Οι ανισότητες στην Υγεία και ο κανόναςΤης Μαρίνας Κουμάστα

•7χρονη Σταύρη. Γεννημένη με σύνδρομο Cornelia και πολλά προβλήματα υγείας. Χάνει αίμα. Ισραηλινός γιατρός εγγυάται αποκατάσταση με 30.000 ευρώ. ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. •Παναγιώτης Νεοκλέους.

Το Ιατροσυμβούλιο απέρριψε το αίτημα να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του στο Μέλαθρον λόγω… εμφυτευμάτων δοντιών. Ακολουθεί γνωμάτευση ιδιώτη.

ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ. Είναι μια φωτογραφία με δύο λεζάντες που πριν από μερικές μέρες έκανε το γύρο του διαδικτύου. Μια φωτογραφία που ξεχείλισε την οργή και την αγανάκτηση του κάθε ορθά σκεπτόμενου πολίτη.

Μήνες τώρα η μάνα του 7χρονου κοριτσιού εκλιπαρεί για βοήθεια. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνώντας με δημοσιογράφους, κτυπώντας την πόρτα του Υπουργείου Υγείας. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της η γυναίκα για να δώσει στο παιδί της μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Η κοινωνική αδικία στο μεγαλείο της, θα έλεγε κανείς. Το υπέρτατο αγαθό που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως είναι προνόμιο για τους λίγους και τους “εκλεκτούς”. Ευτυχώς, η υπόθεση του μικρού κοριτσιού είχε αίσια κατάληξη.

Αν μη τι άλλο, θα μπορεί να ταξιδέψει με τη μητέρα του σε Πανεπιστημιακή Κλινική που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας. Εκεί θα υποβληθεί, κατά τα λεγόμενα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη, σε χειρουργική επέμβαση προς αντιμετώπιση του προβλήματος με τον οισοφάγο της, αλλά και για να ρυθμιστεί το γαστροστόμιό της.

Με υπερηφάνεια η Γενική Διευθύντρια μιλούσε για το “επίτευγμα” του Υπουργείου της. Για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση του παιδιού σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού.

Πού ήταν όμως το Υπουργείο όταν η μητέρα εκλιπαρούσε για να σωθεί το παιδί της; Πού ήταν τους τελευταίους μήνες που το κορίτσι υποτροπίασε; Πού ήταν όταν τα δάκρυα αυτής της μάνας έτρεχαν βροχή από τα μάτια της μιλώντας στους δημοσιογράφους και ζητώντας αξιοπρεπώς να συμβάλουν (όπως μπορούν) για να βοηθηθεί το παιδί της; Xωρίς ουδεμία προσπάθεια να μηδενίσουμε τις προσπάθειες που έγιναν -έστω και την υστάτη- για να μπορεί αυτό το κοριτσάκι να έχει μια αξιοπρεπή ζωή, εντούτοις στο πρόσωπο της Σταύρης υπάρχουν οι χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν για τις εγκρίσεις των φαρμάκων τους, την απόφαση ενός ιατρικού συμβουλίου για να αναζητήσουν την ελπίδα για τη ζωή τους στο εξωτερικό.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κόστος είναι υπέρογκο και ότι το κονδύλι για τις παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό είναι συγκεκριμένο. Η υγεία όμως δεν μπορεί να μετριέται σε ευρώ. Δεν μπορεί να αφήνεται ένα παιδί και κάθε παιδί στο έλεος του Θεού επειδή το κονδύλι είναι συγκεκριμένο και περιορισμένο.

Δεν μπορεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο περίμενε… Με το ΓεΣΥ θα ξημερώσει νέα, καλύτερη μέρα στον τομέα της Υγείας του τόπου. Θα μειωθούν οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες.

Το κράτος οφείλει όμως να είναι ανθρώπινο και να αγγίζει τα θέματα υγείας με περισσή ευαισθησία, με ή χωρίς ΓεΣΥ. Κανόνας απαράβατος.