήσει η Αστυνομία, της το έχουμε δώσει». Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να ενεργεί επιχειρησιακά η Αστυνομία ώστε να προλάβει κάποιες εγκληματικές πράξεις και μετά να τις διερευνήσει αποτελεσματικά. Κάποια σοβαρά εγκλήματα εξιχνιάζονται και οι υπαίτιοι οδηγούνται στη φυλακή, αλλά αυτό που περισσότερο απαιτείται είναι ο προληπτικός έλεγχος, όπως σε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, είπε. Δεν είναι ικανοποιητικό να έχουμε μόνο τους εκτελεστές μιας πράξης, αλλά και την κορυφή της οργανωμένης δομής, γι’ αυτό και η Αστυνομία επιμένει ότι χρειάζεται τη δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ισχυρίστηκε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Για να διωχθούν πρόσωπα που δεν φαίνονται στο προσκήνιο».

Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του δημάρχου Πάφου για ολιγωρία της Αστυνομίας στην υπόθεση Μούζου ο υπουργός είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, τον οποίο κάλεσε δημόσια να καταθέσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας. Ζήτησε, είπε, «να υποβάλει επώνυμα ή ακόμα και ανώνυμα αυτές τις πληροφορίες». Να υπενθυμίσουμε ότι τα όσα κατήγγειλε δημόσια ο κ. Φαίδωνος επιβεβαιώθηκαν μέσα από αποκαλυπτικά έγγραφα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ και ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι η Αστυνομία ήταν πλήρως ενήμερη ότι ο Ηλίας Μούζος, συλληφθείς για την απόπειρα φόνου κατά αστυνομικού, είχε έντονη «δραστηριότητα» και κυκλοφορούσε με καλάσνικοφ από το 2016. Εντούτοις αντί ο υπουργός να διατάξει έρευνα… καλεί τον δήμαρχο Πάφου να καταθέσει πληροφορίες που ήδη δημοσιεύτηκαν!

Σπύρος Σωτηρίου

Επικοινωνιακά τεχνάσματα και χολιγουντιανού τύπου θεάματα

Για επικοινωνιακά τεχνάσματα και χολιγουντιανού τύπου θεάματα, μιλά το ΑΚΕΛ σε σχέση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις ευθύνες της για την αύξηση της εγκληματικότητας.

«Έμελλε να το δούμε κι αυτό. Να γίνεται επιχείρηση της Αστυνομίας με τηλεοπτική κάλυψη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και η ηγεσία της Αστυνομίας, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το έγκλημα και προσπαθώντας να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό, καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και χολιγουντιανού τύπου θεάματα», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και η ηγεσία της Αστυνομίας πρέπει να πάψουν να επιχειρούν να βάλουν τα προβλήματα ξανά κάτω από το χαλί, σημείωσε ο Στ. Στεφάνου υπενθυμίζοντας πως για έξι σχεδόν χρόνια κυβερνούν. «Οι δικαιολογίες και τα άλλοθι έχουν τελειώσει. Οι κυβερνώντες επιβάλλεται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του αυξανόμενου εγκλήματος».

Οι κυβερνώντες, υπέδειξε ο Στ. Στεφάνου, αντί να σιωπούν ή να προβαίνουν σε στομφώδεις δηλώσεις, επιβάλλεται να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα. «Γιατί συνεχίζονται οι εμπρησμοί υποστατικών; Γιατί πληροφορίες για σχεδιαζόμενες εγκληματικές πράξεις δεν αξιολογήθηκαν ορθά; Γιατί καταζητούμενοι σεσημασμένοι εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας;» διερωτήθηκε.