Οι εκλογές τέλειωσαν, μα τα προβλήματα όχι

218

Της

Μαρίας Φράγκου

Κυπριακό και οικονομία μονοπώλησαν την προεκλογική εκστρατεία, τοποθετώντας τα δύο αυτά θέματα ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και δημοσίων παρεμβάσεων των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας και των επιτελείων τους.

Και από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς, τα ζητήματα της οικονομίας και του Κυπριακού αποτυπώνουν και εκφράζουν την αγωνία του κάθε πολίτη του τόπου. Του νέου, τα όνειρα του οποίου κουτσουρεύονται, του άνεργου που κουράστηκε να βρίσκει μπροστά του κλειστές πόρτες, της μονογονιού που εισπράττει αδιαφορία και προκατάληψη, του εργαζομένου του οποίου τα εισοδήματα συνεχώς μειώνονται, του συνταξιούχου που του έμελλε στα υστερινά του να ζήσει καταστάσεις τις οποίες άφησε πίσω του στα χρόνια της νιότης του.

Από την άλλη, το Κυπριακό διολισθαίνει συνεχώς και η μια ανακολουθία διαδέχεται την άλλη. Θέσεις διαγράφονται, μεταλλάσσονται, αναπροσαρμόζονται, άλλοτε συστέλλονται και διαστέλλονται κι άλλοτε μοιάζουν με ρούχο εποχής. Την άνοιξη πολύχρωμα και το χειμώνα κατάμαυρα…

Οι εκλογές τέλειωσαν, λοιπόν. Μα τα προβλήματα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της δεινής κατάστασης στην οποία βρέθηκαν τα πλείστα νοικοκυριά, να είναι εκεί για να προειδοποιούν για τις συνέπειες. Για να κτυπούν καμπανάκι για το χάσμα ανάμεσα στον πληθυσμό, που τους φτωχούς τους έκανε φτωχότερους, τους μεσαίους τους διέλυσε και άλλους είτε τους άφησε αλώβητους είτε τους έκανε ακόμα πιο ισχυρούς οικονομικά. Και οι ανισότητες καλά κρατούν και ενισχύονται και διευρύνονται. Μακάρι να μας διαψεύσετε, κ. Πρόεδρε και να μας πείσετε πως στο κέντρο του ενδιαφέροντός σας είναι όλες αυτές οι κατηγορίες συμπολιτών μας, είναι ο τόπος και η υγιής ανάπτυξή του.

Οι εκλογές τέλειωσαν μα το Κυπριακό είναι εκεί. Να περιμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τους δύο ηγέτες να αποφασίσουν με ειλικρίνεια για τη συνέχεια. Άλλο να λέει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πράξω ό,τι μου είναι ανθρώπινα δυνατόν για να δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που να δημιουργούν τις προοπτικές, ώστε βάσιμα να δίνουν την ελπίδα ενός διαλόγου πάνω στη σωστή βάση και στα όσα είχαν συμφωνηθεί» και άλλο να γίνεται στην πράξη. Θα δει και την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ προσεχώς ο κ. Αναστασιάδης, για διερεύνηση προθέσεων. Μα πόσες φορές να διερευνηθούν τούτες οι προθέσεις; Με τον Μουσταφά Ακιντζί συνομιλούν από το 2015 και υποτίθεται διερεύνησαν προθέσεις πριν αρχίσουν τις συνομιλίες. Και τα βρήκαν στη χημεία, τα βρήκαν στη λεμεσιανή καταγωγή τους… Μήπως, κ. Πρόεδρε, στη διερεύνηση προθέσεων να αναλωθούμε όλοι εμείς που περιμένουμε; Με τόσες κωλοτούμπες στο Κυπριακό, δεν ξέρουμε πια τι να σκεφτούμε.

Κι αν ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίσει να κοιτάζει προς τη Μεγάλη Πύλη, σε συνάρτηση με τις δικές σας ανακολουθίες τις οποίες είπαμε και καταγράψαμε μύριες τόσες φορές, τότε δύσκολα μπορεί να κολλήσει ξανά το γυαλί. Και ακόμα πιο δύσκολα μπορούμε να εμπιστευτούμε ξανά εσάς. Και να πιστέψουμε για την ειλικρίνεια των προθέσεών σας ή την ετοιμότητά σας να συνεχίσετε την προσπάθεια με στόχο την εξεύρεση λύσης και την επανένωση του τόπου.

Μοιάζετε με τον βοσκό τον ψεύτη, κ. Αναστασιάδη. Που και αλήθεια, λέμε τώρα, να λέτε, δεν σας πιστεύουμε και δεν σας εμπιστευόμαστε.

Μακάρι να μας διαψεύσετε. Και θα είναι η καλύτερη διάψευση.