Η έξοδος της Βρετανίας να ανοίξει βαθιές συζητήσεις στην Ε.Ε.Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προχωρεί ολοταχώς για οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. Οι μελλοντικές λοιπόν σχέσεις Βρυξελλών – Λονδίνου επηρεάζουν και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα την περιοχή.

Η Βρετανία θα μπορεί πλέον να ασκεί ελεύθερα την εξωτερική και οικονομική της πολιτική χωρίς να δεσμεύεται με ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς. Θα μπορεί η Βρετανία από μόνη της να καθορίζει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες μεγάλες χώρες τόσο στη Λατινική Αμερική, όσο και στην Ασία και στην Ευρώπη.

Η έξοδος λοιπόν της Βρετανίας από την Ε.Ε. σηματοδοτεί και νέες συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει πλέον το προηγούμενο και μάλιστα εξόδου μιας χώρας από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε.

Η υλοποίηση του Brexit προωθείται από τον συντηρητικό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και όχι από έναν αριστερό ή σοσιαλδημοκράτη Πρωθυπουργό.

Αλήθεια, τι λέει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, για την απόφαση του ομοϊδεάτη του, Μπόρις Τζόνσον και του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας με το οποίο ο ΔΗΣΥ διατηρεί αδελφικές ιδεολογικά σχέσεις; Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με κάθε κριτική που ακούγεται στην Κύπρο εναντίον των πολιτικών της Ε.Ε., δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει εκείνους που σκέφτονται κριτικά έναντι της Ε.Ε. ότι είναι αντιευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές και κομμουνιστές.

Δεν ακούσαμε τώρα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να θέτει θέμα για τον ομοϊδεάτη του, Μπόρις Τζόνσον. Προφανώς ιδεολογικά αγκυλωμένος είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με την ευρωλαγνεία που επιδεικνύει έναντι της Ε.Ε. και των πολιτικών της.

Το Brexit θα πρέπει να είναι η αφετηρία για σοβαρές και σε βάθος συζητήσεις, μακριά από λαϊκισμούς και ετικέτες, τόσο σε κάθε κράτος ξεχωριστά, όσο και στα θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε. Να δούμε τι Ευρώπη έχουμε, τι Ευρώπη θέλουμε και ποιο θα είναι το μέλλον της.

Εάν πραγματικά θέλουμε μια ενωμένη, δημοκρατική, προοδευτική και αλληλέγγυα Ευρώπη, τότε θα πρέπει να εργαστούμε για να αλλάξει η σημερινή της φιλοσοφία και χαρακτήρας. Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές είναι εκείνοι που σκέφτονται προοδευτικά και επιζητούν να οικοδομήσουν την Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.