Η δημοκρατία πρέπει να διαφυλαχθείΤης Πέρσας Πολυβίου

H Παιδεία νοσεί. Εδώ και πολλά χρόνια. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα έπρεπε, κατ’ εμένα, να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι από αυτούς που πολλές φορές επέκριναν το σύστημα. Είναι, για μένα, πολλά που πρέπει να αλλάξουν και ναι, όντως, υπάρχουν πολλοί που βολεύτηκαν ή και εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα, ακόμα και εκπαιδευτικοί. Δεν είμαι όμως από εκείνους που πιστεύουν ότι οι αλλαγές πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν από τους εκπαιδευτικούς.

Τη δεδομένη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξουν παγιωμένα κατεστημένα στον τομέα της Παιδείας. Έχουμε τους κυβερνώντες να επιχειρούν να αλλάξουν πολλά από αυτό το σύστημα, αν και οι ίδιοι, στα έξι χρόνια εξουσίας τους, πολλές φορές κρύφτηκαν πίσω από αυτό για να εξυπηρετήσουν δικά του συμφέροντα.

Θέλοντας να δω από τη θετική σκοπιά τα όσα εκτυλίσσονται, συμπεραίνω πως η κάθε πλευρά βλέπει το καλό της Παιδείας με τα δικά της μάτια. Κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί, στα σίγουρα, από όλα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, δεν τα βλέπουν από την ίδια σκοπιά!

Οι διαφωνίες δεν ενοχλούν, αυτό θα πει δημοκρατία και ίσως μέσα από αυτές ο κόσμος να μαθαίνει και πολλά που τον ενδιαφέρουν και ίσως και να μην γνώριζε έως τώρα!

Ενοχλεί ο τρόπος που γίνεται όλο αυτό από πλευράς κυβέρνησης! Αυτός ο ετσιθελισμός, ο αυταρχισμός, το έχω εξουσία και ό,τι θέλω κάνω, το είμαστε δυο βήματα πιο μπροστά από εσάς και θα κάνουμε ό,τι πρέπει χωρίς διάλογο, χωρίς υποχωρήσεις από τις θέσεις μας! Και το ακόμη χειρότερο… δεν έχετε δικαίωμα να οργανώνεστε, να συνδικαλίζεστε, να διεκδικείτε!

Είναι πραγματικά εξοργιστικό όλο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας! Να μην μπορεί κανείς να διεκδικήσει τα δικαιώματά του έστω και μέσα από το συνδικαλισμό! Και να δημιουργούνται νεύρα και κόντρες και μόνο που η μια πλευρά διεκδικεί, κατ’ εμένα, τα επί δεκαετίες κεκτημένα της! Και στο τέλος, να καταλήγει να είναι εις βάρος της ακόμα και το ότι τα διεκδικεί! Να σκληραίνουν τη στάση τους για το ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν αυτά που τόσα χρονια είχαν στα χέρια τους!

Ακόμα και λάθος να έχουν, να μην το αξίζουν, να μην δικαιούνται όλα όσα θέλουν να διαφυλάξουν, ο διάλογος πρέπει να γίνει! Η δημοκρατία πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο αγώνας του καθενός εργαζομένου για τα εργασιακά του δικαιώματα είναι χρέος! Όση εξουσία κι αν έχεις, όσο αντιδημοκρατικά και αν φέρεσαι, το δικαίωμα να διεκδικεί κάποιος, πολύ απλά δεν μπορείς να το στερείς!

Και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν πρώτοι μέσα από τις πράξεις και όχι μόνο μέσα από τη διδασκαλία τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να διεκδικούν. Αυτό και μόνο θα είναι το καλύτερο μάθημα που θα δώσουν στους μαθητές, στην επόμενη γενιά. Πως τίποτα δεν χαρίζεται αν δεν το διεκδικήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουν να διαφυλάξουν και την Παιδεία αλλά και τη δημοκρατια!