Η ανθρωπότητα ζει ένα παρατεταμένο δράμα

Του Σπύρου Σωτηρίου

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν σε «άθλιες και επισφαλείς συνθήκες, μέσα σε εγκαταστάσεις που έχουν μετατραπεί de facto σε χώρους κράτησης», συμπεραίνει, στην ετήσια έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία. Μιλά για παρατεταμένες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2017, 13.000 αιτούντες άσυλο παρέμεναν σε εκκρεμότητα, πολλοί από αυτούς αναγκασμένοι να ζουν σε σκηνές εν μέσω χειμώνα! Εμείς θα υπενθυμίσουμε και τους θανάτους ανθρώπων στα επίσημα hot spot με τα περιστατικά των ατόμων που έκαιγαν τοξικά υλικά για να ζεσταθούν και πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Να θυμίσουμε την τραγικότερη περίπτωση όπου τον περασμένο Οκτώβριο ένα κοριτσάκι μόλις πέντε χρονών έχασε τη ζωή του εξαιτίας του ψύχους, μέσα σε ένα υγρό και παγωμένο αντίσκηνο στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.

Πέραν όμως από τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και τις επισημάνσεις των αρμόδιων τμημάτων του ΟΗΕ, δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε άλλο. Τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα ενώ την ίδια στιγμή η γενεσιουργός αιτία του προσφυγικού δράματος, ο πόλεμος στη Συρία, παίρνει άλλες διαστάσεις κλιμάκωσης.

Η ανθρωπότητα ζει ένα παρατεταμένο δράμα. Εκατομμύρια άμαχοι είναι απροστάτευτοι μπροστά στις ενδοϊμπεριαλιστικές εμπόλεμες καταστάσεις και τις υποκινούμενες εμφύλιες διαμάχες.

Οι διασωθέντες «δραπετεύουν» διασχίζοντας μέσα σε φουσκωτά τις μανιασμένες και παγωμένες θάλασσες. Οι πιο τυχεροί προσαράζουν σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη και στις οποίες δεν διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Ωστόσο οι χώρες δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα είναι έτοιμες για να τους υποδεχθούν με αξιοπρέπεια. Να τους συμπεριφερθούν ως πληγέντες, ως πρόσφυγες. Η μια χώρα επιρρίπτει ευθύνες στην άλλη, η ΕΕ νίπτει τας χείρας της και η ζωή στην Ευρώπη συνεχίζεται.

Μια άλλη τραγική πτυχή του προσφυγικού δράματος είναι αυτή των παιδιών. Για το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στην πρακτική κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παιδιών προσφύγων που εφαρμόζεται στη χώρα. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 2.256 παιδιά που ανέμεναν την εγκατάστασή τους σε κέντρα διαμονής, και ανάμεσά τους 74 που κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα!

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy