«Η ΕΕ χάλασε το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης»

Έντονες επικρίσεις από τα κόμματα προς την κυβέρνηση για τη Συνεργατική

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της Συνεργατικής κατά τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά και για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελληνική, άσκησαν εκ νέου χθες τα κόμματα, με αφορμή και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για κακοδιαχείριση και κακή διακυβέρνηση, αλλά και ότι η τράπεζα οδηγήθηκε σε πτώχευση και εκκαθάριση.

Παράλληλα, τα κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για το διορισμό ερευνητικής επιτροπής, τονίζοντας ότι πέραν από τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι προφανείς, πρέπει να διερευνηθούν και πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπέδειξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάλασε το επικοινωνιακό σόου» το οποίο επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η ΣΚΤ οδηγείται σε «πτώχευση και εκκαθάριση», σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να πλασάρει στην κοινωνία την εικόνα μιας καλής και συμφέρουσας συμφωνίας.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Α. Κυπριανού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κακοδιαχείριση και για κακή διακυβέρνηση, η οποία δεν επέτρεψε στο ίδρυμα να επιβιώσει, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα όσα διαβεβαίωνε ο Υπουργός Οικονομικών τα τελευταία χρόνια, ο οποίος δήλωνε πως ο ερασιτεχνισμός έδωσε τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία και ότι η Συνεργατική πετυχαίνει τους στόχους της. «Δηλαδή η ΕΕ είπε, με άλλα λόγια, ότι γνωστοί και φίλοι του Υπουργού και της κυβέρνησης που διορίστηκαν προφανώς με αυτά τα κριτήρια, διαχειρίζονταν για έξι χρόνια τον Συνεργατισμό, για να καταλήξουν σήμερα να επιδοτούν άλλη τράπεζα και να χαρίζουν την περιουσία του», όπως υπέδειξε ο Α. Κυπριανού.

Yπενθύμισε ακόμη ότι στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της Συνεργατικής δήλωναν κατά το προηγούμενο διάστημα ότι υπήρχε πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό, ωστόσο τελικά φάνηκε ότι από την αρχή ένας ήταν ο ενδιαφερόμενος, αυτός που φημολογείτο για ένα χρόνο.

Ο Α. Κυπριανού υπέδειξε ότι η Κύπρος βρίσκεται και πάλι ενώπιον εγκληματικών αποφάσεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, η οποία, όπως επεσήμανε, το 2013 κούρεψε τις καταθέσεις και το 2018 ξεπούλησε με επιδότηση το Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα.

«Είναι εξόφθαλμο ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού για το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σημείωσε ωστόσο ότι απαιτείται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση, ώστε να καταλογιστούν και οι πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες.

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, διά του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, υποστήριξε ότι με τις αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η έρευνα για τη Συνεργατική πρέπει να καλύπτει όλες τις περιόδους και να είναι αυστηρή, αντικειμενική και ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής ως «ετεροβαρή σε βάρος φορολογούμενου». Επίσης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έρευνας, προσθέτοντας ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο να σταματήσουμε να κάνουμε λάθη για να μη χρειάζονται νεκροψίες.

Επίσης, η ΕΔΕΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη έρευνα δεν θα έχει την ίδια τύχη με την έρευνα για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, ενώ ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν ιδιαίτερα η κακοδιαχείριση της κυβερνητικής διοίκησης αλλά και η σχέση κάποιων στην Ελληνική με τον ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση, ώστε να διαφανεί ποιοι ευνοήθηκαν από αυτή συμφωνία και ποιοι τελικά θα πληρώσουν. Ακόμη, η Αλληλεγγύη σημείωσε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι βαρύτατες και ασήκωτες. 

Ερευνητική επιτροπή για ΣΚΤ διορίζει ο Γενικός Εισαγγελέας

Στο διορισμό ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα προχωρά ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις των κομμάτων αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο ΓΓ ΑΚΕΛ απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, «με την παράκληση να διερευνηθούν πιθανά αδικήματα που αφορούν κατ’ αρχήν τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης και κατάληξης στην παρούσα συμφωνία με τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την μέχρι σήμερα διαχείριση του Οργανισμού». Επίσης, υπέρ της διεξαγωγής έρευνας τάχθηκαν και άλλα κόμματα.

Χθες ο Κ. Κληρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι θα προχωρήσει στον διορισμό ερευνητικής επιτροπής, στη βάση του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου. Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε χθες να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα με την παράκληση να διορίσει ερευνητική επιτροπή, η οποία με τη σειρά της να διορίσει ξένους εμπειρογνώμονες με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας εντός τακτού χρονικού διαστήματος. Ωστόσο επιχείρησε να θέσει όρια, αφήνοντας εκτός τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στη συμφωνία με την Ελληνική.

Η εισήγηση του ΠτΔ είναι να ερευνηθεί γιατί στο παρελθόν η ΣΚΤ δεν ήταν κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, πώς προέκυψε η ανάγκη του 1,5 δισ. ευρώ το 2013, πότε και πώς δόθηκαν δάνεια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία σήμερα είναι μη εξυπηρετούμενα, αν υπάρχουν ΜΕΔ που αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και τη γενική διαχείριση και τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Συνεργατισμού διαχρονικά.

Χατζηγιάννης: «Δεν μας δόθηκε χρόνος από τις εποπτικές αρχές»

«Αν προχωρούσαμε, ο αριθμός των εκποιήσεων κάθε μήνα θα πλησίαζε τις 1.000»

Βολές κατά των εποπτικών αρχών για τις εξελίξεις στη Συνεργατική εξαπέλυσε χθες ο Γενικός Διευθυντής Νικόλας Χατζηγιάννης, καταγγέλλοντας ότι δεν έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο στην τράπεζα για διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως ανέφερε, τον Δεκέμβριο η ΣΚΤ πληρούσε τον δείκτη κεφαλαίων, που ήταν 14%. Ωστόσο, πρόσθεσε, τον Ιανουάριο οι εποπτικές αρχές μηδένισαν την αξία των ακινήτων τα οποία αποτελούσαν εξασφαλίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έστειλαν ένα λογαριασμό στη ΣΚΤ ύψους 812 εκατ. ευρώ.

Ο Ν. Χατζηγιάννης, ο οποίος μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι έγιναν βήματα για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι η ΣΚΤ έκανε αναδιαρθρώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Επίσης, είπε ότι εάν η ΣΚΤ προχωρούσε με την επιλογή των εκποιήσεων, ο αριθμός τους θα πλησίαζε τις χίλιες κάθε μήνα, δηλαδή περίπου 12 χιλιάδες το χρόνο. Αυτό, όπως είπε, θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, στην κοινωνία και στην αγορά ακινήτων.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι τα περισσότερα δάνεια της ΣΚΤ είναι στεγαστικά. «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων χρειάζεται χρόνο. Ο χρόνος αυτός δεν δόθηκε από τις εποπτικές αρχές», είπε ο Ν. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας πως αυτό έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ σχολίασε και την αναφορά της Κομισιόν για κακή διακυβέρνηση, αναφέροντας ότι «υπήρχε θέμα διακυβέρνησης». Ωστόσο, είπε ότι αυτό σχετίζεται με την περίοδο πριν τη συγχώνευση των 18 ΣΠΙ. Μάλιστα, είπε ότι «ο Συνεργατισμός ξεκίνησε να λειτουργεί ως τράπεζα μετά τη συγχώνευση των ΣΠΙ».

Οδικός χάρτης για ομαλή μεταφορά των εργασιών της ΣΚΤ στην Ελληνική

Θα ξεκινήσει σε δύο μήνες και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός δεκαπέντε μηνών

Η μεταφορά των εργασιών της Συνεργατικής στην Ελληνική θα ξεκινήσει σε δύο μήνες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι δεκαπέντε μήνες, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, ο οποίος ετοιμάστηκε με σκοπό την ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα. Επίσης οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κατά την πιο πάνω περίοδο η Συνεργατική θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στην Ελληνική.

Ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, απέστειλε εγκύκλιο προς τους εργαζόμενους της Συνεργατικής, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει με την υπογραφή των εγγράφων και την πλήρωση των όρων της συμφωνίας, που περιλαμβάνουν την επιτυχή ολοκλήρωση της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου από την Ελληνική Τράπεζα και την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών εντός και εκτός Κύπρου. «Η μέρα που θα γίνει η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού», προσθέτει, «θα εξαρτηθεί χρονικά από την πλήρωση των δύο πιο πάνω όρων της συμφωνίας. Εκτιμάται όμως όπως η ολοκλήρωση της συναλλαγής γίνει στους επόμενους περίπου δύο μήνες». Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, θα ακολουθήσει ένα χρονικό διάστημα έως 15 μηνών, κατά το οποίο η ΣΚΤ θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στην Ελληνική, για την ομαλή μεταφορά και λειτουργία των εργασιών.

Ο Ν. Χατζηγιάννης αναφέρεται και στην επόμενη μέρα για τη ΣΚΤ, σημειώνοντας ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη μετεξέλιξή της σε Φορέα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, η βασική στελέχωση του Φορέα θα γίνει από το υφιστάμενο προσωπικό της ΣΚΤ, ενώ σε ανώτατο διευθυντικό και διοικητικό επίπεδο αναμένεται η προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy