Η επόμενη μέρα

Του Άριστου Δαμιανού*

Ούτε σε αυτόν τον προεκλογικό απέφυγαν κάποιοι τον πειρασμό της πλειοδοσίας σε συνθήματα και εξαγγελίες. Ασφαλώς θύμα των δεσμεύσεων που δεν θα υλοποιηθούν θα είναι και πάλι ο απλός πολίτης. Ο οποίος ακόμη δεν ένιωσε στο σπίτι του την ιστορία επιτυχίας, ούτε προβλέπεται να την νιώσει σύντομα, αφού η κυβέρνηση και ο Συναγερμός θεωρούν «ρίσκο» την εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν.

Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε όπως το κυπριακό αφεθεί μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ο Συναγερμός, των πυραύλων S300 και του δόγματος του ενεργού ηφαιστείου, ακολούθησε την πεπατημένη ρίχνοντας το κυπριακό στη δίνη του προεκλογικού λαϊκισμού. Γιατί δεν είναι τίποτε άλλο από λαϊκισμός να τάζεις σε χιλιάδες ανέργων εργασία, μέσω 3000 προσλήψεων που θα κάνεις στο μέλλον για την Εθνική Φρουρά, αλλά συνάμα να εξαγγέλλεις κατ’ επανάληψη ότι εργάζεσαι για λύση μέσα στο 2016.

Η τουρκική στάση είναι δεδομένη και κατακριτέα. Αναμφίβολα το μομέντουμ δεν είναι το ίδιο με εκείνο του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αλλά ακόμα υπάρχει η συγκυρία για λύση, αφού τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνται καλύτερα με διευθέτηση του κυπριακού. Πέραν της προσφυγικής κρίσης, είναι τα θέματα ενέργειας αλλά και της εν γένει εξομάλυνσης των σχέσεων της κατοχικής δύναμης με την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, αν πρόκειται ποτέ η Τουρκία να ενταχθεί στην Ένωση. Παράλληλα, η Τουρκία, με τα πολλά και ανοιχτά μέτωπα διεθνώς και περιφερειακά καθώς και τα σοβαρότατα ελλείμματα δημοκρατίας στο εσωτερικό, δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται προς εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με το δόγμα Νταβούτογλου. Γιατί μπορεί να αποπέμφθηκε ουσιαστικά, αλλά οι παρακαταθήκες του στην εξωτερική πολιτική δεν εξέλιπαν. Βέβαια, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του κ. Ερντογάν, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία.

Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο τί θα κάνει η Τουρκία. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι εμείς, ως Ελληνοκυπριακή κοινότητα, πώς θα πορευθούμε. Και εδώ δεν υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Γιατί αν κάποια κόμματα επιμείνουν στην αθέτηση των υπογραφών μας υπέρ της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό, τότε μοιραία θα μάς μείνει η διχοτόμηση. Και δεν μάς πρέπει τέτοια μοίρα. Ούτε δικαιούνται οι σημερινές γενεές πολιτικών να απεμπολήσουν εδάφη και πατρίδες φλερτάροντας με ανύπαρκτα σχέδια Β.

Η πορεία των συνομιλιών είναι δύσκολη ως έχει. Είναι προφανές ότι με τα σημερινά δεδομένα ο ορίζοντας της λύσης δεν φαίνεται. Χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος χρεώνεται με σοβαρά ελλείμματα στους χειρισμούς, εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών και καταθέτουμε υπεύθυνα τις διαχρονικές μας θέσεις αρχών. Διότι για το ΑΚΕΛ, την Αριστερά, η ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση είναι πυξίδα δράσης και λόγος ύπαρξης. Και η εκλογική στήριξη στο ΑΚΕΛ αποτελεί εγγύηση για μια σωστή λύση Ομοσπονδίας, μακριά από ανέξοδη πλειοδοσία αλλά και επικίνδυνες εκπτώσεις.

*Μέλος Πολ. Γραφείου ΑΚΕΛ, Βουλευτής, υποψήφιος για επανεκλογή στην επ. Λευκωσίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy