Γονυπετής αν χρειαστεί…

362

Της Νίκης Κουλέρμου

Διαφωτιστική όσο ποτέ ήταν η χθεσινή ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όχι μόνο για το διπλωματικό σώμα αλλά γενικότερα για την κοινή γνώμη. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έστειλε μηνύματα για το πώς προχωρούμε παρακάτω αλλά και πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού πάνω από όλα αλλά και πώς διανοίγονται οι προοπτικές συνεργασίας με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, αν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό.

Η ενημέρωση του διπλωματικού σώματος, στην παρουσία 34 τόσων πρέσβεων, είναι μια σημαντική προσπάθεια του ΑΚΕΛ που έγινε θεσμός τα τελευταία χρόνια. Από τη δική τους πλευρά οι πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ και όχι μόνον, εκτιμούν σοβαρά τις θέσεις του ΑΚΕΛ, γιατί ξέρουν ότι το ΑΚΕΛ πολιτεύεται στη βάση αρχών και ξεχωρίζει για τη συνέπεια στις θέσεις αρχών ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Γεγονός που αποδείχθηκε στην πράξη αυτή την πενταετία και σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ΔΗΣΥ.

Στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό το ΑΚΕΛ βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Δεν ταλαντεύεται ούτε και κρύβεται πίσω από μικροπολιτικές που θα οδηγούσαν σε λαϊκισμό, κούφια συνθήματα και πατριωτικές κορώνες για ίδιον όφελος. Πάνω απ’ όλα η πατρίδα.

Λοιπόν σ’ αυτή την κρίσιμη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου. Το ροκάνισμα του χρόνου και οι δικαιολογίες όπως οι εκλογές στη μια ή την άλλη πλευρά, απέδειξαν ότι ήταν σε βάρος της κυπριακής υπόθεσης. Το τελευταίο παράδειγμα – απόδειξη ήταν το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Χάθηκε εκείνη η συγκυρία. Τώρα η στασιμότητα -αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές- δεν ωφελεί κανένα και μόνο κακά συνεπάγεται για τη λύση και επανένωση της πατρίδας μας.

Η άδηλη μεν γνωστή δε πρόθεση της τουρκικής πλευράς να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη συνομοσπονδία ή και τη λύση δύο κρατών, θάπρεπε να προκαλέσει την κινητοποίηση και εγρήγορση της κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη. Γονυπετής, αν χρειαστεί, να ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος από κει που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Να ευχαριστήσει, αν του επιτρέπει ο εγωισμός του, το ΑΚΕΛ για την υποβοηθητική στάση για το πώς προχωρεί από δω και πέρα. Αν βάζει πάνω από όλα την πατρίδα, να εγκαταλείψει τις παλινδρομήσεις ανάμεσα στον απορριπτισμό και στον εθνικισμό, που καθιστούν τη λύση απόμακρο όνειρο, και να σκεφτεί ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της επανένωσης της Κύπρου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Η διενέργεια εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παρακολουθούμε απαθείς τις εξελίξεις. Μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική βούληση να συνεχίσει η προσπάθεια από κει που έμεινε και όπως την εισηγείται ο ΓΓ του ΟΗΕ. Για να πεισθούν και οι εταίροι μας στην ΕΕ και εκτός αυτής ότι ναι, η ε/κ πλευρά είναι εκείνη που δεν βολεύεται με την παρούσα κατάσταση, δεν βολεύεται με τη στασιμότητα αλλά ούτε και με κανένα σχέδιο Β’ που βγάζει τη λύση του Κυπριακού εκτός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.