Η αλαζονεία των κυβερνώντων

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ απέδειξαν πολλές φορές ότι διακατέχονται από ένα αίσθημα αλαζονείας. Διότι, η αλαζονεία μετατρέπει τα κακώς κείμενα και τα σκεπάζει με το μανδύα του πολύξερου, του γνώστη των πάντων. Άρα λοιπόν, ό,τι γίνεται γίνεται γιατί αυτοί γνωρίζουν κάτι πιο πολύ από τους υπόλοιπους, κάτι που οι πληβείοι κατ’ αυτούς αγνοούν.

Αυτή η τακτική θα ήταν ίσως «αποδεχτή» εξήντα-εβδομήντα χρόνια πριν, όταν η πλειονότητα των πολιτών δεν γνώριζε τις συντεταγμένες της Δημοκρατίας και δεν είχε και τις απαιτούμενες προσβάσεις προς την ενημέρωση και τη μόρφωση.

Σήμερα, εάν κάποιος πολιτεύεται σε μία σύγχρονη κοινωνία με μεθόδους κομπορρημοσύνης, μάλλον κατακτά θέση ανάμεσα στους αξιοθρήνητα παρωχημένους, εκτός και εάν από θέση, οι πολιτικές που εφαρμόζει είναι υπέρμαχες των αναχρονιστικών αντιδημοκρατικών μεθόδων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μας εξέπληξε με τις δηλώσεις του για τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, για την καλύτερη διαβίωση των μεταναστών.

«Έχουν ψώρα», μας είπε και «εμείς πασκίζουμε να τους εγκλωβίσουμε για το καλό σας, για το καλό της κοινωνίας».
Καθώς ο κύριος Νουρής είναι φαρμακοποιός, γνωρίζει καλύτερα από πολλούς ότι η ψώρα μπορεί να θεραπευτεί με αλοιφή ή υγρό παρασιτοκτόνο και σε τρεις μέρες ο «ασθενής» ανακουφίζεται. Προς τι λοιπόν αυτή η άνευ προηγουμένου στοχοποίηση των κατατρεγμένων ανθρώπων; Τι εξυπηρετεί η όλη δαιμονοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και αυτών που στηρίζουν την ανθρώπινη διαβίωση των εξαθλιωμένων;

Μήπως οι κυβερνώντες αρέσκονται να στηρίζουν μόνο τους εύπορους ξένους, αυτούς δηλαδή που έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράζουν διαβατήρια;

Από την άλλη, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, προέβη σε έναν πρωτόγνωρο, για τα κυπριακά δεδομένα, ρατσιστικό αποκλεισμό παιδιών με αναπηρίες από τα σχολεία.
Κερασάκι στην τούρτα ήρθε η σύγκρουση, εκ των πραγμάτων, με τις δηλώσεις του Προέδρου προς τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. «Να μην ανακατεύεται ο Γενικός Ελεγκτής», λέει ο Πρόεδρος, σε μία προσπάθεια για αλλοίωση της διάκρισης των εξουσιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος «πυροβολεί» κατά των ανεξάρτητων θεσμών. Στο παρελθόν, τα έβαλε με δύο Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, με τον Γενικό Εισαγγελέα, όταν ήταν μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος μάρτυρας στη δίκη του κύριου Ερωτοκρίτου.

Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος μετά την ευφάνταστη ιδέα που είχε τον περασμένο χρόνο για κλείσιμο των σχολών χορού μετά τις οκτώ το βράδυ, τώρα έρχεται να «αποκαλύψει» ότι υπάρχουν ύποπτοι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στη Χλώρακα.

Εν κατακλείδι γρηγορείτε, γιατί με αυτούς το μέλλον φαντάζει αρκετά δυσοίωνο.