Η εκμετάλλευση δεν έχει τέλος…

Της Έλπις Γεωργίου

 

Ας μιλήσουμε για τους πραγματικούς μαχητές της ζωής! Ας μιλήσουμε για το αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού! Ας μιλήσουμε για την εκμετάλλευση του εργάτη! Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο αποτέλεσε μια συζήτηση που είχα με μια γυναίκα (Ευρωπαία πολίτης) που εργάζεται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Μια γυναίκα η οποία αναγκάστηκε, εξαιτίας των συνθηκών, να φύγει από τη χώρα της και να έρθει στην Κύπρο να εργαστεί. Όπως μου είπε, πέρασε από διάφορες δουλειές. Σήμερα βρέθηκε να εργάζεται στον κλάδο της καθαριότητας. Ήταν θυμωμένη. Και να σημειωθεί ότι πρώτη φορά με έβλεπε στη ζωή της. Αμέσως με πλησίασε και άρχισε να μου διηγείται τη ζωή της… «Πρέπει να φύγω μου είπε από αυτή τη δουλειά. Δεν γίνεται να κάνω μια τόσο κοπιαστική δουλειά, να εργάζομαι 8ωρο και να αμείβομαι 600 ευρώ». Την ρωτώ πού μένει και πόσο ενοίκιο πληρώνει. 400 ευρώ ενοίκιο, μου λέει… «Πώς θα ζήσω αν πληρώνομαι 600 ευρώ και τα 400 πρέπει να τα δώσω για ενοίκιο; Είναι ντροπή, είμαι τόσο χρονών γυναίκα και να παίρνω τόσα χρήματα τη στιγμή που εργάζομαι τόσο σκληρά; Εγώ δεν είχα σκοπό να μείνω στην Κύπρο, ήρθα για να βοηθήσω τα παιδιά μου τα οποία έφτιαξαν τη δική τους οικογένεια. Δεν μπορώ όμως να εργάζομαι για 600 ευρώ, δεν μπορώ, δεν μου αξίζει…» Την έβλεπα στα μάτια και ένιωθα ένοχη, ένιωθα ότι ευθύνομαι που κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή τη γυναίκα. Και βεβαίως σκέφτομαι ότι η δική της ιστορία, σίγουρα είναι η ίδια με την ιστορία πολλών άλλων εργαζομένων.

Ακόμη και νέων ανθρώπων, πτυχιούχων και μη. Εργάτες σε πολλούς κλάδους που αμείβονται με 600, 700, 800 ευρώ… Για την εργοδοσία το δικαίωμα των εργαζομένων σε μόνιμη εργασία με έναν αξιοπρεπή μισθό είναι εμπόδιο στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας.

Η κρίση που πέρασε το καπιταλιστικό σύστημα, η οποία έφερε και τα μνημόνια, δημιούργησε ένα εργασιακό περιβάλλον πλήρους ευελιξίας, όπου ο εργαζόμενος στερήθηκε όλα τα δικαιώματά του. Και επειδή το κεφάλαιο δεν έχει σύνορα, να σας πω ότι χθες οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα κατήλθαν σε συλλαλητήρια για να καταδικάσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν, ένας συνταξιούχος (στην Ελλάδα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67) με 20 χρόνια εργασίας και 1.000 ευρώ το μήνα, θα πάρει σύνταξη 542 ευρώ μεικτά. Για 30 χρόνια εργασίας με 1.000 ευρώ το μήνα η σύνταξη που προκύπτει είναι 647 ευρώ μεικτά. Διερωτώμαι ειλικρινά πόση σύνταξη θα λάβουν όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα από τους συνταξιούχους έχουν αφαιρεθεί 108 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο η ΕΚΥΣΥ φωνάζει ότι τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι έχασαν 500 εκατομμύρια ευρώ!