Η ευθύνη του ρυπαίνοντος και οι ευθύνες του κράτους

Του
Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Χωράφια που μετατρέπονται σε λόφους απορριμμάτων και οικόπεδα που αποτελούν την εύκολη λύση για τους περίοικους που θέλουν ξεφορτωθούν πλυντήρια, ψυγεία, καναπέδες και οτιδήποτε άλλο φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Ποια είναι η πρώτη –ενδεχομένως επιφανειακή– αντίδραση στην όψη των μικρών Κοτσιάτηδων που ξεφυτρώνουν δεξιά και αριστερά; «Να τους, αδιάφοροι, βαριούνται, έχουν τη λύση στο δίπλα οικόπεδο, άσε τα κορόιδα τους υπαλλήλους του δήμου να τα μαζέψουν, σιγά να μην πληρώσω ένα σωρό λεφτά για να φέρω σκιπ, σύρε τα να πάσιν τζιαι ποιος σε ρωτά». Αναγκαστικά, όμως, ας κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου. Και τι να κάνουν οι άνθρωποι; Συγγνώμη αλλά όταν το πράσινο σημείο «κείται μακράν», ποιες επιλογές έχει ο κάτοικος ενός δήμου ή μιας κοινότητας; Ούτε ένα πράσινο σημείο στη Δερύνεια, καταγγέλλει ο δήμαρχος Άνδρος Καραγιάννης, την ίδια ώρα που ο δήμαρχος Στροβόλου ζητά άμεσα την αύξηση των πράσινων σημείων κι ενώ ο δήμαρχος Λευκωσίας καλείται να δημιουργήσει, όπως είπε, πράσινο σημείο σε περιοχή «ειδικού χαρακτήρα» στον Άγιο Ανδρέα, με τη δικαιολογία ότι εκεί υπάρχει κρατικό τεμάχιο που είναι χαλίτικο και δεν θα «ξηλωθεί».

Επί της ουσίας υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αύξηση των πράσινων σημείων, επέκταση των προγραμμάτων περισυλλογής άχρηστων αντικειμένων, ενημέρωση του κοινού και προφανώς, επιβολή ποινών εκεί όπου –αποδεδειγμένα– κάποιος βρεθεί να μετατρέπει το οικόπεδό του σε σκουπιδότοπο απλά επειδή «βαριέται». Από τα οκτώ πράσινα σημεία ώς τα τριάντα που προβλέπουν ότι θα χρειαστούν οι δήμοι στη Λευκωσία, έχουμε άλλα 22. Και πέραν τούτου, υπάρχει και το άλλο κεφάλαιο, της μεταφοράς των απορριμμάτων από τα πράσινα σημεία στο επόμενο στάδιο διαχείρισης. Πόσοι χώροι αδειοδοτήθηκαν ώς τώρα; Το κεντρικό κράτος οφείλει να ακούσει τους δήμους και τους δημότες. Η κυβέρνηση έκλεισε, ως όφειλε, τον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη –υπό το φως επανειλημμένων προειδοποιήσεων για επιβολή προστίμου από την ΕΕ– και παράλληλα αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση στον τομέα των απορριμμάτων, η οποία δεν προχώρησε σε στερεά θεμέλια και η οποία λίγο πολύ μου θυμίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία και την περιβόητη αυτονόμηση εντός περιβάλλοντος ΓεΣΥ. Παρόμοια πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση. Και στις δύο περιπτώσεις, τρέχουμε να προλάβουμε γεγονότα και καταστάσεις, όταν ήδη οι αλλαγές συντελούνται και όχι από πριν.

Όσο όμως οφείλει το κράτος να ακούσει τους δήμους άλλο τόσο οφείλουμε να τους ακούσουμε και εμείς. Υπάρχει και η δική μας ευθύνη. Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να τρέχει στη Λευκωσία η υπηρεσία συλλογής αποβλήτων απευθείας από τις κατοικίες στη Λευκωσία. Ένα απλό τηλεφώνημα. Ευελπιστούμε ότι οι χρεώσεις θα κινηθούν σε λογικά επίπεδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy