Γολγοθάς για νεφροπαθείς

148

Ξυπνούν τα ξημερώματα και αλλάζουν τρια λεωφορεία

Δραματική έκκληση απηύθυναν χθες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής οι νεφροπαθείς της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης μονάδας αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Κυπερούντας. Την ίδια ώρα,από την πλευρά της, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας
μονάδας.

Το όλο θέμα, το οποίο ενέγραψε προς συζήτηση το ΑΚΕΛ, προκάλεσε αίσθηση, αφού συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται τα μάλαώστε να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται. Ασθενείς αναγκάζονται να ξυπνούν στις
τρεις τα ξημερώματα για να μεταβούν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στα οποία φθάνουν αλλάζοντας τρία λεωφορεία! Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και για την επιστροφή τους.

Σε άλλες περιπτώσεις για τη μετάβασή τους αναγκάζονται να τους μεταφέρουν μέλη της οικογένειάς τους και να τους περιμένουν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους. Επίσης αναφέρθηκε και περίπτωση ασθενών από την επαρχία Αμμοχώστου, όπου πέρσι λόγω έλλειψης γιατρών αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα κατεχόμενα για θεραπεία. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ,
Γιώργος Τ. Γεωργίου, σημείωσε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση ταλαιπωρούνται γιατί υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας είτε με τα αυτοκίνητά τους είτε με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Γ. Γεωργίου είπε ότι το ΑΚΕΛ ζητά από τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιά, γιατί οι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση βρίσκονται σε απόγνωση. Κάλεσε το Υπουργείο να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, αφού αυτό σημαίνει υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα παρακολουθεί το θέμα και θα συνεχίσει να πιέζει μαζί με του ασθενείς για να βρεθεί λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλε ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, για το θέμα, αναφέρει ότι μια μονάδα αιμοκάθαρσης θα πρέπει να λειτουργεί
στο πλαίσιο ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο να έχει τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης τυχόν σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.

Το Νοσοκομείο Κυπερούντας δεν παρέχει αυτή την κάλυψη στην παρούσα φάση. Σημειώνει ότι χρειάζεται κατάλληλη κτιριακή υποδομή και σωστός προγραμματισμός εγκατάστασης των μηχανών. Στο πλαίσιο αναβάθμισης και κτιριακής επέκτασης του νοσοκομείου δεν λήφθηκε πρόνοια για τη δημιουργία μονάδας αιμοκάθαρσης.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί αυτό, θα πρέπει να γίνει κατάλληλος σχεδιασμός. Το θέμα αφορά πλέον τον
ΟΚΥπΥ, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Αδιανόητο χαρακτήρισε ο διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπερούντας, Μαρίνος Λεμέσιος, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης από τη στιγμή που το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι περιφερειακό.

Ο Δρ Λεμέσιος, ο οποίος ανέλαβε ως διευθυντής εδώ και τέσσερις μήνες, εισηγήθηκε, μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις, τη μίσθωση ενός μικρού λεωφορείου ως προσωρινή λύση, για να μεταφέρει δωρεάν τους νεφροπαθείς σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Ελένη Κωνσταντίνου

Μας έχεις Like στο Facebook ;