Η ηγεσία μας να ανασκοπήσει τις αρνητικές εξελίξεις του διμήνουΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Η ηγεσία μας να ανασκοπήσει τις αρνητικές εξελίξεις του διμήνου Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και θα έχει επαφές και συναντήσεις τόσο με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όσο και με εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

Είναι η ευκαιρία, μετά από δύο περίπου μήνες από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς-Μοντάνα, να θέσουμε τις απόψεις μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες έστειλε πολλές φορές μήνυμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι αφού πρώτα αξιολογήσουν τα όσα έχουν συμβεί στο Κρανς-Μοντάνα, να αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουν.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί σε κοινό αίτημα των δύο πλευρών για επανέναρξη των συνομιλιών. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία κίνηση ούτε από τον κ. Ακιντζί ούτε και από τον κ. Αναστασιάδη. Στα κατεχόμενα έχουν δρομολογηθεί πολλές αρνητικές εξελίξεις.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι είτε θα προχωρήσουμε σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας κάτω από ενιαία στέγη, είτε θα προχωρήσουμε πλάι – πλάι, δηλαδή, με δύο ξεχωριστά κράτη.

Στις ελεύθερες πλευρές υπάρχουν εθνικιστικά και ακραία στοιχεία, τα οποία αν και δεν το λένε, ουσιαστικά ευνοούν συμφωνημένη λύση δύο κρατών.

Προτιμούν εκείνοι από κει και εμείς από δω. Η οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Αντίθετα, θα είναι η απαρχή νέων δεινών. Επίσης, στους δύο μήνες αδιεξόδου η Τουρκία προσπαθεί να έχει μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική εξάρτηση στα κατεχόμενα, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα.

Ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι η νέα προσπάθεια δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους και ζητά αλλαγή της μεθοδολογίας των συνομιλιών. Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να συζητήσει υπό προϋποθέσεις.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι δύο ηγέτες απέφυγαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για να συναντηθούν. Σε ένα δίμηνο χωρίς συνομιλίες έχουν συσσωρευτεί πολλές αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.

Να υπάρξει προβληματισμός και να δώσουν εισηγήσεις και απόψεις στον Πρόεδρο ενόψει της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε το Κυπριακό στην ατζέντα του κ. Γκουτέρες και της διεθνούς κοινότητας.