Η «άριστη των αρίστων» Στέλλα Κυριακίδου χάθηκε… στην πανδημία!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών της. Η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., που τυγχάνει να είναι επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, απέδειξε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Δεν πέτυχε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό από πλευράς της Κομισιόν για αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ένα κύμα της πανδημίας διαδέχεται το άλλο σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. και η αρμόδια Επίτροπος Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδου, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ένιωσε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή στρατηγική και αλληλεγγύη και ένιωσε την ανάγκη να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις, στα δικά του εθνικά συστήματα υγείας.

Αποσπασματική και η στάση της Κομισιόν στα θέματα των εμβολίων. Από μόνες τους οι ευρωπαϊκές χώρες συνάπτουν με τη βοήθεια τρίτων -ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποτάθηκε στο Ισραήλ- συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια αδειοδοτημένων εμβολίων. Υπάρχει εγκληματική κωλυσιεργία από πλευράς της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες για μαζική διάθεση των εμβολίων -τώρα μας παραπέμπουν στον Απρίλιο. Υπάρχει επίσης απροθυμία και σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση και αδειοδότηση εμβολίων από τρίτες χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα, οι οποίες τα χρησιμοποιούν με αποτελεσματικότητα.

Η κατάσταση με τον εμβολιασμό στην Κύπρο προχωρεί με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Διερωτόμαστε εάν εκεί στο Υπουργείο Υγείας τους προβληματίζει ότι δεν διαθέτουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων. Εάν τους προβληματίζει ο τρόπος που γίνεται ο προγραμματισμός για τις μικρές ποσότητες που διαθέτουμε… Το Υπουργείο Υγείας ζητά από ηλικιωμένους άνω των 80 χρόνων να εγγραφούν στην Πύλη Εμβολιασμού. Οι ηλικιωμένοι τρέχουν, αλλά δεν προλαβαίνουν τα ραντεβού… Ο αριθμός των ηλικιωμένων μας άνω των 80 χρονών είναι συγκεκριμένος,  το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων το γνωρίζει. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια ενιαία λίστα ώστε να καλούνται κατά τρόπο οργανωμένο και χωρίς ταλαιπωρία είτε κατά αλφαβητική σειρά ή κατά ημερομηνία γεννήσεως και να εμβολιάζονται; Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις ειδικές και ευπαθείς ομάδες.

Μήπως, κύριε Πρόεδρε, έχουμε γενικότερο πρόβλημα με τον τρόπο διακυβέρνησής σας και με τους «άριστους των αρίστων»; Μην απαντήσετε, οι πολίτες ξέρουν.