Η Φρανκφούρτη διατάζει, η Κύπρος εκτελεί!

405

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ

Η ιδέα στην οποία κτίστηκε το όραμα του Συνεργατισμού το 1909 ήταν να προστατεύσει τους φτωχούς από τα συμφέροντα και την εκμετάλλευση των τοκογλύφων. Σχεδόν 110 χρόνια μετά, ο Συνεργατισμός γίνεται θύμα αυτών των τοκογλύφων που οδηγούν ολόκληρους λαούς στην οικονομική εξαθλίωση για την κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ο ρόλος που παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κάθε χώρα μέλους της ΕΕ είναι πλέον ξεκάθαρος. Αυτή διατάζει και οι κυβερνήσεις εκτελούν! Ενώ μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση δεσμευόταν πως ο Συνεργατισμός θα επιστραφεί στους μετόχους του, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ξεπουλήματος του Συνεργατισμού ο Χάρης Γεωργιάδης παραδέχτηκε ενώπιον της Βουλής ότι η Φρανκφούρτη, όπου εδρεύει η ΕΚΤ, ευνοεί τη διάσπαση της ΣΚΤ.

Όπως και το 2013, όπου η κερδοσκοπία των κυπριακών τραπεζών έδωσε την ευκαιρία στην ΕΚΤ να δράσει ως «πραξικοπηματίας» και να επιβάλει σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση το κούρεμα των καταθέσεων, με τον ίδιο τρόπο μπήκε και η «ταφόπλακα» στον Συνεργατισμό. Πέντε χρόνια μετά από το κούρεμα καταθέσεων που κατέστρεψε την οικονομία της Κύπρου, έτσι και σήμερα, Φρανκφούρτη και Προεδρικό, μας οδήγησαν σε ακόμη ένα νέο «μνημόνιο» που καλείται και πάλι ο λαός της Κύπρου να πληρώσει.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα ο Κύπριος φορολογούμενος πλήρωσε για τη διάσωση του Συνεργατισμού περίπου 4 δις ευρώ. Με συνοπτικές διαδικασίες και τις ευχές της ΕΚΤ το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού δίνεται δωρεάν σε μια ιδιωτική εμπορική τράπεζα, με το κακό κομμάτι να μένει στο κράτος. Επειδή όμως η κατάσταση στον Συνεργατισμό ήταν τραγική, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία το κράτος έχει δώσει εγγυήσεις μέχρι και €800 εκατομμύρια, ενώ αναλαμβάνει ρίσκο για δάνεια ύψους 2,6 δις ευρώ. Με απλά ελληνικά, οι πολίτες καλούνται να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν τα λάθη της κυβέρνησης και της διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα λάθη που έγιναν στον Συνεργατισμό είναι απαράδεκτα και κατακριτέα και θα πρέπει όσοι έχουν ευθύνες να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα για όσα εκτυλίχθηκαν στον Συνεργατισμό τα τελευταία χρόνια είναι ένα θετικό βήμα. Παρόλα αυτά το αίσθημα που επικρατεί εντός της κοινωνίας είναι πως, όπως με την κρίση του 2013, όπου δεν έχει ακόμη πληρώσει κανείς τις ευθύνες που του αναλογούν, το ίδιο αναμένεται να συμβεί, δυστυχώς, και με τις εγκληματικές ευθύνες στην ΣΚΤ.