Οι φιλειρηνικές δυνάμεις κρατών και λαών να ενώσουν δυνάμεις

685

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το βάναυσο πραγματικό τους προσωπείο επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες πήραν δύο μονομερείς αποφάσεις, αγνοώντας ακόμη και παραδοσιακούς στενούς τους συμμάχους. Κατήγγειλαν μονομερώς τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με το Ιράν, παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Κίνας. Μονομερώς και σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μετέφεραν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ επέλεξαν να συνεργαστούν στενά με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, ανοίγοντας διαρκή πόλεμο εναντίον της Συρίας και του Ιράν, στοχεύοντας βέβαια να πλήξουν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική στη Μέση Ανατολή είναι μια συνειδητή πολιτική, επιδιώκοντας αναταραχή και συγκρούσεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα δικά τους γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Ενοχλούνται οι ΗΠΑ από τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν, αλλά δεν ενοχλούνται από τα πυρηνικά του Ισραήλ. Ενοχλούνται από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά δεν ενοχλούνται από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών εναντίον παιδιών και αμάχων. Οι μονομερείς αποφάσεις των ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει το Ισραήλ να εντείνει την πολεμική του εναντίον του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά και εναντίον γειτονικών κρατών όπως της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και του Ιράν. Οι πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών του Αμερικανού Προέδρου δίνουν και άλλοθι στον Τούρκο Πρόεδρο να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, ενώ και η Τουρκία ευθύνεται για την κατάφωρη παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Λέει ο κ. Ερντογάν ότι ο Νετανιάχου έχει βάψει τα χέρια του με αίμα των Παλαιστινιών, ενώ ο ίδιος έχει βάψει τα χέρια του με αίμα των Κούρδων και Σύρων. Δυστυχώς είναι πλέον μια πραγματικότητα, ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της βρήκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν με όπλα και πολέμους τις ιμπεριαλιστικές τους πολιτικές. Είναι η ώρα όλων των φιλειρηνικών κρατών και δυνάμεων να ενώσουν δυνάμεις και να υψώσουν φωνή υπέρ της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και των λαών.