Η «ευκαιρία» του Κυπριακού μετά την «περίσκεψη»

33

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Για να φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού απαιτείται η πολιτική βούληση και των δύο πλευρών. Χρειάζεται επίσης να εργαστούν και να πάρουν αποφάσεις που να βοηθούν τη λύση του Κυπριακού και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία.

Στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε, σύμφωνα και με τον κ. Γκουτέρες, «ευκαιρία» για λύση του Κυπριακού. Ευκαιρία που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε. Τελικά, η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ωστόσο, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έδωσε χρόνο σε όλες τις πλευρές για «περίσκεψη».

Έχουν περάσει, όμως, 15 μήνες και η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κα Λουτ, είχε τον τελευταίο μήνα συναντήσεις με όλες τις πλευρές για να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις τους. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ συναντά εντός της εβδομάδας τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενώ στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί άτυπη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Σημαντική είναι και η συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα στην παρουσία των Τσαβούσογλου και Κοτζιά.

Είναι σε εξέλιξη κρίσιμες συναντήσεις και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στη Νέα Υόρκη χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί με την πολιτική ηγεσία του τόπου. Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να πείσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πολιτική του βούληση να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου και των έξι παραμέτρων που έθεσε ο κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να βάζει νέες προϋποθέσεις και να ενοχλείται από την κριτική που του ασκεί το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ δεν παραγνωρίζει την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και την προσπάθεια της Τουρκίας για επανατοποθέτηση του Κυπριακού εκτός της ΔΔΟ, αλλά ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά να εκτεθούν οι αδιάλλακτες θέσεις της, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά την ευθύνη.

Διαφορετικά, με τις προϋποθέσεις και τους χειρισμούς Αναστασιάδη υπάρχει ο κίνδυνος να επιρριφθούν ευθύνες και σε εμάς.

 

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;