Η έκθεση Γκουτέρες δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς

159

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να επικεντρωθεί στην επανέναρξη των συνομιλιών

Η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για αυτοδικαίωση, αλλά για προβληματισμό, πρωτίστως, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. Ο Στέφανος Στεφάνου εξήγησε ότι «δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ, ακόμα και μετά την παρέλευση τόσων μηνών από την αποτυχία της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά και μετά τις διαβουλεύσεις της ειδικής απεσταλμένης του, κ. Λουτ, δεν έχει πεισθεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων».
Σημειώνει ότι προβληματισμό προκαλούν και οι αναφορές του ΓΓ για το ζήτημα του φυσικού αερίου, οι οποίες καταδεικνύουν ότι χωρίς λύση του Κυπριακού θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες. Σχολιάζοντας μάλιστα την ερμηνεία που έδωσε χθες η κυβέρνηση διά στόματος Υπουργού Εξωτερικών στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ότι δηλαδή η θέση του ΓΓ για διάλογο στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι θετική γιατί εννοεί οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, αν δεν εκπηγάζει από πολιτικές σκοπιμότητες, είπε ότι «σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα μηνύματα». Ο Στ. Στεφάνου χαρακτηρίζει παρήγορο το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες δίνει ακόμα λίγο χρόνο για συνέχιση των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Για τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρο ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και ότι δεν πρόκειται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αν και εφόσον αυτή αρχίσει, να είναι μακρά και ατέρμονη. Είναι γι’ αυτό, υποδεικνύει, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επικεντρωθεί στο μείζον ζήτημα που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Τόσο η συνάντηση με την κα Λουτ όσο και η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, προσφέρονται για προώθηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Σχολιάζοντας την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε ως αρνητική τη μη ξεκάθαρη αναφορά του στα όσα γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρεται, δήλωσε, στα μέρη και στέλνει μήνυμα να αποφευχθούν ενέργειες για κλιμάκωση, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία. «Ξέρουμε», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «γιατί δεν το κάνει αυτό ο ΓΓ, αλλά δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση, ούτε μας ικανοποιεί».
Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και ζήτησε να κατατεθούν εισηγήσεις στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου.
Δικοινοτική Πρωτοβουλία: Συνέχιση συνομιλιών αυστηρά
στο πλαίσιο Γκουτέρες
Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος θεωρεί ότι οι πρόσφατες προσπάθειες απομάκρυνσης της βάσης μιας συμφωνημένης λύσης από τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία αποτελούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη. Σε ανακοίνωση καλεί τους δύο ηγέτες, τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα και πολιτικούς, καθώς και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Ε/κ και Τ/κ, να απορρίψουν μια τέτοια απόπειρα και να παραμείνουν πιστοί στο συμφωνημένο πλαίσιο και στη διασφάλιση της συνέχισης των συνομιλιών αυστηρά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε σημείο το οποίο είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη φορά και αποτελεί επιτακτική ανάγκη όλο αυτό το έργο να μη χαθεί και να υπογραφεί μια συμφωνία στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας «με πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, απαλλαγή από τις εγγυήσεις και αντικατάσταση τους από μια Νέα Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης και απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων».

Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ αποθαρρύνει δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή
Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την κυπριακή ΑΟΖ είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε οποιεσδήποτε ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο Κουντρέτ Οζεράι είπε, εξάλλου, χθες ότι η τ/κ πλευρά ποτέ δεν έκανε και δεν θα κάνει βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο για να θερμάνει τα νερά της. «Η έγνοια μας δεν είναι να θερμάνουμε τα νερά, είναι να τα κρυώσουμε. Γι’ αυτό και πάντοτε τονίζαμε τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά στα θέματα της ενέργειας και τα άλλα παρόμοια θέματα η πρότασή μας ήταν πάντοτε η συνεργασία και η αποτροπή για το χειρότερο», ανέφερε.
Ο Τ/κ πολιτικός είπε ακόμη ότι πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου «η ε/κ πλευρά να κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο 10», προσθέτοντας πως όταν γίνει η γεώτρηση και η τ/κ πλευρά θα κάνει γεώτρηση σε παρόμοια περιοχή στο πλαίσιο της αδειοδότησής της προς την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Συντονίζεται με την Άγκυρα ο Οζερσάι

«Δεν είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά να διαμοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ»

Η τ/κ πλευρά θα καθορίσει την εξωτερική της πολιτική μαζί με την Τουρκία, που είναι ο σοβαρός της σύμμαχος και στρατηγικός της εταίρος, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκίας, την οποία ενημέρωσε χθες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Υποστήριξε ότι η φωνή των Τ/κ «δυστυχώς δεν ακούγεται στις διεθνείς πλατφόρμες εξαιτίας της άδικης απομόνωσης που έχει επιβληθεί στους Τ/κ». «Εμείς ως “τδβκ” μέχρι σήμερα πάντοτε εκφράζαμε την πολιτική μας βούληση για μια λύση κοιτάζοντας το μέλλον με ασφάλεια. Πάντοτε επιδεικνύαμε μια στάση υπέρ της ειρήνης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι την περίοδο που ακολουθεί δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε ένα φαύλο κύκλο με ιδέες που επαναλαμβάνονται και ότι θέλουν να κοιτάζουν το μέλλον με ασφάλεια.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο CNNTurk ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι με την πρόταση της ε/κ πλευράς για χαλαρή ομοσπονδία η ε/κ πλευρά στην ουσία λέει ότι δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ. Υποστηρίζει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όχι εξαιτίας του θέματος των εγγυήσεων αλλά του διαμοιρασμού της εξουσίας και του φυσικού πλούτου.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι «όσο η ε/κ πλευρά κάνει μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει μια σειρά μέτρων για να εξισορροπήσει την κατάσταση. Μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα παρακολουθούμε αυτά στενά και λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Αλλά αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορούν όλα να ανακοινωθούν». Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μια στάση και θα τη συνεχίσουμε, η οποία στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο της “τδβκ” όσο και της Τουρκίας», ανέφερε.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά άφησε τις ναυτικές και αεροπορικές της βάσεις να χρησιμοποιηθούν από διάφορες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι παρόμοια προσέγγιση υπήρξε αυτή την περίοδο και με τις ΗΠΑ. Όπως είπε, όλα αυτά τα παρακολουθούν στενά με την Τουρκία και λαμβάνουν μέτρα.
Για το Κυπριακό και την έκθεση Γκουτέρες, ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι παρόλο που τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων είναι έξι, η ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν λόγω του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι λάθος. Υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις υπήρξε πρόβλημα ιδιαίτερα με το διαμοιρασμό της εξουσίας και του φυσικού πλούτου. Για τη χαλαρή ομοσπονδία ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στην πραγματικότητα οι Ε/κ αυτό που λένε είναι ότι δεν είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν ισότιμα την πολιτική εξουσία με την τ/κ πλευρά, ότι αυτό τους ενοχλεί και επομένως ζητούν να γίνει διαμοιρασμός λιγότερων αρμοδιοτήτων. «Να είναι λιγότερες οι αρμοδιότητες στην Κεντρική Ομόσπονδη Κυβέρνηση και στις πολιτείες περισσότερες αρμοδιότητες. Αυτό ορίζεται ως χαλαρή ομοσπονδία», ανέφερε, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι δυνατόν να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση.

Κινδύνους βλέπει ο Ταλάτ από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Μεβλούτ

«Ο Αναστασιάδης να μην κάνει κινήσεις για να απομακρύνει τη λύση από παραμέτρους ΟΗΕ»

Για κίνδυνο από την πρώτη του είδους συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου έκανε λόγο ο πρώην Τ/κ ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που πιστεύει ότι η διαδικασία στο Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και πτώση ηθικού και «ό,τι ήταν να πουν οι πλευρές το είπαν, η μπάλα βρίσκεται στα ΗΕ να κάνουν κάτι για να αναβιώσει η διαδικασία». Ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι η εικόνα που δίδεται είναι ότι η τ/κ πλευρά προσπερνάται και τέτοιες κινήσεις είναι αλοιφή στο ψωμί των Ε/κ. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, να περάσουν οι Τ/κ σε δεύτερο πλάνο και να φαίνεται στην πλευρά της Τουρκίας ότι αλείφουν βούτυρο και μέλι στο ψωμί των Ε/κ». Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «που δεν αποδέχθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες και πρότεινε τη χαλαρή ομοσπονδία», προσπαθεί να στρεβλώσει τη διαδικασία των συνομιλιών. «Γι’ αυτό κατ’ εμένα δεν πρέπει να ακούμε τον Αναστασιάδη. Αυτή η χαλαρή ομοσπονδία είναι κάτι που έβγαλε από το μυαλό του. Εάν υπάρχει κάτι, ας το ολοκληρώσει ως πρόταση και να την κάνει. Να μην κάνει κινήσεις για να απομακρύνει τη λύση από τις παραμέτρους του ΟΗΕ». Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ, πρέπει ειδικά τα ΗΕ να το πουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά ο ΟΗΕ δεν έχει τόσο θάρρος, όπως είπε, υποστηρίζοντας από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ υπάρχουν κάποιες χώρες που δρουν εκ μέρους της ε/κ πλευράς γι’ αυτό και δεν περιμένει επικρίσεις από το ΣΑ του ΟΗΕ (προς την ε/κ πλευρά). Ο κ. Ταλάτ συζήτησε χθες με τον κ. Ακιντζί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την έκθεση Γκουτέρες. Ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε επίσης χθες με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Καθλίν Ντόχερτι.

Διαφωνίες και με την προσέγγιση ΗΕ στο θέμα των Τεχνικών Επιτροπών

Ενθαρρύνει -λέει- τις Τεχνικές Επιτροπές να κάνουν συναντήσεις

Με δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβέρνηση και η ε/κ πλευρά φρόντισε να διατυπώσει τη διαφωνία της και με την προσέγγιση Γκουτέρες στο θέμα των Τεχνικών Επιτροπών. Στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρεται πως από τις 12 δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές επτά δεν συνεδρίασαν για πάνω από ένα χρόνο και μια από αυτές δεν συνεδρίασε από το φθινόπωρο του 2016.
Αρμόδια πηγή, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, δήλωσε πως ο ρόλος των Τεχνικών Επιτροπών έχει να κάνει με τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους των δυο πλευρών και σημείωσε πως αυτές συνέρχονται εφόσον υπάρχουν θέματα προς συζήτηση. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως υπάρχει ενθάρρυνση και προτροπή από ελληνοκυπριακής πλευράς να γίνονται συναντήσεις των Τεχνικών Επιτροπών και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους ως καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως αυτό εξαρτάται και από ποια θέματα έχει η κάθε επιτροπή ενώπιόν της, εάν αυτά μπορούν να προωθηθούν και εάν μια επιτροπή χρειάζεται να κάνει τακτικές συναντήσεις. Παραδείγματος χάριν, σημείωσε, για το θέμα των ραδιοσυχνοτήτων δεν χρειάζεται να γίνονται συχνά επαφές εφόσον υπάρχει μια συνεννόηση και δεν δημιουργούνται προβλήματα. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης πως δεν ισχύει το ότι κατά την περίοδο την οποία καλύπτει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή από τις 21 Μαΐου 2018 μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2018, η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση συνεδρίασε δύο φορές για το θέμα της εφαρμογής του δικοινοτικού προγράμματος “Imagine” για επαφές μεταξύ μαθητών από τις δυο κοινότητες, αλλά ότι συνεδρίασε πολύ περισσότερες.