Η Δημοκρατία σε καραντίνα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «άμα ήθελε να επέμβει η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει στις ανακριτικές Αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα», επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει αλώσει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, με εξαίρεση την Ελεγκτική Υπηρεσία με την οποία βρίσκεται σε συνεχή κόντρα. Η ευκολία δε με την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μια τόσο βαρυσήμαντη ομολογία στη συνέντευξή του στον «Πολίτη», τρομάζει.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος ομολόγησε ότι η κυβέρνηση -όποτε της καπνίσει και για όποιο θέμα της καπνίσει- κάνει παρεμβάσεις προς τις ανακριτικές Αρχές. Ομολόγησε επίσης ότι τους φακέλους της κάθε υπόθεσης, τους ελέγχει η κυβέρνηση και όχι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ή/και οι ανακριτικές Αρχές. Ομολόγησε ακόμη ότι η κυβέρνηση φιλτράρει ποια στοιχεία διαβιβάζονται στην Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία και ποια κλειδώνονται στα συρτάρια.

Το πιο τρομακτικό όμως, το οποίο ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ότι, ο Αρχηγός της Αστυνομίας (τον οποίο διόρισε ο ίδιος) καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας (τον οποίο επίσης διόρισε ο ίδιος και ο οποίος διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης και στενός του συνεργάτης) περιορίζονται στα στοιχεία τα οποία τους δίνει η κυβέρνηση.

Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, θα ξεσπούσε σάλος. Θα είχαν παραιτηθεί από ευθιξία τουλάχιστον τρεις τέσσερις υπουργοί, ίσως και περισσότεροι. Αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, προφανώς θεωρούν  ότι «this is cyprus».

Δεν βρέθηκε ούτε ένα στέλεχος της κυβέρνησης ή/και του ΔΗΣΥ να εκφράσει τη διαφωνία του. Να δηλώσει έστω ότι δεν τον/την εκφράζουν οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη. Το ίδιο και οι επικεφαλής των διωκτικών Αρχών. Σώπασαν και αυτοί.

Μέχρι ενός σημείου κατανοώ τη σιωπή τους. Όλοι όσοι συγκρούστηκαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πήγαν σπίτι τους. Η λίστα περιλαμβάνει δύο Κεντρικούς Τραπεζίτες, έναν Γενικό Εισαγγελέα, έναν Αρχηγό και έναν Υπαρχηγό της Αστυνομίας κ.τ.λ. Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά του με βάση το Σύνταγμα, δέχεται συχνά απειλές από τους κυβερνώντες ότι θα τον παύσουν για «ανάρμοστη συμπεριφορά». Εξάλλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το είπε και δημόσια ότι, οι «ενοχλητικοί» κινδυνεύουν να τους πάρει ο δαίμονας.

Από την άλλη, όμως, η καθυπόταξη όλων και ειδικά των ανεξάρτητων αξιωματούχων σε μια κυβέρνηση η οποία ενεργεί με αυταρχισμό και αλαζονεία, οδηγεί σε άλλα μονοπάτια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι «παλιάς κοπής» στην πολιτική (ο ίδιος στο παρελθόν χρησιμοποίησε έναν άλλο ορισμό για να περιγράψει τον εαυτό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, αλλά εδώ στη στήλη το θέτουμε πιο κομψά). Στη συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ουσιαστικά έκανε επίδειξη δύναμης. Έστειλε με το δικό του τρόπο μήνυμα σε όλους, και ιδιαίτερα στους ανεξάρτητους αξιωματούχους και τα μέλη των διάφορων ερευνητικών επιτροπών ότι, «άμα ήθελε να επέμβει η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει». Τους είπε δηλαδή ότι άμα θέλει η κυβέρνηση, βάζει σε καραντίνα και τη Δημοκρατία.