«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό έφθασαν στα όριά τους»

  • Το ΑΚΕΛ υπέβαλε πακέτο εισηγήσεων για να τερματιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας και να αποδειχθεί η καλή θέληση της ε/κ πλευράς
  • Κίνδυνος κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ή συνέχισής της με το Φ.Α. στο τραπέζι

Πακέτο εισηγήσεων υπέβαλε το ΑΚΕΛ στο Συμβούλιο Αρχηγών, με το οποίο -χωρίς σε καμία περίπτωση να συναινούμε σε συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού- αποδεικνύεται η καλή μας θέληση και παρέχεται μια ευκαιρία στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Αν δεν το πράξει, τουλάχιστον θα στραφούν προς αυτήν οι πιέσεις. Το πακέτο εισηγήσεων περιλάμβανε συνομιλίες με την Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών καθώς και για παροχή φυσικού αερίου σε αυτήν. Επιπλέον, περιλάμβανε επαναβεβαίωση των συγκλίσεων αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων.

Δυστυχώς, η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν υιοθετήθηκε, με ευθύνη του Προέδρου και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων. Ακόμα και οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Ερογλου για τις θαλάσσιες ζώνες και το διαμοιρασμό εσόδων από το φυσικό πλούτο, δεν προτάχθηκαν επαρκώς, παρόλο που απαντούν πειστικά σε όλες τις προβαλλόμενες ανησυχίες εκ μέρους της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Όχι διότι θεωρούνται απαράδεκτες, αλλά με το επιχείρημα ότι αν τις επαναβεβαιώσουμε θα μας ζητηθεί να δεχθούμε και τις υπόλοιπες συγκλίσεις.

Τα πιο πάνω αναφέρει εκτενής ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία σε χθεσινή της συνεδρία συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Η Κ.Ε. εκτιμά ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Με την ανακοίνωσή της ουσιαστικά εκπέμπει κραυγή αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι και προειδοποιεί για ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η πίστωση χρόνου που έχει δώσει έφτασε στο τέλος της.

Ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος

Συγκεκριμένα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθεωρήσει τη μονοδιάστατη εξωτερική του πολιτική και να αναλάβει πρωτοβουλίες και όχι απλώς να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. «Αυτό είναι σωστό αλλά ανεπαρκές» υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ και τονίζει ότι η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει να ακολουθηθεί ο δύσκολος αλλά σωτήριος δρόμος της υπευθυνότητας.

Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί με παρρησία πως, αν υπερισχύσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, «δεν είναι
διατεθειμένο να καταστεί συνυπεύθυνο των καταστροφικών συνεπειών. Επιδείξαμε ιώβεια υπομονή και
δώσαμε υπεραρκετή πίστωση χρόνου. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Προέδρου να έχει τον τελευταίο λόγο. Αυτό, όμως, σημαίνει ταυτόχρονα ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και κανένας άλλος θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν», σημειώνει και εκφράζει την ελπίδα «να πρυτανεύσει το συμφέρον του τόπου και του λαού έστω και τη δωδεκάτη».

«Κινδυνεύουμε άμεσα»

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι παρόλες τις ουσιαστικές διαφωνίες του με την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, όλο αυτό το διάστημα κρατούσε χαμηλούς τόνους με έμφαση στις εποικοδομητικές προτάσεις παρά στην κριτική, σε μια προσπάθεια να πείσει τον Πρόεδρο να επανέλθει στη σωστή γραμμή πλεύσης.

«Αυτή τη στιγμή, όμως, η κατάσταση έφθασε σε οριακό σημείο», διαπιστώνει το ΑΚΕΛ επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε άμεσα να βρεθούμε μπροστά στο οδυνηρό δίλημμα είτε κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε συνέχισής της με το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι. Αν συμβεί το πρώτο, τερματίζεται ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού, με πιθανή τροχοδρόμηση διχοτομικών επιλογών.

Αν συμβεί το δεύτερο, θα σημαίνει αναστολή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή από κοινού άσκησή τους με την τουρκοκυπριακή κοινότητα πριν τη λύση του Κυπριακού». Το ΑΚΕΛ παραπέμπει στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Έιντε στο ΡΙΚ ως ενδεικτική αυτού του κινδύνου.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο παύει να είναι κίνητρο για λύση, με υπαρκτό κίνδυνο να μετατραπεί και σε αντικίνητρο. Μπροστά σε αυτά τα εφιαλτικά διλήμματα το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να παρακολουθεί με απάθεια τις εξελίξεις, ούτε και να καταστεί συνυπεύθυνο για όσα θα ακολουθήσουν.

Το ΑΚΕΛ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι υπεδείκνυε ακούραστα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ότι έπρεπε να επαναβεβαιωθούν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει. Προειδοποιούσε και για τις συνέπειες της εξυπαρχής διαπραγμάτευσης. Οι εξελίξεις δικαίωσαν το ΑΚΕΛ γιατί:

Πρώτον, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια αντικατάστασης των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια-Ταλάτ με ένα νέο ανακοινωθέν ήταν αχρείαστη και λανθασμένη, το αποτέλεσμα ήταν η άκαρπη, πεντάμηνη σπατάλη χρόνου που κατέληξε σε κοινή διακήρυξη με απώλειες: Χάσαμε το αδιαίρετο της κυριαρχίας, συμφωνήθηκε η ορολογία «συνιστώσες πολιτείες» και το κατάλοιπο εξουσίας παραχωρήθηκε σε αυτές. Τα δύο τελευταία δεν συνιστούν μεν θέματα αρχής, αλλά προηγουμένως δεν τα παραχωρούσαμε, για διαπραγματευτικούς λόγους.

Δεύτερον, ακολούθησε μια επίσης αχρείαστη διαδικασία διερεύνησης θέσεων (screening). Το ΑΚΕΛ
προειδοποιούσε ότι το σίγουρο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα ήταν η διεύρυνση του χάσματος
ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά γενική παραδοχή, αυτό ακριβώς συνέβη.

Τρίτον, αντί ουσιαστικής διαπραγμάτευσης ακολούθησε διαδικασία κατάθεσης εγγράφων με τις θέσεις της κάθε πλευράς, που απλώς επαναβεβαίωσε τη διεύρυνση του χάσματος.

Στη συνέχεια, και αφού όλες οι συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι με τις συγκλίσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην τις αποδέχεται και τον κ. Ερογλου να διατείνεται ότι δήθεν τις αποδέχεται ενώ προηγουμένως τις απέρριπτε, αποφασίστηκε μια νέα διαδικασία: Να παρακαμφθεί το ζήτημα των συγκλίσεων, να συζητηθούν τα εκκρεμούντα βασικά θέματα και να ακολουθήσει διαδικασία πάρε-δώσε. Αυτή τη διαδικασία το ΑΚΕΛ την χαρακτηρίζει προβληματική, αφού για να συζητηθούν τα εκκρεμούντα θέματα θα πρέπει προηγουμένως να καθοριστούν τα συμφωνημένα.

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να σκοντάψει η διαδικασία ευθύς εξαρχής, με διαφωνία στον καθορισμό των εκκρεμούντων βασικών θεμάτων», συμπεραίνει και διερωτάται πώς θα μπούμε μετά σε διαδικασία πάρε-δώσε με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί στα θέματα που παρακάμφθηκαν. Το ΑΚΕΛ, παρόλες τις επιφυλάξεις του, υποστήριξε τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα καταλήγαμε σε διαδικαστικό αδιέξοδο.

Το ΑΚΕΛ στήριξε την απόφαση του Προέδρου για αναστολή των διαπραγματεύσεων λόγω της απαράδεκτης ενέργειας της Τουρκίας να στείλει στις νότιες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ το Μπαρμπαρός, αλλά ταυτόχρονα υπέδειξε ότι αναστολή δεν σημαίνει και τερματισμός της διαπραγματευτικής διαδικασίας, πουείναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για λύση του Κυπριακού.

Για να αντιμετωπιστεί ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ή επανέναρξής της με το φυσικό αέριο στο τραπέζι, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος.

Πρωτοβουλίες που δεν συνιστούν υπαναχώρηση από τη θέση ότι δεν συζητούμε υπό το κράτος απειλών, ούτε και δεχόμαστε συζήτηση του θέματος του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy