Η αλεπού εχώνετουν τζιαι ο νούρος της εφαίνετουνΤου Γιώργου Δεληγιάννη

Σε περισσότερες από μία φορές η κυβέρνηση μέσω των εκπροσώπων της προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν (αρχικά, γιατί μετά επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα γεγονότα) ότι δεν άλλαξε τίποτε στο θέμα της λειτουργίας των Τεχνικών Επιτροπών για το Κυπριακό.

Μάλιστα το ΚΥΠΕ, προφανώς με διαρροή από το Προεδρικό, μετέφερε πληροφορίες που σχολίαζαν δημοσίευμα της «Χαραυγής» για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι οδηγίες είχαν δοθεί στους Ελληνοκύπριους επικεφαλής των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, που ήταν «να υπάρχει συνεννόηση με το γραφείο του διαπραγματευτή πριν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για νέες δράσεις».

Και αυτό, όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, για να αποφευχθεί «η μετατροπή του έργου των Επιτροπών σε μια διαδικασία εξομάλυνσης που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο της λύσης».

Την ίδια μέρα η Αντρούλλα Βασιλείου, πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, έδωσε στη δημοσιότητα αυτούσιο το ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο διαπραγματευτής, το οποίο ανέφερε επί λέξει: «Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans-Montana άνευ αποτελέσματος, και λαμβάνοντας υπόψιν την κρισιμότητα της τρέχουσας φάσης που διανύουμε, παράκληση του διαπραγματευτή και του συντονιστή Τεχνικών Επιτροπών είναι όπως διατηρήσετε στάση αναμονής όσον αφορά τις δράσεις και συναντήσεις των Τεχνικών Επιτροπών.

Η διακριτική στάση από όλους μας κρίνεται απαραίτητη, ούτως ώστε να αφήσουμε να διαφανούν οι προθέσεις όσον αφορά τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Επομένως, παράκληση όπως αποφύγετε στο παρόν στάδιο να αναλάβετε περαιτέρω πρωτοβουλίες και διαβουλευθείτε μαζί μας σε περίπτωση που λάβει δημοσιότητα κάποιο από τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Τεχνικών Επιτροπών σας».

Μετά από αυτά το τι και ποιον θα πιστέψουμε είναι θέμα του καθενός μεν, αλλά η ζημιά είναι ολοκληρωτική για όλους συλλογικά. Και μαζί σε όλα αυτά, ο Πρόεδρος νιώθει την ανάγκη κατά καιρούς (έχω την εντύπωση σχεδόν μία φορά την εβδομάδα) να δηλώνει από τα βάθρα διαφόρων φεστιβάλ, πανηγυριών και εκδηλώσεων με περσίδες ή μη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια, όμως, στιγμή αφήνει την ουρά των προϋποθέσεων και όρων που έθεσε και στο Κρανς-Μοντάνα τα οποία δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Έγνοια προφανώς του Προέδρου δεν είναι τώρα οι διαπραγματεύσεις, αλλά το πώς θα χαϊδέψει τα αυτιά των πολιτών ενόψει προεδρικών εκλογών!